Kupka podle soudu nezákonně zrušil jmenování ředitele úřadu, píší Seznam Zprávy

Soud pravomocně rozhodl, že ministr dopravy Martin Kupka (ODS) nezákonně zrušil jmenování šéfa Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře (ÚPDI) Pavla Kodyma. Ministr tak učinil poté, co Kodym upozornil Evropskou komisi (EK), že se stát chystá podle jeho názoru nezákonně poslat Českým drahám miliardy korun a zvýhodnit je tak proti ostatním dopravcům. Kupka, který následně navrhl zrušení tohoto úřadu, ale takovou souvislost odmítá. Informovaly o tom v úterý Seznam Zprávy.

Kupka původně navrhl opětovné jmenování Kodyma do čela ÚPDI. V den, kdy to měla vláda potvrdit, se ale podle serveru dozvěděl o zaslání stanoviska Evropské komisi. Poté nechal návrh na jmenování Kodyma skartovat, takže se na program vlády již nedostal, napsaly Seznam Zprávy. O týden později pak ministr předložil návrh na zrušení úřadu, který dosud zaměstnával třiadvacet lidí a měl roční rozpočet 23 milionů.

Kupka tvrdí, že se nejednalo o mstu a cílem byla úspora. Zrušení úřadu podle něj s Kodymem nesouvisí a bylo dlouho plánovanou záležitostí. Městský soud v Praze ale minulý týden rozhodl, že vůči Kodymovi postupoval nezákonně.

„Považujeme za nevěrohodné, aby ta politická úvaha o budoucím zrušení úřadu nabyla během takto krátkého časového úseku natolik určitou podobu, aby vyústila v takový zvrat v jeden den,“ řekla členka soudního senátu Hana Kadaňová. Ministr chce podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Ta ale nemá odkladný účinek a nelze v ní navrhovat nové důkazy.

Ministerstvo dopravy v aktuálním vyjádření sdělilo, že diskuse o zachování ÚPDI se vedla již delší dobu a v závěru loňského roku se ministerstvo přiklonilo k tomu, že nejlepší možností bude přesunout jeho agendu na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

„Ještě v průběhu výběrového řízení ministerstvo oficiálně komunikovalo v této věci s ÚOHS (leden 2023) a uchazeči při pohovorech byli o tomto záměru informováni. Rovněž skutečnost, že příslušný návrh změn zákonů s účinností od 1. ledna 2024 byl předložen a úspěšně prochází legislativním procesem, svědčí o tom, že se nejednalo o žádný účelový a krátkodechý výmysl pro zamaskování odvety vůči panu Kodymovi,“ tvrdí resort.

Návrh na jmenování má jít znovu na vládu

Městský soud Kupkovi nařídil, aby vládě znovu předložil návrh na jmenování Kodyma do čela ÚPDI na dalších šest let. Kodym na svém jmenování nadále trvá. Seznam Zprávy ale upozornily, že úřad nebude pravděpodobně od příštího roku existovat. Kupka jako poslanec předložil zákon, který ÚPDI zruší. Norma už prošla sněmovnou a tento týden o ní má hlasovat Senát.

Ministerstvo zdůraznilo, že rozhodnutí soudu nenařizuje vládě jmenovat Kodyma do funkce ředitele ÚPDI. „Soud pouze konstatoval, že ministerstvo dopravy mělo předložit původní materiál na vládu, ve kterém navrhuje jmenovat ředitele úřadu. Samotné rozhodnutí v této věci ovšem soud nepředjímá,“ napsalo ministerstvo dopravy.

Seznam Zprávy minulý týden upozornily na podobný případ na ministerstvu spravedlnosti. Vláda na středečním zasedání na návrh ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) zrušila místo ředitele insolvenčního odboru resortu. Dosud jím byl Jan Benýšek, který minulé úterý podal protikorupční oznámení na svého nadřízeného, politického náměstka Antonína Stanislava. Blažek později na síti X napsal, že neměl důvod se Benýškovi mstít a o zrušení jeho pozice vláda rozhodla z finančních důvodů, stejně jako u dalších.