TÉMA

Eduard Štorch

Zapomenutý svět završil monografii ilustrátora Zdeňka Buriana

Sedm let detektivní práce má za sebou autorská dvojice Ondřej Müller a Rostislav Walica. V archivech se snažili najít nejen slavnou, ale zčásti také opomíjenou tvorbu výtvarníka Zdeňka Buriana. Tři objemné svazky zahrnují na dvanáct set ilustrací. Závěrečná část trilogie vychází pod názvem Zapomenutý svět. Zaměřuje se na méně známou část Burianova díla, včetně věcí dosud nepublikovaných.
19. 11. 2020|

Kvíz: Jste na ptáky krátký? Každej na to musí přijít sám

Na 1. dubna připadá Mezinárodní den ptactva. A ptáků je dost i v kultuře. Abyste je poznali, netřeba mít zrovna znalosti z ornitologie. Takže nebuďte labuť a zkuste si následující kvíz. Věříme, že jste moudří jako sova a s každou ptákovinou si snadno poradíte. A protože zadarmo ani kuře nehrabe, na konci kvízu se můžete „odměnit“ aspoň hodnocením. Není-li jinak psáno, za každou správnou odpověď si věnujte jeden bod.
1. 4. 2020|

Zemřel režisér Jan Schmidt. Autor Osady havranů patřil k Nové vlně šedesátých let

Ve věku pětaosmdesáti let zemřel režisér Jan Schmidt, který byl jedním z představitelů takzvané Nové vlny československé kinematografie šedesátých let. Natočil filmy Osada Havranů, Volání rodu nebo televizní seriál Stříbrná paruka. Pro Českou televizi zpracoval i pohádkový příběh Nevěsta s nejkrásnějšíma očima s Milanem Kňažkem v hlavní roli.
29. 9. 2019Aktualizováno29. 9. 2019, 15:19|

Vinnetou českého umění. Obecní dům vystavuje mamutí dílo malíře Zdeňka Buriana

Více než dvě stě děl malíře Zdeňka Buriana vystavuje pražský Obecní dům. Rozsáhlá výstava nazvaná Širým světem zavede návštěvníky do světa významného umělce, jehož kresby doprovázely knihy Eduarda Štorcha, Jaroslava Foglara nebo Karla Maye. Expozice, která některá díla na veřejnosti prezentuje vůbec poprvé, potrvá do konce června.
8. 3. 2019|

Lovci mamutů ulovili před sto lety české čtenáře

Pedagog, archeolog a spisovatel Eduard Štorch dokázal dětské čtenáře vtáhnout do pravěku jako žádný jiný autor. Před sto lety jim poprvé představil Lovce mamutů. Příběh Kopčema, Veverčáka a Kukačky se opakuje dodnes – nakladatelství Albatros nově pravěké dobrodružství nabízí ve speciální edici, navíc s kapitolou, která knižně dosud nevyšla.
12. 8. 2018|