TÉMA

Federal Aviation Administration

Sonický třesk rozechvěl Washington. Vyvolala ho stíhačka pronásledující cessnu

Nad americkým Washingtonem se v neděli odpoledne ozvala rána tak silná, že spustila alarmy zaparkovaných aut. Hluk způsobil sonický třesk, když stíhačka F-16 pronásledující letoun odchýlený ze své trasy překonala rychlost zvuku.
5. 6. 2023|

Ekologům vadí starty Muskových raket v Texasu. Požadují detailní studii dopadů na přírodu

Environmentální skupiny podaly žalobu na Americký Federální úřad pro letectví (FAA) kvůli povolení, které úřad vydal pro start rakety Starship společnosti SpaceX. Podnět k soudu přišel jedenáct dní poté, co FAA udělila obřímu dopravnímu systému povolení k vzletu. Start rakety podle ochranářů poškodil okolní útočiště divoké zvěře a FAA měl provést rozsáhlejší dopadovou studii. O případu informovala agentura Reuters.
2. 5. 2023|

V USA nesměla kvůli závadě na varovném systému několik hodin vzlétat letadla

Americký Úřad pro civilní letectví zrušil zákaz odletů ze všech letišť v USA, který předtím zavedl kvůli závadě na varovném systému pro piloty. Kvůli zákazu nabralo zpoždění více než sedm tisíc letadel a více než tisíc letů muselo být zrušeno. Bílý dům uvedl, že zatím nejsou žádné náznaky svědčící o kybernetickém útoku. Letiště v Atlantě a Newarku i dalších oblastech už začala obnovovat lety.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 15:00|

Spojené státy odložily spuštění 5G sítí, zkoumají možné dopady na letecký provoz

Americké úřady požádaly telekomunikační operátory AT&T a Verizon, aby až o dva týdny odložili už dříve odložené zavádění sítí 5G kvůli nejistotě ohledně možného rušení důležitých zařízení v bezpečnosti letecké dopravy. Obě společnosti v sobotu uvedly, že žádost přezkoumávají.
3. 1. 2022|

Bývalý testovací pilot Boeingu byl v kauze strojů 737 MAX obžalován z podvodu. Hrozí mu až sto let za mřížemi

Bývalý testovací pilot americké společnosti Boeing byl obžalován z podvodu v souvislosti s kauzou letadel 737 MAX. Podle prokuratury oklamal Federální úřad pro letectví (FAA), když mu zprostředkoval nepřesné a neúplné informace o systému stabilizace letu MCAS, informovala agentura AP. Vadné fungování tohoto systému podle úřadů vedlo k tomu, že dva stroje 737 MAX v letech 2018 a 2019 havarovaly. Nehody si vyžádaly 346 obětí.
15. 10. 2021|

Pandemie ve světě: Ve Francii zavedli covidové pasy, Američané chtějí povinně očkovat armádu

Ve Francii vstoupí v platnost nový covidový zákon, který zavádí zdravotní pasy nezbytné pro vstup na hromadné akce či do restaurací i povinné očkování pro zdravotníky a hasiče.  Spojené státy hlásí rekordní počet incidentů s neukázněnými cestujícími v letadlech, za příčinu se udává stres z pandemie. Tamní ministerstvo obrany chce mimo jiné od 15. září nařídit příslušníkům ozbrojených sil očkování. Devět pacientů s covidem-19 zemřelo kvůli nedostatku kyslíku v nemocnici ve Vladikavkazu, správním středisku Severní Osetie na jihu Ruska. Tunisko během jednoho dne podalo přes půl milionu dávek vakcín.
9. 8. 2021Aktualizováno9. 8. 2021, 23:28|

Souboj miliardářů o vesmírnou turistiku začal. Bezos sveze do kosmu průkopnici letectví

Dvaaosmdesátiletá průkopnice v letectví Wally Funková se za tři týdny stane nejstarším člověkem, který kdy cestoval do vesmíru. Zakladatel společnosti Blue Origin a nejbohatší muž světa Jeff Bezos si ji totiž vybral jako čestného hosta své první výpravy do vesmíru.
2. 7. 2021|

Nezvěstný vrtulník s Kellnerem nahlásil provozovatel stroje až po dvou hodinách

Společnost provozující vrtulník, při jehož pádu zahynulo v sobotu na Aljašce pět lidí včetně podnikatele Petra Kellnera, upozornila záchranáře na nezvěstný stroj až dvě hodiny poté, co helikoptéra přestala vysílat satelitní trasovací signál. Uvedli to vyšetřovatelé z amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB), kteří nyní zjišťují, proč se tak stalo a zda nehodu původně přežil kromě snowboardisty Davida Horvátha i někdo další. Horváth je stále ve vážném stavu v místní nemocnici.
31. 3. 2021|

