Nešlo nás obejít, těší Mračkovou Vildumetzovou. Kuba varuje před posílením ANO

Události, komentáře: Ve všech krajích je po volbách jasno (zdroj: ČT24)

V pondělních Událostech, komentářích diskutovali o výsledcích krajských voleb a povolebním vyjednávání Jana Mračková Vildumetzová (ANO), Jan Lacina (STAN), Karla Maříková (SPD) a Martin Kuba (ODS). Podle Mračkové Vildumetzové ANO zvítězilo tak, že ho nebylo možné obejít. Kuba v kontextu výsledku hlasování varoval vládní strany před tím, aby se situace neopakovala ve sněmovních volbách za rok. Jejich tématem bude podle Maříkové klesající životní úroveň, podle Laciny naopak naděje, kterou mohou vládní strany nabídnout.

Výsledky krajských voleb potvrdily dominanci hnutí ANO, které zvítězilo v deseti krajích a v osmi z nich obsadí post hejtmana. Kandidátka na tuto pozici v Karlovarském kraji Jana Mračková Vildumetzová (ANO) uvedla, že ANO vyhrálo s takovým výsledkem, že nemohlo dojít k situaci jako v minulých volbách, kdy ostatní strany vytvořilo krajské vlády bez ANO. „Garantuji vám, že kdyby nás obejít mohli, tak by to udělali,“ míní opoziční politička.

Podle hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby (ODS) volby dopadly podle jeho predikcí. „Stalo se to, co jsem říkal. ANO bude brát více, než si myslíte,“ upozornil s tím, že ANO navíc posílili koaliční partneři. Varoval vládní strany, aby podobná situace nenastala i v případě voleb do Poslanecké sněmovny v příštím roce. Připomněl, že současná vládní koalice dokázala kabinet složit mimo jiné díky hlasům, které propadly.

„Je vidět, že táhly silné osobnosti,“ poznamenal místopředseda hnutí STAN Jan Lacina s poukazem na výsledek Kuby v Jihočeském a Martina Půty (SLK) v Libereckém kraji.

SPD si podle místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví a poslankyně strany Maříkové oproti minulým volbám polepšilo a usedne v koalicích ve čtyřech krajích společně s hnutí ANO. Podle ní je spojenectví logické, jelikož ANO je „nebližším programovým partnerem“ SPD.

Disciplína ve středních Čechách

Vládnutí ve Středočeském kraji, ve kterém vznikla koalice na půdorysu současné vlády, bude podle Laciny vyžadovat velkou disciplínu od všech koaličních partnerů. Koalice má totiž převahu pouze jednoho hlasu a na rozdíl od Poslanecké sněmovny probíhá rozhodování absolutní většinou. Domnívá se ale, „že skutečnou laboratoří“ není Středočeský kraj, ale hlavní město.

S tím nesouhlasil Kuba, který upozornil, že výsledky voleb v Praze vypadají velmi odlišně od toho, jak hlasují voliči ve zbytku republiky. „Myslím, že je to pro všechny zúčastněné k zamyšlení, o kolik tam vyhrálo hnutí ANO,“ dodal k situaci ve Středočeském kraji.

Krajské volby byly ovlivněny celostátní politikou a výhodu měly ty strany, které mají zastoupení ve vládě, sdělila Maříková. Podle ní hlasování ukázalo nespokojenost voličů s celostátní politikou a také to, že voliči si nepřejí vládu čtyřkoalice. Naznačily také možné koaliční spojenectví hnutí SPD, ANO a dalších subjektů po volbách v příštím roce.

Důchody i naděje na zlepšení

Mračková Vildumetzová v souvislosti s možným spojenectvím ANO a SPD na celostátní úrovni poukázala na odlišný charakter krajských a sněmovních voleb. Vznik koalice na krajské úrovni neznamená, že na stejném půdorysu vznikne i na té celostátní, zdůraznila. V tuto chvíli si myslí, že hlavním tématem voleb bude důchodová reforma.

Maříková se domnívá, že témat voleb bude celá řada, především těch ekonomických, která se budou týkat zdražování a obecně zhoršování životní úrovně občanů. Upozornila také na „lživé sliby vlády Petra Fialy“.

Témata by mohly nastolovat jak vládní, tak opoziční strany, míní Kuba. Mohl by mezi nimi být například Green deal a jeho dopady na budoucnost Česka. Podle Laciny bude hlavním tématem voleb naděje, že se budou věci zlepšovat.