TÉMA

Portugalsko

Švýcarsko nedělá proti globálnímu oteplování dost, rozhodl soud ve Štrasburku

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku dal za pravdu skupině starších Švýcarek, které žalovaly svou vládu kvůli tomu, že nedělá dost v boji proti globálnímu oteplování. Je to poprvé, co štrasburský soud odsoudil nějaký stát kvůli nedostatečnému úsilí proti klimatické změně, uvedla agentura AFP. Další dvě podobné stížnosti soud zamítl, včetně té kvůli neplnění klimatických závazků. Ta mířila proti více než třiceti zemím včetně Česka.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 18:22|

Portugalští vědci náhodou vytvořili šestinohé myši bez pohlavních orgánů

Tým portugalských bioinženýrů přišel na způsob, jak pomocí genetického inženýrství přidat myším další končetiny anebo je zbavit pohlavních orgánů. Tento výzkum by v budoucnu mohl pomoci nejen v hlubším pochopení genetických zákonitostí. Jednou by se daly poznatky využít i v lidské medicíně, například při léčení genetických poruch.
6. 4. 2024|

Neštěstí stihlo Morandiho most v Janově, tragédie se odehrála i na konstrukci v Gudžarátu

V posledních třiceti letech spadlo několik mostů po celém světě. Mezi nejtragičtější patří neštěstí v Indii, kde při zřícení visutého mostu pro pěší v indickém státě Gudžarát zemřelo 141 lidí. Evropou otřásla v roce 2018 katastrofa v italském Janově, kde došlo ke kolapsu Morandiho mostu. Vyšetřování se dodnes neuzavřelo.
26. 3. 2024|

Evropská komise vyčlení 500 milionů eur na podporu výroby munice v EU

Evropská komise (EK) vyčlení 500 milionů eur (12,6 miliardy korun) na podporu výroby munice pro společnosti v Evropské unii. V prohlášení informovala, že cílem je umožnit evropskému obrannému průmyslu navýšit kapacitu výroby, doplnit tím zásoby zemí EU a zároveň dostat více munice na Ukrajinu. Finance získají také dvě české společnosti, oznámilo ministerstvo obrany.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 18:47|

Zemřel Nikolaj Šapošnikov, zařizoval návštěvu ruských agentů ve Vrběticích. Že by byl zapojen do jejich operace, odmítal

Zemřel Nikolaj Šapošnikov, kterého policie prověřovala v souvislosti s výbuchy v muničním areálu ve Vrběticích. On sám nicméně zapojení do operace, kterou české orgány přičítají ruským tajným službám, odmítal. O Šapošnikovově úmrtí informovaly Český rozhlas Radiožurnál a server iRozhlas.
13. 3. 2024|

Volby v Portugalsku vyhrála opoziční Demokratická aliance. S posílenou krajní pravicí vládnout odmítá

Předčasné parlamentní volby v Portugalsku v neděli jen těsně vyhrála opoziční pravicová koalice Demokratická aliance (AD) před dosud vládní Socialistickou stranou (PS). Třetí skončila krajně pravicová strana Chega (Dost). Informují o tom místní média, podle nichž prezident Marcelo Rebelo de Sousa v úterý zahájí asi týdenní jednání s parlamentními stranami. Lídr vítězné AD Luis Montenegro slíbil, že nebude vládnout s krajní pravicí.
11. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 21:53|

Výsledky portugalských voleb budou těsné, odhady mírně favorizují opozici, napsala agentura AP

První odhady výsledků nedělních předčasných parlamentních voleb v Portugalsku naznačují, že souboj o první místo bude těsný, vítězství si připíše jedna ze dvou hlavních politických stran. S největší pravděpodobností se potvrdí i očekávaný nárůst krajní pravice. Napsala to agentura AP s odkazem na výsledky průzkumu provedeného mezi voliči před volebními místnostmi.
10. 3. 2024Aktualizováno10. 3. 2024, 10:28|

Za dvacet let v EU se český příjem dostal na dvě třetiny unijního průměru

Průměrný čistý roční příjem v Česku odpovídá zhruba dvěma třetinám evropského průměru. Češi tím ze starších unijních zemí předstihli Portugalce i Řeky. V roce 2004, kdy země do Evropské unie vstupovala, šlo o jednu třetinu průměru. Kupní síla lidí v Česku je v rámci společenství nicméně desátá nejslabší. V roce 2022 si tuzemští obyvatelé mohli pořídit zhruba o pětinu zboží méně než průměrný obyvatel Unie. Vyplývá to z údajů Eurostatu, instituce čísla za loňský rok zatím nezveřejnila.
2. 3. 2024|