Vybrané Boeingy čeká po incidentu v Denveru kontrola lopatek motorů

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) nařídil okamžitou kontrolu letadel Boeing 777-200 se stejným motorem, jaký o minulém víkendu začal u jednoho z letadel ve vzduchu hořet. Úřad bezprostředně po nehodě všem aerolinkám doporučil, aby letadla zatím nepoužívaly, a nařídil mimořádnou kontrolu. Nyní vydal příkaz provést důkladnou kontrolu titanových lopatek motoru před opětovným nasazením do provozu. Týká se to celkem 128 letadel, což je asi třetina ve srovnání s letadly 737 MAX, která byla v celém světě až donedávna odstavena kvůli jiným problémům.
24. 2. 2021Aktualizováno24. 2. 2021, 12:59|

Boeing zaplatí 2,5 miliardy dolarů kvůli letounu typu 737 MAX

Společnost Boeing souhlasila, že kvůli případu letounů 737 MAX zaplatí přes 2,5 miliardy amerických dolarů (53,4 miliardy korun). Částku uhradí, aby urovnala obvinění související se zatajováním informací před Federálním úřadem pro letectví (FAA), které se týkaly vývoje tohoto typu letadel. Dvě velké havárie strojů 737 MAX připravily o život 346 lidí a vynutily si v minulých letech celosvětovou odstávku těchto strojů.
8. 1. 2021|

Letadlo Boeing 737 MAX mělo nad USA problémy s motorem, muselo nouzově přistát

Letadlo Boeing 737 MAX 8 letecké společnosti Air Canada mělo na cestě z amerického státu Arizona do kanadského města Montreal problémy s motorem, kvůli kterým muselo nouzově přistát. Informovala o tom agentura Reuters. Dvě velké havárie letadel 737 MAX v minulých letech si vynutily celosvětovou odstávku těchto strojů.
25. 12. 2020|

Evropská unie zřejmě obnoví Boeingům 737 MAX povolení k provozu

Letadla Boeing 737 MAX, která byla loni na jaře po dvou tragických nehodách v celém světě odstavena z provozu, dostanou v Evropské unii povolení k návratu do služby zřejmě v lednu. Na pařížském leteckém fóru to řekl šéf Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) Patrick Ky. Právě tento úřad loni provoz letadel v Evropě zakázal.
21. 11. 2020|

Úřady v USA by mohly povolit lety 737 MAX 18. listopadu

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) je v závěrečné fázi hodnocení navrhovaných změn u letadla Boeing 737 MAX, které již téměř dva roky nesmí létat. Celý proces by měl být ukončen v příštích dnech a povolení k letům by mohl stroj získat 18. listopadu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje.
10. 11. 2020|

Šéf EASA: Letadla Boeing 737 MAX by letos mohla obnovit provoz

Dosavadní úpravy letadel Boeing 737 MAX jsou dostatečné na to, aby se tyto stroje do konce letošního roku mohly vrátit do vzduchu. V rozhovoru s agenturou Bloomberg to prohlásil výkonný ředitel Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) Patrick Ky. EASA je klíčový regulátor odvětví letecké dopravy v Evropě. Právě tato agentura loni na jaře vydala pokyn, kterým aerolinkám nařídila, aby stroje MAX kvůli obavám o bezpečnost okamžitě odstavily.
16. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 16:00|

Boeing jedná s úřady kvůli už čtvrté výrobní chybě letounu 787 Dreamliner

Americký výrobce letecké techniky Boeing jedná s Federálním úřadem pro letectví (FAA) kvůli už čtvrté zjištěné výrobní chybě letounu 787 Dreamliner. Firma se sídlem v Chicagu to uvedla ve čtvrtek večer. Problém podle jejího vyjádření bezprostředně neohrožuje bezpečnost letu a na jeho odstranění se pracuje. V srpnu jiná zjištěná závada přiměla Boeing k tomu, aby vyzval aerolinky k přerušení provozu osmi letounů 787 kvůli opravě.
11. 9. 2020|

V pondělí začnou testovací lety Boeingu 737 MAX. Součástí bude i aktivace systému, který dříve selhal

Piloti a zkušební posádka amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) v pondělí zahájí nejméně třídenní testování letadla Boeing 737 MAX, které usiluje o novou certifikaci. Uvedla to agentura Reuters. Stroje 737 MAX, až do loňska nejprodávanější model Boeingu, byly loni na jaře kvůli dvěma tragickým nehodám vyřazeny z provozu. Krizi amerického výrobce posléze umocnila pandemie covid-19, která paralyzovala leteckou dopravu.
28. 6. 2020|

