Ve Švýcarsku vymysleli duhovou čokoládu. Vznikla bez jakékoliv chemie, vědci využili trik od ještěrů

Výzkumníci ze švýcarské univerzity ETH v Curychu přišli s bio-technologickým trikem, který dokáže vytvořit na čokoládě holografický duhový efekt. Vědci doufají, že by to mohlo tradiční švýcarskou pochoutku vylepšit minimálně marketingově.

Pro vytvoření duhového efektu Švýcaři nepotřebují žádné speciální chemikálie, celý postup je zcela přirozený a nevyžaduje zvláštní barviva.

Čokoláda má přirozeně sytou hnědou barvu, která se dá pomocí barviv upravit – v podstatě se dají vyrobit jakékoliv odstíny. Autoři nového postupu ale chtěli něco jiného: duhovou čokoládu, která zaujme oko potenciálního zákazníka na první pohled:

První experimenty tříčlenného vědeckého týmu spočívaly v pokrývání čokolády zlatem nebo oxidy titanu. Výsledek sice byl působivý a čokoláda opravdu tvořila žlutomodré odstíny, ale pro průmyslovou výrobu to bylo nepraktické a drahé. Navíc se vědci obávali, že by lidé jen neradi konzumovali něco s označením typu „oxidy titanu“.

Přirozený hologram

Nakonec našli řešení díky postgraduální studentce Anitě Zinggové, která se ve svém výzkumu zaměřila na materiálové vědy. Ta přišla s novou technologií, kdy se do povrchu tabulky čokolády vytiskne zvláštní tvar – a právě díky němu vzniká na sladkosti „holografický“ vzor. A to, aniž by se do ní přidávala jakákoliv chemikálie, nebo tento proces změnil chuť čokolády.

Výzkumníci přišli s celým technologickým procesem, jak takto duhovou čokoládu masově vyrábět – v současné době už vyjednávají s producenty o tom, kdo by chtěl do projektu vstoupit. Uvažují také o tom, že by výrobu v menším množství rozjeli sami, nemělo by to být ani drahé ani náročné.

Jak přesně úprava probíhá, vědci nepopsali – chtějí si uchovat know-how. Ale princip procesu alespoň naznačili: vypůjčili si ho od plazů.

Řada zvířat, od chameleonů po motýly, dokáže vytvářet jasné barvy, a to bez použití pigmentů – jen pomocí mikroskopických povrchových struktur, které správným způsobem odrážejí a rozptylují světelné paprsky. Podle úhlu, z jakého se na ně pozorovatel dívá, se pak mění i barevné spektrum předmětu. A podobné vzorce teď dokázali švýcarští vědci otisknout do čokolády.

Celá technologie má jedinou slabinu: jakmile se povrch čokolády více zahřeje, tak barevné vzory vydrží jen krátkou dobu. 

Tento výzkum je na jednu stranu jen drobnost, která může pomoci nějaké potravinářské firmě vydělat víc na určitém produktu. Ale současně je ilustrací toho, jak se dá nápaditě okopírovat přírodní mechanismus, který je otestovaný miliardami let evoluce.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Výbor v USA chce zrušit doporučení očkovat novorozence proti žloutence B

Americký poradní výbor pro očkování hlasoval pro ukončení dlouhodobého doporučení, aby byly všechny děti ve Spojených státech bezprostředně po narození očkovány proti hepatitidě B. Informovala o tom agentura AP. Činnost komise, jejíž všechny členy po svém nástupu do funkce vyměnil současný ministr zdravotnictví Robert F. Kennedy, známý odpůrce očkování, je přitom ve Spojených státech terčem silné kritiky odborné veřejnosti.
před 2 hhodinami

„AI firmy jsou regulované míň než sendviče“. Na superinteligenci nejsou připravené

Analýza zaměřená na osm hlavních firem, které vytvářejí nejpokročilejší modely umělých inteligencí (AI), prokázala, že společnosti vůbec neřeší možnost ztráty kontroly nad takzvanými superinteligencemi, jež se snaží vytvářet. Jde o formu AI, která má ve všech ohledech překonat lidský intelekt.
před 4 hhodinami

Advent na blátě. Příští týden půjdou teploty nad deset stupňů

Bláto místo závějí, déšť místo sněhu. A teploty blížící se 15 stupňům nad nulou – to není tradiční představa adventu. Ale již za pár dní to podle předpovědi počasí bude realita Česka.
před 9 hhodinami

U zrodu morových ran v Evropě stály sopečné erupce, změnily klima, zjistili vědci

Ke vzniku morové epidemie, která ve 14. století během pouhých několika let připravila o život velkou část evropské populace, podle nové studie zřejmě přispěly sopečné erupce, o nichž tehdejší obyvatelé Evropy ani nevěděli. Ty totiž do atmosféry vychrlily velké množství prachu a dalšího materiálu, což mimo jiné vedlo k citelnému ochlazení.
před 10 hhodinami

Paleodieta je pohádka, člověk se jen masem nikdy neživil, tvrdí výzkum

Rozsáhlá analýza zbytků lidské potravy z období pravěku přinesla silné argumenty pro vyvrácení hypotéz o tom, že se v době kamenné konzumovalo hlavně maso.
před 13 hhodinami

NASA mohla omylem kolonizovat Mars, naznačují vlastnosti „nesmrtelné“ bakterie

Americká vesmírná agentura NASA objevila před několika lety v opakovaně čištěné laboratoři bakterii, která přežila desítky pokusů o dezinfekci. Teď vědci popsali, jak to organismus dělá, a také potenciální dopady těchto schopností.
včera v 16:46

Vědci na Trutnovsku našli v trase D11 hromadné vojenské hroby z 18. a 19. století

Vědci v trase budoucí dálnice D11 v úseku mezi Jaroměří a Trutnovem objevili hromadné vojenské hroby z 18. a 19. století, které považují za mimořádný archeologický soubor doplňující poznání tehdejších válečných konfliktů. Kromě hrobu z druhé slezské války z roku 1745, o kterém již informovali, našli také tři z roku 1866.
včera v 13:54

Ničivé počasí v části Asie není náhoda, ale klimatické varování, tvrdí vědci

Jihovýchodní Asie letos čelí neobvykle silným bouřím. Počet obětí povodní a sesuvů půdy v Indonésii, na Srí Lance a v Thajsku dosud přesáhl 1400, přičemž více než tisícovka lidí se stále pohřešuje. V Indonésii zůstávají celé vesnice odříznuté od zbytku světa poté, co voda zničila mosty a silnice. Tisíce lidí na Srí Lance nemají přístup k pitné vodě, zatímco thajský premiér přiznal nedostatečnou reakci své vlády, píše agentura AP.
včera v 11:44
Načítání...