Evropská komise vyčlení 500 milionů eur na podporu výroby munice v EU

Evropská komise (EK) vyčlení 500 milionů eur (12,6 miliardy korun) na podporu výroby munice pro společnosti v Evropské unii. V prohlášení informovala, že cílem je umožnit evropskému obrannému průmyslu navýšit kapacitu výroby, doplnit tím zásoby zemí EU a zároveň dostat více munice na Ukrajinu. Finance získají také dvě české společnosti, oznámilo ministerstvo obrany.

Vyčlenění financí souvisí s takzvaným Aktem na podporu produkce munice (Act in Support of Ammunition Production, ASAP). „Finance umožní evropskému obrannému průmyslu do konce roku 2025 zvýšit kapacitu výroby munice na dva miliony nábojů ročně,“ stojí v prohlášení EK.

„Komise dokončila vyhodnocení podle aktu ASAP v rekordním čase a vybrala 31 projektů, které mají pomoci evropskému průmyslu navýšit výrobu munice,“ doplnila unijní exekutiva s tím, že vybrané projekty se soustředí na několik oblastí: například na výbušniny, rakety či munici. Projekty budou podle EK financovány částkou 513 milionů eur (12,9 miliardy korun) z rozpočtů EU a Norska.

Finance získají také dvě české společnosti: Explosia a STV GROUP, informovalo ministerstvo obrany. Explosia, která je státním výrobcem výbušnin a střeliva, by podle něj měla z programu obdržet grant ve výši deset milionů eur (251 milionů korun). Dalších téměř pět milionů eur (125 milionů korun) by mělo putovat k výrobci dělostřelecké munice STV GROUP.

Evropská komise již na začátku března navrhla vznik nového programu na podporu evropského obranného průmyslu s 1,5 miliardy eur (38 miliard korun), který bude financován z rozpočtu EU v letech 2025 až 2027. Vznik programu je součástí první Evropské strategie týkající se obranného průmyslu, kterou Komise zveřejnila.

Nová opatření mají například podpořit členské státy ve společném zadávání zakázek na obranný materiál. Součástí strategie je i větší spolupráce mezi unijním a ukrajinským obranným průmyslem. V Kyjevě by měl rovněž vzniknout úřad EU, který bude pomáhat ukrajinské armádě v oblasti inovací.

Portugalsko přispěje do české iniciativy

V kontextu obranného materiálu se vyjádřilo také Portugalsko, které podpoří částkou 100 milionů eur (přes 2,5 miliardy korun) českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu, jejímž cílem je rychle dodat armádě okupované země co největší množství munice různých ráží, zejména 155 milimetrů.

„Použití této munice na bojišti dosáhlo mimořádně vysoké úrovně, a proto je pro Ukrajinu životně důležité a naléhavé získat další munici, aby mohla reagovat na pokračující a intenzivnější útoky Ruska,“ napsalo portugalské ministerstvo obrany v prohlášení.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve čtvrtek oznámil, že Ukrajině dochází munice ve válce proti ruskému agresorovi. Dodal, že spojenci podle něj nedělají dost pro to, aby Kyjevu pomohli. Zásoby munice se pro Ukrajinu v zimě staly kritickým problémem a Kyjev se od začátku ruské invaze z února 2022 do značné míry spoléhá na vojenskou pomoc Západu.

Český poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar tento týden uvedl, že první dodávky by měly dorazit na Ukrajinu nejpozději v červnu. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba se dříve nechal slyšet, že armáda okupované země začne dostávat munici nakoupenou prostřednictvím české iniciativy brzy.

O možnosti zakoupit ve třetích zemích dělostřelecké granáty pro Ukrajince informoval český prezident Petr Pavel na mnichovské bezpečnostní konferenci v polovině února. Od té doby se k ní připojily téměř dvě desítky států.