TÉMA

Karla Maříková

Falešná videa zaplavují internet. Spolehlivé nástroje na rozeznání deepfakeů ale neexistují

Takzvaných deepfake videí přibývá. Každý půlrok se jejich počet zdvojnásobí a jsou čím dál dokonalejší. Jde přitom o nebezpečný nástroj, který zneužívají podvodníci a autoritářské režimy. V Česku jsou doménou kanálů napojených na proruskou propagandu. Účinný nástroj, jak videa vytvořená pomocí umělé inteligence identifikovat, však zatím nemáme. Tématu se pro pořad Reportéři ČT věnovaly Zuzana Černá a Jevhenija Vachničenko.
včera|

Stát by měl příští rok platit za své pojištěnce o asi šedesát korun více

Zhruba o šedesát korun by se mohly s příštím rokem zvednout platby za státní pojištěnce. České televizi to potvrdila ministerstva financí a zdravotnictví. Stát by tak za děti nebo důchodce platil 2148 korun měsíčně. Automatická valorizace zohledňuje růst reálných mezd i inflaci.
1. 4. 2024|

Pojišťovny budou mít snazší bonifikaci zodpovědných pacientů. VZP chce také znevýhodnit ty, kdo na prevenci nechodí

Odměňovat pacienty za pravidelné preventivní prohlídky má zdravotním pojišťovnám umožnit novela, kterou dokončuje ministerstvo zdravotnictví. Do dvou týdnů by návrh měl jít do připomínkového řízení a na konci června ho chce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) předložit vládě. Pojišťovny ovšem uvažují i o tom, že kromě zvýhodnění těch, kdo na prevenci chodí, naopak omezí čerpání některých bonusů těm, kteří prevenci zanedbávají.
9. 3. 2024|

USA nebudou před Ruskem bránit země NATO, jež nedávají dost na obranu, řekl Trump. Šílené, reagoval Bílý dům

Pokud země NATO nebudou dávat dost na obranu a napadne je Rusko, Spojené státy pod vedením Donalda Trumpa jim nepřijdou na pomoc. Trump, který se uchází o republikánskou nominaci na prezidenta, se tak v sobotu vyjádřil během předvolební kampaně ve městě Conway v Jižní Karolíně. Řekl dokonce, že by v takovém případě Rusko povzbudil, „ať si dělá, co chce“, informuje server televize CNN, který to označuje za „ohromující“ přiznání, že by Trump v případě svého zvolení nedodržel základní ustanovení Severoatlantické aliance o kolektivní obraně. Bílý dům v reakci slova Trumpa označil za „odporná a šílená“.
11. 2. 2024Aktualizováno11. 2. 2024, 21:48|

Sněmovna jednala o korespondenční volbě do půlnoci. Poslanci stanovili pevný termín pro hlasování

Poslanecká sněmovna debatovala o zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v cizině do středeční půlnoci, jednání během dne pokračovalo opakovanými opozičními výtkami. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) poslancům řekl, že navrhovaná korespondenční volba nebude v cizině možná ve válečných oblastech. Schůze bude pokračovat ve čtvrtek od 9:00. Úvodní kolo debaty patrně skončí během téhož dne – sněmovna stanovila na návrh vládního tábora pevný termín pro hlasování na čtvrtečních 15:00, čímž by završila první čtení.
24. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 00:22|

Úhrady za státní pojištěnce se v příštím roce zvednou. Částku poprvé zvýšila automatická valorizace

S novým rokem se zvednou úhrady za státní pojištěnce. Za každého seniora nebo dítě půjde do zdravotnictví měsíčně o sto osmdesát pět korun víc, letos to bylo devatenáct set. Celkem to bude 151 miliard, oproti končícímu roku zhruba o jedenáct miliard víc. Částku poprvé navýšila automatická valorizace. Ministerstvo si od ní slibuje stabilitu a předvídatelnost.
30. 12. 2023|

