Portugalský prezident rozpustil parlament. Volby budou v březnu

Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa oznámil rozpuštění parlamentu po demisi premiéra Antónia Costy. Předčasné volby se uskuteční 10. března, uvedl podle agentur v televizním projevu. Parlament tak bude mít čas, aby schválil státní rozpočet na příští rok.

„Rozhodl jsem se pro rozpuštění Shromáždění republiky a svolání voleb na 10. března,“ uvedla hlava státu po jednání s parlamentními stranami a svým poradním orgánem. Parlament prezident rozpustí až po schválení rozpočtu na příští rok, což by se mělo stát 29. listopadu. To podle de Sousy odpovídá „očekávání velkého množství Portugalců“.

Svolání předčasných voleb žádaly téměř všechny opoziční strany. Vládní socialisté, kteří mají v parlamentu většinu, preferovali dále vládnout s novým premiérem. Svolání voleb na březen jim dá však čas na to, aby nalezli nového lídra po Costovi.

Prezident odůvodnil své rozhodnutí neumožnit socialistům složit novou vládu „podstatou“ loňských parlamentních voleb. Ty podle hlavy státu byly ve velké míře o osobnosti tehdejšího premiéra Costy. Vláda s jiným premiérem by podle prezidenta neměla dostatečný mandát od lidu.

Podle čtvrtečního prohlášení prezidenta Costa souhlasil s tím, že zůstane v čele vlády „do nahrazení dle podmínek ústavy“. To podle agentury AP znamená, že Costa zřejmě zůstane ve funkci další dlouhé měsíce, až do konání březnových voleb.

Největší opoziční strana PSD označila prezidentovo rozhodnutí za nevyhnutelné. I další opoziční strany uvítaly předčasné volby, některé však kritizovaly pozdní termín hlasování. Socialisté se k prezidentovu rozhodnutí nevyjádřili.

Podezření na korupci

Politická krize v Portugalsku vznikla v úterý, kdy generální prokuratura oznámila, že bude vyšetřovat premiéra Costu kvůli údajné korupci. Costa ještě týž den oznámil, že podává demisi a že nebude znovu kandidovat na premiéra. Podle čtvrtečního prohlášení prezidenta však zůstane v čele vlády „do nahrazení podle podmínek ústavy“.

Policie v úterý provedla prohlídky na čtyřiceti místech, mimo jiné i v Costově oficiální rezidenci a kancelářích ministerstev infrastruktury a životního prostředí. Zásahy se týkají údajné korupce ve čtyřech velkých energetických a průmyslových projektech, v nichž jde o těžbu lithia a výrobu vodíku z obnovitelných zdrojů.

Costa tvrdí, že má čisté svědomí, a hodlá spolupracovat s vyšetřovateli. Obviněn byl ministr infrastruktury Joao Galamba a zadržen šéf Costovy kanceláře Vítor Escária.