František navštívil Fátimu, kde se sešlo na 200 tisíc věřících

Papež František dopoledne za účasti dvou set tisíc věřících navštívil poutní místo ve vesnici Fátima ve středním Portugalsku. Podle agentury AFP se nejvyšší představitel katolické církve odchýlil od původního plánu a nenadnesl během návštěvy očekávaná témata, jako je Ruskem rozpoutaná válka na Ukrajině. František je na návštěvě Portugalska u příležitosti Světových dnů mládeže.

Ve Fátimě se pomodlil s nemocnými a postiženými mladými lidmi nebo vězni a požehnal shromážděným věřícím. Poutníci zaplnili místo před místní svatyní dlouho před východem slunce, uvedla agentura AP. Rovněž ona upozornila, že vatikánská média dopředu avizovala modlitbu za mír na Ukrajině i jinde ve světě, nicméně papež se k připraveným poznámkám neuchýlil.

Vatikánský mluvčí Matteo Bruni při vysvětlování změn uvedl, že František „vždy oslovuje především lidi, se kterými se setkává, jako pastýř a podle toho hovoří“. Šestaosmdesátiletý papež se často odchyluje od připravených poznámek, podotkla AP, podle níž Bruni popřel, že by změny měly nějaký vážný důvod.

František ve Fátimě
Zdroj: Paulo Novais/Reuters

Papež František opakovaně vyzýval k ukončení války na Ukrajině a často vyjadřuje solidaritu s Ukrajinci. Nedávno vyslal do Kyjeva, Moskvy a Washingtonu vyslance, jenž se má pokusit usnadnit návrat ukrajinských dětí zavlečených do Ruska.

Portugalský biskup José Ornelas modlitbu za Ukrajinu ve svém projevu zmínil. „Připojujeme se k modlitbě Vaší Svatosti za mír, s nímž se tato svatyně hluboce ztotožňuje, a myslíme přitom zejména na válku na Ukrajině a tolik dalších konfliktů ve světě,“ řekl.

Zázrak ve Fátimě

Římskokatolická církev tvrdí, že v roce 1917 se ve Fátimě zjevila Panna Maria třem dětem, kterým prý vyjevila tři tajemství. První dvě údajně oznamovala brzký konec války, vypuknutí druhé světové války, vzestup a pád komunismu v Rusku nebo obavy před ateismem.

Obsah třetího zůstal dlouho utajen. Vatikán ho zveřejnil až v roce 2000 a popsal ho jako předpověď atentátu na Jana Pavla II. v 80. letech minulého století. Fátima se mezitím stala proslulým poutním místem.

Papež František je v Portugalsku na pětidenní návštěvě, v Lisabonu se konají katolické Světové dny mládeže. Součástí návštěvy byla mimo jiné křížová cesta v metropoli, které se v pátek večer podle tiskových agentur zúčastnilo až 800 tisíc lidí. V sobotu večer se František v Lisabonu zúčastní vigilie a v neděli závěrečné mše.