Portugalský prezident rozpustil parlament. Volby budou v březnu

Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa oznámil rozpuštění parlamentu po demisi premiéra Antónia Costy. Předčasné volby se uskuteční 10. března, uvedl podle agentur v televizním projevu. Parlament tak bude mít čas, aby schválil státní rozpočet na příští rok.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 22:23|

Portugalský premiér po razii podal demisi. Podezření o poctivosti se neslučují s funkcí, řekl

Portugalský premiér António Costa podal demisi kvůli vyšetřování údajných případů korupce, které se týkají lithiových dolů a dalších průmyslových projektů. Costa v projevu řekl, že má čisté svědomí, ale premiérská funkce není slučitelná s pochybami ohledně jeho poctivosti. Socialistický politik Costa byl předsedou portugalské vlády od roku 2015. S premiérem končí celá vláda.
7. 11. 2023|

Požár na Madeiře zřejmě sežehl už desetinu ostrova. Turisté se schovávali v jeskyni

Hasiči bojují s rozsáhlým požárem na portugalském ostrově Madeira. Podařilo se jim zachránit skupinu třinácti turistů, kteří byli dosud nezvěstní, píše agentura AFP. Portugalská vláda na ostrov vyslala posily. Plameny zřejmě sežehly území o rozloze desetiny ostrova u obce Calheta. Několik lidí muselo vyhledat lékařskou péči. Madeira je oblíbeným cílem turistů v Atlantickém oceánu.
13. 10. 2023|

Velryby v Evropě nevyhubil lov v moderní době, zásadní roli hrál už středověk

K vymizení velryb z evropských vod přispěl nejen jejich průmyslový lov v 19. a 20. století, ale už velrybářství středověkých Evropanů. Ukazuje to analýza dávných velrybích kostí, kterou vydal odborný časopis Royal Society Open Science, napsal list The New York Times.
18. 9. 2023|

Dny NATO na letišti v Mošnově navštívilo během dvou dnů přibližně sto osmdesát pět tisíc lidí

Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR na letišti v Mošnově navštívilo podle pořadatelů akce během dvou dnů přibližně sto osmdesát pět tisíc lidí. Proti loňsku je to o sedmdesát pět tisíc diváků více. Lidé mohli vidět dynamické ukázky ve vzduchu i na zemi, v areálu si mohli prohlédnout desítky letadel a další techniky. Největším lákadlem byla vystoupení leteckých akrobatických skupin z Polska a Švýcarska a pětice letadel F-35 Lightning II.
17. 9. 2023Aktualizováno17. 9. 2023, 18:58|

Fiala: Česko není v NATO černým pasažérem, svoji bezpečnost bere vážně

Česko není v Severoatlantické alianci (NATO) černým pasažérem, který riskuje a spoléhá jenom na pomoc spojenců. Naopak je zodpovědným státem, svoji bezpečnost bere vážně a pomáhá, kde je třeba. V projevu na Dnech NATO v Mošnově na Novojičínsku to řekl premiér Petr Fiala (ODS).
16. 9. 2023|

Norsko daruje Ukrajině stíhačky F-16. S výcvikem pomohou Portugalsko nebo Spojené státy

Skupina zemí, které chtějí pomoci Ukrajině s používáním amerických bojových letounů F-16, se ve čtvrtek rozšířila. Norský premiér Jonas Gahr Störe v Kyjevě oznámil, že jeho země Ukrajině daruje tyto stíhačky. Přesný počet letounů, které Kyjev od severské země dostane, však neuvedl. Ve večerních hodinách pak Pentagon oznámil, že Spojené státy mají v plánu začít s výcvikem ukrajinských pilotů, aby byli schopni stroje americké provenience používat. Ochotu zapojit se do výcviku Ukrajinců potvrdilo i Portugalsko.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 21:35|

Portugalsko zkrotilo rozsáhlý požár, jihozápad Evropy sužuje další vlna veder

Lesní požár, který vypukl v sobotu na jihu Portugalska u města Odemira, se podařilo dostat pod kontrolu. Na místě zůstává stále tisícovka hasičů, protože hrozí, že na některých místech oheň opět zesílí. Informují o tom místní média. Lesy hoří i na dalších místech země, nejvyšší varování před požáry platí pro stovku obcí v Portugalsku. Důvodem je sucho a další vlna veder. Ta má vrcholit ve Španělsku s teplotami opět přes čtyřicet stupňů Celsia. Až 36 stupňů Celsia očekávají ve středu i v jihofrancouzském Toulouse.
9. 8. 2023|

