TÉMA

Britská královská rodina

Karel III. se poprvé od diagnózy rakoviny vrátil k plnění veřejných povinností

Britský král Karel III. se poprvé od únorové diagnózy rakoviny vrátil k plnění svých veřejných povinností. Navštívil zdravotnické zařízení v Londýně, které se specializuje právě na léčbu tohoto onemocnění. Podle agentury Reuters se pětasedmdesátiletý monarcha, kterého doprovodila královna Camilla, usmíval a působil zdravě.
včera|

Trochu jiná korunovace. Nově by měl lid slíbit králi věrnost, zapojí se i víc církví

Arcibiskup z Canterbury vyzval veřejnost, aby při sledování bohoslužby při nadcházející korunovaci Karla III. nebo jejího přímého přenosu nahlas slíbila věrnost králi a jeho potomkům. V minulosti přitom tuto přísahu skládali dědiční šlechtici. Novinkou bude také zapojení představitelů dalších náboženství nebo část bohoslužby v jazycích, které se používají v jednotlivých částech Spojeného království. O detailech korunovace v neděli informovala anglikánská církev a stránky britské královské rodiny.
30. 4. 2023|

Vznikl dokumentární seriál o princi Harrym. Královskou rodinu v něm viní ze špinavých her

Princ Harry prohlásil, že britská královská rodina o sobě pravidelně vypouští historky do médií. V nové upoutávce na očekávaný dokumentární seriál o něm a jeho manželce Meghan to označil za „špinavou hru“. První tři díly seriálu jsou k dispozici od čtvrtka, oznámila streamovací služba Netflix uprostřed rozsáhlých spekulací o tom, co pár řekne o ostatních členech královské rodiny.
8. 12. 2022|

Současní i bývalí čeští politici posílají kondolence do Londýna

Čeští politici vyjadřují soustrast britské královské rodině po úmrtí královny Alžběty II. Prezident Miloš Zeman ocenil její celoživotní oddanost britské monarchii, podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) zase odešel symbol statečnosti, pracovitosti, oddanosti a lidství. Premiéra Petra Fialu (ODS) zpráva o úmrtí panovnice hluboce zarmoutila.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 22:49|