Riziko nákazy koronavirem je v letadle vysoké, ukazuje vizualizace

Pandemie způsobená koronavirem bezprecedentně pozastavila leteckou dopravu a mnoho zaměstnanců tohoto odvětví se ocitlo v nejistotě. Purdueova univerzita v americké Indianě nyní zveřejnila vizualizaci šíření nákazy v letadle, která mnohé lidi v nejbližší době spíše odradí od leteckého cestování. Zároveň však američtí vědci zkoumají technologie, které by mohly riziko nákazy snížit. Výsledky jsou zatím podle nich povzbudivé, informoval zpravodajský web New York Post.
30. 4. 2020|

Rok, který otřásl firmou Boeing. S potížemi letounů 737 MAX se stále ještě nevyrovnala

Milionové ztráty, miliardové náklady, poškozená pověst, soudní spory o finanční odškodnění, propad akcií, vyšetřování ze strany regulačních i federálních orgánů a nucená rezignace šéfa společnosti. Tak doposud dopadá na amerického výrobce letadel, firmu Boeing, aféra s modelem 737 MAX. Vypukla před rokem, 10. března 2019. Tehdy se zřítil stroj patřící společnosti Ethiopian Airlines se 157 lidmi na palubě. Následoval zákaz provozu tohoto modelu, který stále trvá.
10. 3. 2020|

Nejdelší dopravní letadlo světa konečně vzlétlo. Boeing 777X má roční zpoždění

První let úspěšně absolvoval letoun typu Boeing 777-9, který patří do nové generace dálkových letadel označovaných jako 777X. Pyšní se tím, že půjde o nejdelší dopravní letouny v historii. Jedná se o větší alternativu nynější generace Boeingů 777, dopravci plánují nahradit těmito stroji především starší „jumba“ 747-400, případně obří airbusy A380.
26. 1. 2020|

Klauni pod dohledem opic, řekl o autorech 737 MAX jeden z firemních pilotů Boeingu. Společnost zveřejnila interní zprávy

Americký výrobce letadel Boeing zveřejnil stovky interních zpráv od roku 2013, které obsahují tvrdou kritiku vývoje modelu 737 MAX. Tato letadla byla loni po dvou smrtelných haváriích odstavena v celém světě z provozu. V dokumentech se zaměstnanci také například chlubí tím, jak tlačili na regulátory, aby schválili, že piloti nemusejí absolvovat výcvik na simulátoru.
10. 1. 2020Aktualizováno10. 1. 2020, 19:19|

Nebe nad Coloradem a Nebraskou brázdí neznámé předměty. Nikdo neví, komu patří

Obyvatelé hlásí obrovský nárůst výskytu neidentifikovaných létajících předmětů nad americkým Coloradem a Nebraskou. Podle svědectví se jedná o drony. Nikdo přesně neví, komu tajuplné letouny patří. Ruce pryč dává armáda, letectvo i všechny federální či státní služby.
10. 1. 2020|

Většinu obětí pádu ukrajinského letadla tvoří Íránci a Kanaďané. Příčiny neštěstí se vyšetřují

Nejméně 170 lidí zahynulo při nehodě ukrajinského letounu, který se ve středu zřítil krátce po startu z teheránského letiště. Agentura Reuters píše o 176 obětech, z nichž 167 je cestujících a devět členů posádky. Většina obětí byli podle Ukrajiny Íránci, v troskách letadla zahynulo také 63 Kanaďanů. Íránské úřady tvrdí, že příčinou neštěstí byla technická závada, Ukrajinci o příčině zatím nemluví. Obě země budou na vyšetřování spolupracovat.
8. 1. 2020Aktualizováno8. 1. 2020, 16:47|

Konec letadel 737 MAX? Boeing zvažuje, že jejich výrobu sníží nebo přeruší, píší média

Americký výrobce letadel Boeing zvažuje, že sníží na polovinu, případně úplně pozastaví výrobu letadel 737 MAX. Tvrdí to informované zdroje listu The Wall Street Journal (WSJ) a dalších médií. Firma tak reaguje na oznámení, že americký Federální úřad pro letectví (FAA) do konce tohoto roku neschválí návrat těchto strojů do vzduchu. Provoz letadel Boeing 737 MAX je kvůli dvěma smrtelným nehodám od letošního jara pozastaven.
16. 12. 2019|

Boeing prověřuje kvůli možné závadě další typ svých letadel. Praskliny jsou na spojnici trupu s křídly

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) nařídil prověřit některá letadla Boeing 737 NG s cílem odhalit případné výrobní vady. Důvodem k tomuto kroku je fakt, že u několika letadel tohoto typu se zjistily nemalé praskliny, informovala agentura Reuters. Případnou opravu mají zajistit provozovatelé letadel. Boeing má přitom už problém s letadly 737 MAX, která jsou po dvou vážných nehodách od letošního března v celém světě odstavena.
28. 9. 2019|