TÉMA

Pavel Kodym

Seznam Zprávy: Kodym uspěl ve sporu s vládou kvůli postu v čele dopravního úřadu

Úředník Pavel Kodym uspěl v soudním sporu s vládou o jmenování do čela státního Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře (ÚPDI), píší Seznam Zprávy. Úspěšně se již dříve Kodym soudil i s ministerstvem dopravy. Kodym loni v únoru v tendru obhájil post ředitele ÚPDI, který měl garantovat férový přístup všech dopravců ke kolejím. Když ale Kodym upozornil Evropskou unii na možnou nezákonnost státní podpory pro státního dopravce České dráhy, ministr dopravy Martin Kupka (ODS) Kodymovo jmenování stáhl. Soud pak Kupkovo rozhodnutí zrušil a o jmenování měla rozhodnout vláda. Kabinet Kodymovo jmenování odmítl, proti čemuž se Kodym opět bránil u soudu. Městský soud v Praze nyní pravomocně rozhodl, že vláda postupovala nezákonně a musí jmenování projednat znovu.
5. 6. 2024|

Upozornili na problémy, přišli o místo. Pořad 168 hodin popsal případy dvou whistleblowerů

Dva úředníci se domnívají, že ztratili práci na ministerstvech dopravy a spravedlnosti kvůli upozornění na nesrovnalosti. V případě úředníka z ministerstva dopravy už rozhodl soud. A poprvé v historii dal whistleblowerovi za pravdu. V Česku se ale lidé, kteří se nebojí poukázat na problém, dlouhodobě potýkají s obtížemi, ukázali pro pořad 168 hodin reportéři Václav Crhonek a David Sebíň.
4. 12. 2023|

Kupka podle soudu nezákonně zrušil jmenování ředitele úřadu, píší Seznam Zprávy

Soud pravomocně rozhodl, že ministr dopravy Martin Kupka (ODS) nezákonně zrušil jmenování šéfa Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře (ÚPDI) Pavla Kodyma. Ministr tak učinil poté, co Kodym upozornil Evropskou komisi (EK), že se stát chystá podle jeho názoru nezákonně poslat Českým drahám miliardy korun a zvýhodnit je tak proti ostatním dopravcům. Kupka, který následně navrhl zrušení tohoto úřadu, ale takovou souvislost odmítá. Informovaly o tom v úterý Seznam Zprávy.
28. 11. 2023|