Cena kakaa dosáhla rekordu. Čokoláda může podražit o desítky procent

Kakao na světových trzích od začátku roku prudce zdražuje. Jeho cena roste nejrychleji ze všech obchodovaných komodit, aktuálně přesáhla osm tisíc čtyři sta dolarů (195 500 korun) za tunu, což je čtyřikrát víc než před dvěma lety. Podle analytiků je důvodem neúroda v severní Africe zapříčiněná špatným počasím. Zdražování komodity na trzích se podle nich s časovým odstupem promítne i v maloobchodních cenách. Čokoláda tak může podražit o desítky procent.

„Cena kakaa začala stoupat na počátku minulého roku. Z cen okolo dvou tisíc dolarů za tunu se dostala až na současných osm tisíc dolarů za tunu. Růst ceny je v tomto období vyšší než u olivového oleje nebo pomerančového koncentrátu, které si již procházejí maloobchodním cenovým vzestupem,“ upozornil analytik XTB Jiří Tyleček.

Globální nabídka této komodity je závislá na zemích afrického Sahelu, tedy státech v severní Africe na jižním okraji Sahary. Za třemi čtvrtinami globální produkce stojí relativně malá oblast západní Afriky. Hrozbou pro takto koncentrovanou produkci je špatné počasí a neúroda, což se v tomto případě stalo, upozornil Tyleček.

Země Sahelu postihl klimatický jev El Niňo už druhým rokem v řadě. Největším problémem byla narušená sezonnost srážek. Už dvě pěstitelské sezony zasáhlo sucho úrodu nejprve v období vyzrávání kakaových lusků, chabou produkci následně spláchla vlna dešťů, která přinesla nemoci kakaovníků a znehodnocení produkce.

Dodávky kakaa z Pobřeží Slonoviny, které je největším světovým producentem, meziročně klesly o třicet procent. Již před rokem byly přitom nižší než v letech předcházejících.

Obavy ze skokového zdražení

Velké potravinářské společnosti nakupují suroviny k výrobě svých produktů na dlouhou dobu dopředu a udržují si zásoby. To je i jedním z faktorů, které stojí za stále ještě relativně příznivými cenami kakaových produktů v obchodních řetězcích. Podle Tylečka to ale nemůže trvat dlouho, zdražení by pak mohlo být i skokové. Už nyní se velkoobchodní nákupy kontraktů na kakao za vysoké ceny začínají propisovat do cen v maloobchodě.

Výrobci kakaových produktů mohou přenést vysokou cenu na zákazníka či zmenšit produkty při zachování cen. Další možností je snižování objemu kakaové složky, případně se do čela marketingových kampaní mohou dostávat produkty postavené na cukru či jiných levnějších surovinách.

„Platí, že čím větší obsah kakaa, tím je vyšší riziko podstatného nárůstu cen. Situaci ovlivní také vývoj cen dalších surovin či náklady výrobců, ale růst cen kakaa je tak extrémní, že podstatné zdražení je nabíledni,“ poznamenal Tyleček.

Finanční ředitel švýcarské čokoládovny Lindt & Sprüngli Martin Hug podle agentury Bloomberg řekl, že předvídat vývoj cen kakaa je teď složité, ale že jejich podnik se snaží mít dodávky kakaa nutného k výrobě co nejvíce pod kontrolou. „Snažíme se, jak to jen jde,“ podotkl Hug.