František navštívil Fátimu, kde se sešlo na 200 tisíc věřících

Papež František dopoledne za účasti dvou set tisíc věřících navštívil poutní místo ve vesnici Fátima ve středním Portugalsku. Podle agentury AFP se nejvyšší představitel katolické církve odchýlil od původního plánu a nenadnesl během návštěvy očekávaná témata, jako je Ruskem rozpoutaná válka na Ukrajině. František je na návštěvě Portugalska u příležitosti Světových dnů mládeže.
5. 8. 2023|

Papež v Portugalsku kritizoval eutanazii. Církev vyzval kvůli sexuálním aférám k „pokorné očistě“

Papež František zahájil svou pětidenní cestu po Portugalsku. Do země přicestoval na Světové dny mládeže, na nichž se předpokládá účast až jednoho milionu věřících. Ve svém prvním veřejném projevu zkritizoval eutanazii, kterou nedávno Portugalsko schválilo. V Lisabonu pak vyzval církevní představitele, aby přistupovali vážně ke zprávám o sexuálním zneužívání v církvi. Otazník visí nad papežovým setkáním s oběťmi sexuálního násilí, které nefiguruje v oficiálním programu.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 20:19|

Papež míří do Portugalska na setkání katolické mládeže. Podle některých obětí chce Vatikán zahladit sexuální skandál

Papež František se příští týden chystá do Lisabonu, aby se zúčastnil světového setkání katolické mládeže. Právě v Portugalsku byla na začátku letošního roku zveřejněna šokující zpráva, která hovoří o sexuálním zneužívání tisíců dětí a mladistvých v tamní katolické církvi. Spekuluje se o tom, že papež může využít příležitosti k setkání se zástupci obětí. Taková schůzka ale zatím není v jeho oficiálním programu. Podle některých obětí je navíc setkání jen snahou Vatikánu o zahlazení aféry. Další možný skandál teď řeší v jihoamerickém Peru.
29. 7. 2023|

Po Řecku rozsáhlé požáry trápí i další jihoevropské země, nasadily proti nim letadla

Stovky hasičů bojují s požáry v Portugalsku a Chorvatsku, kde se plameny přiblížily až na 12 kilometrů k Dubrovníku. V noci na středu o tom informovala agentura Reuters, podle níž byla v obou zemích nasazena i hasicí letadla. S lesním požárem nedaleko střediska Kemer v turisty oblíbeném regionu Antalya bojují i turečtí hasiči. Dále také hoří na Rhodosu a dalších řeckých ostrovech.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 12:30|

Ruský plyn už dnes nehraje žádnou roli, zní od experta

Česko během prvního letošního pololetí nečerpalo žádný plyn z Ruska, přesto jsou podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) tuzemské zásobníky naplněné víc než v předchozích letech. Konkrétně z 88 procent. Podle Síkely se daří udržovat rekordně vysoké zásoby hlavně proto, že spotřeba plynu v tuzemsku výrazně klesla. Poradce v oboru plynárenství Vratislav Ludvík v pořadu 90' ČT24 sdělil, že plné zásobníky jsou jeden z důvodů k optimismu, důležité je ale rovnoměrné a plynulé rozložení dodávek.
21. 7. 2023|

Portugalsko hledá nástroje proti kosatkám, které čím dál častěji útočí na lodě

Incidenty s kosatkami, které útočí na lodě při evropském pobřeží, jsou už tak časté, že portugalské úřady začaly plánovat, jak proti nim zakročit. Testování této technologie v provozu by mělo začít ještě letos.
29. 6. 2023|

Čeští pacienti si nově mohou vyzvednout léky na elektronický recept i v řadě chorvatských lékáren

Češi si mohou nově vyzvednout léky na elektronický předpis ve více než 1 300 lékárnách v Chorvatsku. V tiskové zprávě o tom ve středu informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), zveřejnil také jejich seznam. Pacient tedy v chorvatské lékárně léky zaplatí, českou cenu mu pak na žádost vrátí zdravotní pojišťovna. Od poloviny června podobně funguje vydávání léků v Polsku. Ve všech zemích Evropské unie mohou pacienti uplatnit v lékárně původní papírový recept.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 19:48|

V Česku přibývá zahraničních lékařů. Ve Studené bude spravovat zuby Brazilka

Zubaři z různých koutů světa ordinují na řadě míst v Česku. Třeba do Studené na jihu Čech se přistěhovala zubní lékařka původem z Brazílie. Podle České stomatologické komory přibývá zemí, které se zaměřují na podporu studia stomatologie a chtějí vystudované lékaře posílat do zahraničí.
6. 6. 2023|