TÉMA

Bärbel Basová

Britský král Karel III. slíbil prohlubovat vztahy mezi Londýnem a Berlínem

Britský král Karel III. chce ještě více posílit vztahy své země s Německem. Řekl to ve středu večer na státním banketu, který na úvod jeho návštěvy Německa uspořádal německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Ten upozornil na význam německo-britského přátelství, třebaže Spojené království již není součástí Evropské unie.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 22:49|

Ve světě si připomínají oběti holocaustu. „Buďte lidmi,“ apeluje přeživší

Nesnášenlivost vůči Židům nezmizela, je naopak opět ve středu naší společnosti. Při vzpomínce na oběti holocaustu to ve čtvrtek prohlásila předsedkyně německého Spolkového sněmu Bärbel Basová. Proti projevům nenávisti se vyslovil i šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok. Společnost k nim musí být ostražitá, zdůraznil. Ve čtvrtek uplynulo 77 let od osvobození koncentračního tábora Osvětim, hlavní smuteční ceremonie se odehrávají v Německu, Izraeli a Polsku.
27. 1. 2022Aktualizováno27. 1. 2022, 15:22|

V Německu se ustavil nový Spolkový sněm, vládě Merkelové skončil mandát

Poslanci nového Spolkového sněmu se v úterý sešli na ustavující schůzi. Tímto aktem formálně skončil mandát vlády Angely Merkelové, která zemi nadále povede do jmenování nového kabinetu, což se očekává začátkem prosince. V čele Spolkového sněmu vystřídala Wolfganga Schäubleho (CDU) poslankyně sociální demokracie (SPD) Bärbel Basová. Druhou nejvyšší ústavní funkci v Německu bude vykonávat jako třetí žena v historii.
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 20:06|