Protest lékařů se podle nemocnic nejvíce dotkl chirurgických oddělení. Většina pacientů už má náhradní termín

Většina pacientů, kterým nemocnice v prosinci odložily zákroky a vyšetření, už má náhradní termín. Těm zbývajícím ho lékaři dají vědět až po Novém roce, kdy se většina nemocnic plánuje vracet k běžnému provozu. Omezovat ho musely kvůli protestu šesti tisíc lékařů, kteří na začátku měsíce vypověděli přesčasy. Po dohodě s ministerstvem zdravotnictví výpovědi postupně stahují.
27. 12. 2023|

Lékaři mohou mít v druhé polovině roku opět vyčerpané přesčasy, varuje Hilšerová. Válek to chce řešit novelami

Ve druhé polovině příštího roku hrozí, že lékaři budou mít znovu vyčerpaný roční limit přesčasů, upozornila v pořadu Otázky Václava Moravce zástupkyně Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK) Monika Hilšerová. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) jeho resort pracuje na tom, aby k dalším problémům a možnému omezení péče nedošlo. Chystá se proto znovu novela zákoníku práce. Válek rovněž vyzývá nemocnice, aby zavedly směnný provoz.
17. 12. 2023Aktualizováno17. 12. 2023, 20:36|

Sněmovna schválila novelu, která má pomoci omezit výpadky léků. Řešila i úložiště radioaktivního odpadu

K omezení výpadků dostupnosti léků na českém trhu má přispět vládní novela o léčivech, kterou ve středu schválila sněmovna s některými úpravami. Výrobci budou muset podle předlohy poskytovat léčivý přípravek ještě až dva měsíce po přerušení nebo ukončení dodávek. U léků, které ministerstvo zdravotnictví zařadí na zvláštní seznam, budou udržovat měsíční zásobu i distributoři léčiv. Novelu teď posoudí horní parlamentní komora. Poslanci zároveň schválili pravidla pro přípravu stavby hlubinného úložiště radioaktivního odpadu a také novelu o organizaci sociálního zabezpečení.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 14:54|

Lékaři přesčasy nad limit sloužit nemusejí, odráží Jurečka kritiku novely. ANO ji odmítá celou

Lékaře není možné k přesčasům nad stanovený limit nutit, sloužit je nemusejí, řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Nedovede si představit, že by v současné situaci napjatého trhu práce lékaře za odmítnutí přesčasů nad limit někde propustili. Reagoval tak na výzvy části lékařů k neschválení novely zákoníku práce, která ve zdravotnictví víc přesčasů umožňuje. Někteří doktoři to kritizují a odmítají víc hodin sloužit. Umožnění přesčasové práce navíc po dohodě má pokrýt zajištění péče v zařízeních, kde personál chybí. Opoziční ANO je proti novele.
5. 9. 2023Aktualizováno5. 9. 2023, 21:00|

Vládní novela má řešit nouzi o léky. Pacienti někdy musí použít i troje antibiotika

K omezení výpadků dostupnosti léků na českém trhu má přispět vládní novela o léčivech, kterou v úterním úvodním kole podpořila sněmovna po opozičních výhradách. Výrobci budou muset podle předlohy poskytovat léčivý přípravek až na dva měsíce po přerušení nebo ukončení dodávek. U léků, které ministerstvo zdravotnictví zařadí na zvláštní seznam, budou udržovat měsíční zásobu i distributoři léčiv. Novelu, kterou opoziční poslanci označovali za nedostatečnou, nyní posoudí zdravotnický výbor ve zkrácené třicetidenní lhůtě.
29. 8. 2023|

Platby za státní pojištěnce vzrostou o 185 korun

Za děti, důchodce nebo třeba ženy na mateřské a rodičovské dovolené bude příští rok stát na zdravotním pojištění odvádět 2085 korun měsíčně. České televizi to potvrdilo ministerstvo financí. Letos za takzvané státní pojištěnce posílá 1900 korun.
30. 7. 2023|

