Portugalsko zkrotilo rozsáhlý požár, jihozápad Evropy sužuje další vlna veder

Lesní požár, který vypukl v sobotu na jihu Portugalska u města Odemira, se podařilo dostat pod kontrolu. Na místě zůstává stále tisícovka hasičů, protože hrozí, že na některých místech oheň opět zesílí. Informují o tom místní média. Lesy hoří i na dalších místech země, nejvyšší varování před požáry platí pro stovku obcí v Portugalsku. Důvodem je sucho a další vlna veder. Ta má vrcholit ve Španělsku s teplotami opět přes čtyřicet stupňů Celsia. Až 36 stupňů Celsia očekávají ve středu i v jihofrancouzském Toulouse.

Šéf civilní obrany pro region Algarve, do jejíž severní části se lesní požár z okolí Odemiry rozšířil, na tiskové konferenci řekl, že požár v oblasti mají hasiči pod kontrolou. Vítor Vaz Pinto ale varoval, že během odpoledne se mohou plameny v některých místech znovu obnovit. Řekl, že požáry u Odemiry podle něj sežehly na 8400 hektarů.

V Portugalsku je nyní podle stránek civilní obrany aktivních v různé fázi téměř pět desítek požárů, všechny jsou nyní pod kontrolou, tedy dál se nešíří.

Nejvyšší varování před požáry platí ve stovce obcí na severu a v centrální části Portugalska. Výstrahu vydává portugalský úřad IPMA, který hodnotí teploty, vlhkost, rychlost větru a předpověď srážek. Nejhorší je v tomto smyslu situace v oblasti města Braganca na severu země, kde meteorologové čekají teploty kolem osmatřiceti stupňů Celsia. Vysoké riziko požárů je v dalších šedesáti oblastech, včetně Lisabonu.

Vedro v západní Evropě

S další letošní vlnou veder se od pondělí potýkají na Pyrenejském poloostrově i Španělé. Vlna veder tam má podle místních médií vrcholit s teplotami přes čtyřicet stupňů, které se čekají neobvykle i na severu země v oblasti Burgosu či Sorie. Podobně má být například i v Baskicku, až 44 stupňů Celsia čekají v Andalusii.

Nejvyšší varování ve Španělsku kvůli vysokým teplotám platí pro dvanáct míst v devíti provinciích, včetně jihu madridského regionu. Místní úřady doporučují v těchto oblastech nevycházet do ulic mezi třináctou a dvacátou hodinou, napsal deník El País. Španělsko ve středu zažilo také další tropickou noc, když teploty neklesly pod dvacet stupňů, na jihu a středomořském pobřeží bylo v noci i pětadvacet stupňů.

Vedra se vrací i na jih Francie. V Toulouse očekávají až 36 stupňů Celsia, jen o tři stupně méně bude podle meteorologů v Marseille, uvádí stanice BFM TV.