Dny NATO na letišti v Mošnově navštívilo během dvou dnů přibližně sto osmdesát pět tisíc lidí

Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR na letišti v Mošnově navštívilo podle pořadatelů akce během dvou dnů přibližně sto osmdesát pět tisíc lidí. Proti loňsku je to o sedmdesát pět tisíc diváků více. Lidé mohli vidět dynamické ukázky ve vzduchu i na zemi, v areálu si mohli prohlédnout desítky letadel a další techniky. Největším lákadlem byla vystoupení leteckých akrobatických skupin z Polska a Švýcarska a pětice letadel F-35 Lightning II.

První den akce navštívilo v sobotu přibližně sto tisíc lidí. Diváky i v neděli čekalo více než osm hodin programu, který byl téměř stejný jako v sobotu včetně dynamických ukázek ve vzduchu i na zemi.

Návštěvníci letiště mohli vidět například vrtulníky americké výroby AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, které si pořídila česká armáda, naopak derniéru měl na akci jejich předchůdce, bitevní vrtulník Mi-24. Velkým lákadlem byla rovněž pětice letadel F-35 Lightning II, o jejichž koupi jedná Česko s USA. K nejatraktivnějším bodům programu patří každoročně vystoupení akrobatických skupin, letos to byly polské skupiny Orlik a Zelazny a švýcarský PC-7 Team.

Dny NATO 2023 v Ostravě (zdroj: ČT24)

Dny NATO jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Ukázky na nich předvádějí armádní, bezpečnostní a záchranářské jednotky, letos z 19 zemí. Poprvé mezi nimi byli zástupci Portugalska a Lucemburska.

Vstup na akci bývá zdarma a každoročně na ni jezdí lidé z celé republiky i ze zahraničí, hlavně z blízkého Polska. I díky tomu, že Polsko bylo letošní speciální partnerskou zemí Dnů NATO, bylo návštěvníků od severních sousedů ještě více než obvykle.

Předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík řekl, že lidé mohli v Mošnově řadu věcí vidět poprvé nejen v České republice, ale šlo o techniku, která ještě nebyla k vidění ani v okolních zemích. Polsko například prezentovalo korejské stíhačky FA-50, které do jeho výzbroje přibyly teprve nedávno. Ukázalo i systém HIMARS známý například z bojů na Ukrajině, nejmodernější korejský tank K2 nebo bezpilotní prostředek Bayraktar.

Mluvčí moravskoslezské zdravotnické záchranné služby Lukáš Humpl uvedl, že během obou dní bylo v areálu ošetřeno na osmdesát lidí, dvě třetiny z nich v sobotu. Nikdo nebyl ve stavu, který by ohrožoval jeho život. „Do nemocnice bylo zapotřebí transportovat tři pacienty. U ošetřených se v drtivé většině jednalo o stavy a obtíže interní povahy či úrazy vesměs lehčího charakteru. Zvýšen oproti jiným ročníkům byl počet osob ošetřených s kolapsovými stavy a dehydratací, kterých zdravotní služba ošetřila více než padesát,“ řekl Humpl.

Jako každoročně akci provázely dopravní komplikace na silnicích v okolí letiště. V sobotu ráno a dopoledne byly ze všech příjezdových směrů kolony, ta nejdelší od Studénky od dálnice D1 byla dlouhá až devět kilometrů. Lidé v kolonách čekali déle než hodinu. V neděli byla situace klidnější.