Miliardy vydané navíc. Vysoká inflace může výrazně zvýšit platby za státní pojištěnce

Zdravotní pojištění, které stát hradí za děti nebo důchodce, by se od příštího roku mělo zvedat podle předvídatelného vzorce. Automatickou valorizaci vloni schválil parlament, vláda teď záměr potvrdila při přípravě státního rozpočtu na rok 2024. Po neděli by mohlo být jasnější, o kolik se platby zvednou. Kromě jiného se do toho promítne inflace, která je pořád vyšší, než se při vzniku zákona předpokládalo. Rozhodnutí se tak může o miliardy korun prodražit.
7. 7. 2023|

Poslanci kývli na novelu zákoníku práce. Vondrák se vrátil do školského výboru

Sněmovna ve druhém čtení schválila novelu zákoníku práce, která se týká přesnějšího vymezení práce na dohodu či zavedení nároku na kratší úvazky. Poslanci rovněž v úvodním kole podpořili novelu o zdravotnické záchranné službě, resort zdravotnictví by tak mohl hradit provoz informačního systému vrtulníků záchranářů. Dolní komora také rozhodla o návratu nezařazeného poslance Ivo Vondráka (dříve ANO) do školského výboru.
15. 6. 2023Aktualizováno15. 6. 2023, 18:14|

Zjednodušení bodového systému prošlo druhým čtením. Při interpelacích zněla kritika úsporného balíčku

Poslanci ve čtvrtek podpořili ve druhém čtení navrhované změny bodového systému řidičů. Vznesli tři desítky pozměňovacích návrhů. Ze zákona by tak například mohla zmizet povinnost dodržovat minimální odstup při předjíždění cyklistů. Sněmovna řešila i návrh zákona, který má podnikatelům v přechodných potížích pomoct předejít úpadku, a předlohu ke zrychlení a zjednodušení procesu veřejných dražeb. V úvodu poslance zaměstnaly písemné interpelace na členy vlády. Od půl třetí odpoledne začaly ústní interpelace. Nejčastěji se dotazy poslanců na členy vlády týkají konsolidačního balíčku, od opozice zněla jeho kritika.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 18:06|

Vláda doladila podobu konsolidačního balíčku, představí ho ve čtvrtek. Podle prezidenta je v něm 55 opatření

Vládní politici ve středu v podvečer doladili poslední detaily konsolidačního balíčku, od nějž si slibují, že zpomalí zadlužování státu a zmenší strukturální schodek rozpočtu. Jeho konkrétní náplň představí ve čtvrtek. Již dopoledne, ještě než koaliční partaje dohodly poslední detaily, seznámil s obrysy konsolidačních opatření ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prezidenta Petra Pavla. Ten poté v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál uvedl, že vláda připravila 55 konkrétních opatření.
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 23:16|

Češi jsou nejméně ohroženi chudobou z Evropské unie, říká Výborný. Čísla neodpovídají realitě, varuje Hůle

Chudoba se prohlubuje, lidé přemýšlejí, co si koupí, řekla v Událostech, komentářích místopředsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Karla Maříková (SPD). Podle statistik je Česko zemí s nejmenším počtem lidí ohrožených chudobou v Evropské unii. Vedoucí dluhového poradenství Člověka v tísni Daniel Hůle ale upozornil, že tato čísla neodpovídají realitě, neboť nezapočítávají exekuce. Pomoci lidem z dluhů má podle předsedy sněmovního podvýboru pro problematiku exekucí a insolvencí Marka Výborného (KDU-ČSL) například insolvenční zákon. Za důležitou považuje také spolupráci s neziskovými organizacemi.
21. 4. 2023|

ŘSD se zřejmě změní na státní podnik, novela zákona prošla druhým čtením

Nynější příspěvková organizace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se zřejmě změní na státní podnik se stejným jménem. Novelu zákona, která to má umožnit, sněmovna propustila do třetího čtení. Schvalovat by ji mohla na své příští schůzi. Poslanci v úterý do třetího čtení také propustili návrh na zrušení zákona o zemědělských skladních listech či novelu o hornické činnosti, která by měla zjednodušit úřední podmínky pro dovoz a vývoz výbušnin.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 17:14|

