V USA nesměla kvůli závadě na varovném systému několik hodin vzlétat letadla

Události ČT24: Zrušené lety ve Spojených státech (zdroj: ČT24)

Americký Úřad pro civilní letectví zrušil zákaz odletů ze všech letišť v USA, který předtím zavedl kvůli závadě na varovném systému pro piloty. Kvůli zákazu nabralo zpoždění více než sedm tisíc letadel a více než tisíc letů muselo být zrušeno. Bílý dům uvedl, že zatím nejsou žádné náznaky svědčící o kybernetickém útoku. Letiště v Atlantě a Newarku i dalších oblastech už začala obnovovat lety.

Úřad FAA odpoledne uvedl, že jeho varovný systém pro piloty NOTAM (Notice to Air Missions) po výpadku nefungoval správně, nezpracovával aktualizovaná data. Proto přistoupil k zákazu. Závadu se již podařilo vyřešit, ale úřady vyšetřují, jaká byla její příčina. 

NOTAM obsahuje informace nezbytné pro personál zabývající se letovým provozem. Jde o informace, které nejsou známy dostatečně dopředu, aby se mohly zveřejnit jinými kanály. V případě mezinárodních letů mohou být až na dvou stech stranách a mohou zahrnovat položky, jako jsou uzavírky ranvejí, všeobecná varování před nebezpečím ptáků nebo stavebními překážkami v nízkých nadmořských výškách. 

Nejsou náznaky, že šlo o kybernetický útok

Americký prezident Joe Biden řekl odpoledne novinářům Bílém domě, že „letadla mohou stále bezpečně přistát, ale právě teď ne vzlétnout“, uvedla agentura Reuters. Podle sdělení Bílého domu zatím nejsou žádné náznaky, že jde o kybernetický útok. 

Biden také uvedl, že mluvil s ministrem dopravy Petem Buttigiegem. Ten mu slíbil, že by mělo být během několika hodin známo, co odstávku způsobilo. 

„Američtí zákonodárci vzkázali, že se chtějí tímto problémem zabývat. Podle analytiků Spojené státy naposledy zažily takovýto celoplošný zákaz odletů letadel při teroristických útocích z 11. září 2001,“ řekl ve vysílání ČT24 zahraniční zpravodaj Bohumil Vostal a dodal, že podle Pentagonu se závada nijak nedotkla provozu amerického vojenského letectva.