TÉMA

Čokoláda

Čokoládu ohrožuje agresivní virus. Vědci to zatím řešili očkováním, teď chtějí nasadit matematiku

Kakaovníky v Africe trpí virem, který snižuje celosvětovou úrodu čokolády. Řešení je složité a nákladné, proto věda hledá levnější a účinnější možnosti, jak šíření nemoci zamezit.
24. 4. 2024|

Cena kakaa dosáhla rekordu. Čokoláda může podražit o desítky procent

Kakao na světových trzích od začátku roku prudce zdražuje. Jeho cena roste nejrychleji ze všech obchodovaných komodit, aktuálně přesáhla osm tisíc čtyři sta dolarů (195 500 korun) za tunu, což je čtyřikrát víc než před dvěma lety. Podle analytiků je důvodem neúroda v severní Africe zapříčiněná špatným počasím. Zdražování komodity na trzích se podle nich s časovým odstupem promítne i v maloobchodních cenách. Čokoláda tak může podražit o desítky procent.
19. 3. 2024|

Rumové pralinky po skoro 60 letech zmizí z obchodů. Olomoucká Zora je přestane vyrábět

Společnost Nestlé ukončí po 58 letech výrobu rumových pralinek. Cukrovinka začala z výrobního pásu olomouckých čokoládoven Zora sjíždět v roce 1965. Rozhodnutí stáhnout rumové pralinky ze seznamu čokoládových výrobků vedení Nestlé zdůvodnilo klesající poptávkou po této čokoládové pochoutce, řekla mluvčí společnosti Nestlé Tereza Skrbková.
9. 11. 2023|

Čokoláda obaluje jazyk tukem, zahltí tak chuťové buňky. Vědci chtějí tento princip využít

Za neodolatelnou chutí čokolády stojí způsob, jakým se rozplývá v ústech a obaluje jazyk tukem. Ukázala to studie vědců z univerzity v anglickém Leedsu. Podle výzkumníků by objev mohl posloužit k vytvoření zdravějšího, nízkotučného výrobku, který by byl stejně dobrý jako sladkost s vysokým obsahem tuku.
16. 1. 2023|

Evropská komise vyšetřuje Mondelez kvůli omezování soutěže. Firmě patří i české sladkosti

Evropská komise (EK) začala vyšetřovat, zda americký výrobce cukrovinek Mondelez neomezoval hospodářskou soutěž na několika národních trzích s čokoládou, sušenkami a kávou. Unijní exekutiva to ve čtvrtek oznámila v tiskové zprávě. Do portfolia amerického potravinářského giganta spadá mnoho globálních i regionálních značek, například čokoláda Milka, sušenky Oreo, z českých také Fidorka nebo Kolonáda.
28. 1. 2021|

Ve Švýcarsku vymysleli duhovou čokoládu. Vznikla bez jakékoliv chemie, vědci využili trik od ještěrů

Výzkumníci ze švýcarské univerzity ETH v Curychu přišli s bio-technologickým trikem, který dokáže vytvořit na čokoládě holografický duhový efekt. Vědci doufají, že by to mohlo tradiční švýcarskou pochoutku vylepšit minimálně marketingově.
14. 7. 2020|
Reportéři ČT

Odvrácená tvář kakaového průmyslu. Na afrických plantážích vládne chudoba a dětská práce

Dělníci a pěstitelé, pracující v africkém kakaovém průmyslu, se nachází pod hranicí chudoby. V oblasti jihozápadní Afriky, odkud pochází sedmdesát procent světového kakaa, totiž vládnou nízké mzdy a strádání. Ústřední roli zde také hraje obchod s lidmi nebo dětská práce. A ačkoliv proces pěstování kakaa může působit na první pohled idylicky, ve skutečnosti připomíná hororový scénář. V Pobřeží slonoviny natáčel Jakub Freiwald z týmu Reportéři ČT.
26. 2. 2020|

Jazykovědci našli trik, jak donutit děti jíst brokolici místo čokolády. Funguje v 82 procentech pokusů

Brokolice je potravinou, která kombinuje dvě vlastnosti: je nesmírně zdravá a téměř všechny děti ji nesnáší. Mnoho rodičů se potýká s tím, jak přimět své děti k tomu, aby si vybraly ty prospěšnější potraviny oproti těm méně zdravým. S trikem, který funguje v osmi případech z deseti, přišli nečekaně jazykovědci.
13. 6. 2019|