Válek chce zavést regulační poplatky, pacienti podle něj zneužívají urgentní příjmy

Lidé podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) zneužívají urgentní příjmy nemocnic. Chce proto zavést regulační poplatky, řekl Mladé frontě DNES (MfD). Poplatek by mohli hradit například pacienti, kteří nejdou nejprve k praktickému lékaři, ale rovnou do zdravotnického zařízení. Konkrétní návrhy ministr očekává od Národní ekonomické rady vlády (NERV). Premiér Petr Fiala (ODS) ale jakékoliv nové regulační poplatky ve zdravotnictví odmítá.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 21:45|

Problém s dostupností léků přetrvá do jara, na podzim už bude vyřešen, očekává Válek

S nedostatkem léků se bude Česko, potažmo Evropa potýkat až do jara, očekává ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V Otázkách Václava Moravce však ujistil, že se snaží potíže co nejvíce zmírnit a objednal přípravky z mimoevropských zemí. Problém je však i v tom, že se poptávka po lécích zvýšila, za tři týdny se podle něj vykoupily zásoby Nurofenu, které by jindy vystačily na čtvrt roku. Místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru Karla Maříková (SPD) se obává, že se situace může ještě zhoršit kvůli německému rozhodnutí odstranit stanovené maximální ceny pro některé léky.
8. 1. 2023|

Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok se schodkem 295 miliard

Sněmovna ve středu hlasy poslanců vládní koalice schválila státní rozpočet na příští rok. Jeho schodek má klesnout na 295 miliard korun proti letošnímu schválenému schodku 375 miliard korun, zároveň jde ale o čtvrtý nejvyšší deficit v historii samostatného Česka. Poslanci při hlasování o pozměňovacích návrzích schválili pouze koaliční návrhy na přesun peněz v celkovém objemu zhruba dvou miliard korun. Ve druhém čtení přitom navrhli přesuny v celkovém objemu asi 119 miliard. Přidali mimo jiné 1,1 miliardy korun do školství na platy asistentů pedagogů. Opozice se svými návrhy změn v rozpočtu neuspěla.
30. 11. 2022Aktualizováno30. 11. 2022, 21:47|

Na podzimní vlnu covidu jsme připraveni. Drakonická opatření zavádět nebudeme, prohlásil Válek

Od pondělí si lidé mohou rezervovat termín na další posilující dávku vakcíny proti covidu-19. Zdravotníci ji aplikují už od poloviny července, ale dosud to bylo bez předchozí registrace. Zatím si pro tuto dávku přišlo necelých sto tisíc lidí. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) upozornil na kampaň, která se zaměří na virus covidu a jeho mutace. Zdůraznil, že prevencí proti covidu je právě očkování. Ministerstvo bude na očkování proti covidu lákat heslem o „životě beze strachu“.
15. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022, 20:04|

Šetřit plynem je logické a v zájmu každého z nás, řekl Síkela. Ekonomové apelují na cílenou pomoc státu

Doporučení EU šetřit plynem je logické. Je to příprava na situaci, kdy by Rusko neobnovilo dodávky suroviny, řekl v Událostech, komentářích ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) a dodal, že stát má určité mechanismy, jak k plynovým úsporám přistoupit.
21. 7. 2022|

Poslance tento týden čeká jednání o kauze Dozimetr, otevře se i debata o platbě za státní pojištěnce

Poslanci budou ve čtvrtek jednat o kauze kolem pražského dopravního podniku a o tom, jakou roli v ní hrálo hnutí STAN. Mimořádnou schůzi iniciovala opozice. Už odpoledne sněmovnu čeká schůze další, tentokrát vyvolaná koalicí. Další jednání mají poslanci v plánu i v pátek a příští týden.
6. 7. 2022|