TÉMA

Doporučujeme

Baltské moře díky unikátním podmínkám uchovává až staleté vraky. Ohrožují je ale rabující potápěči i dřevokazné šášně
Vody Baltského moře ukrývají asi sto tisíc vraků. Chlad, tma a nízká salinita konzervují potopené koráby, které na mořském dně leží celá staletí. Podmořští archeologové pomalu odhalují jejich tajemství, každý rok hlásí desítky nových objevů. Historické nálezy ale ohrožuje dřevokazný mlž i neukáznění potápěči, kteří místa lodních neštěstí rabují. V jednom z nejvíce znečištěných moří jsou navíc hrozbou moderní vraky z minulého století a jejich zásobníky plné nafty.
14. 3. 2024|Tereza Ondráčková
Klimatická změna krade Sámům v Laponsku slova. Jejich jazyk se mění rychleji než dřív
Severní sámština, jeden z deseti jazyků, kterými mluví obyvatelé Laponska Sámové, má víc než tři stovky slov pro sníh a zvláštní výrazy pro vyděšeného soba. Má ale takový jazyk šanci přežít na planetě, která se ohřívá? Ptá se se britská stanice BBC.
14. 3. 2024|ČTK
Dívky jsou prý globálně liberálnější, chlapci konzervativnější. V Česku se ale politický rozkol generace Z projevuje jinak
O generaci Z se mluví jako o jedné, podle nových výzkumů Gallupova ústavu jde ale o generace dvě. Mezi mladými muži a ženami ve věku od 18 do 29 let se má globálně otevírat významná názorová trhlina, kdy muži začínají být konzervativnější, a ženy naopak zase liberálnější. Data z Česka, která ČT24 exkluzivně poskytla marketingová skupina DFMG a agentura Behavio, ukazují však jiné třecí plochy. Podle výzkumníka Dana Urbana zde není politika ani zdaleka tak důležitou částí života mladých lidí.
3. 3. 2024|Jan Škoda
Titěrné Nauru tancuje mezi mocnostmi, symbolizuje strategický význam jižního Pacifiku
Tichomořský ostrůvek Nauru v lednu zaujal zpřetrháním vazeb na Tchaj-wan a přimknutím k Číně. Atol umí využívat diplomacii k získání financí, které tamní skomírající ekonomika potřebuje. Navzdory nevelké rozloze se pravidelně ocitá v hledáčku regionálních i globálních mocností. Aktuálně zejména Číny, která se na úkor Austrálie a Spojených států snaží prosadit v jižním Pacifiku.
23. 2. 2024|Adam Musil
„Svatý národ proti ďábelskému Západu.“ Ruská církev hájí invazi na Ukrajinu i za cenu ztráty vlivu ve světě
Ruská pravoslavná církev (RPC) patří od počátku k hlasitým zastáncům plnohodnotné invaze na Ukrajinu a pomáhá ji morálně a ideologicky ospravedlňovat. Stojí za tím nejen silné vazby na stát, ale také koncept „ruského světa“, ve kterém pravoslaví hraje značnou roli. Z úst patriarchy Kirilla a dalších duchovních církve tak znějí slova o „metafyzické bitvě“, jež staví Rusko do pozice svatého národa a degraduje Ukrajinu na nástroj Západu, ale i slova o sebeobětování se, která kněží na frontové linii vštěpují ruským vojákům. A to vše i za cenu toho, že ztrácí svůj status největší a nejvlivnější pravoslavné církve na světě.
23. 2. 2024|Tereza Rozalie Vochozková
Celebrity dokáží mobilizovat voliče. Swiftová proto čelí útokům americké pravice
Před listopadovou volbou amerického prezidenta se spekuluje, jestli popová zpěvačka Taylor Swiftová podpoří současnou hlavu státu Joea Bidena. Americká krajní pravice proti ní kvůli tomu odstartovala cílenou kampaň. Největší potenciál podpory od celebrity v amerických předvolebních kampaních spočívá především v mobilizaci váhajících voličů. Moderátorka Oprah Winfreyová jich dokázala v roce 2008 přivést k urnám až milion. Odborníci však upozorňují, že známé osobnosti sice dokážou upoutat pozornost vysokého počtu lidí, ale mnohdy jim chybí potřebné znalosti, aby dokázaly o daných tématech zasvěceně hovořit.
22. 2. 2024|Václav Podlešák
Papoušci čím dál víc hnízdí v evropských městech. Invazním druhům se nejspíš nevyhne ani Česko
Zatímco dříve po boku holubů nebo vrabců zobali drobní zelenožlutí papoušci drobky hlavně v teplejších zemích typu Španělska, v posledních letech se stále častěji objevují i v severnějších oblastech, třeba Paříži nebo Londýně. Dle ornitologů je nejspíš jen otázkou času, než se papoušci mniší nebo alexandři malí pevněji usídlí i v tuzemských ulicích. Jde přitom o invazní druh, který omezuje původní ptactvo či škodí farmářům.
21. 2. 2024|Jakub Chodil
Příští stanice: škola. Charkovské děti se učí v metru, pro mnohé je to po letech první klasická výuka
Častým cílem ruských vzdušných útoků je východ Ukrajiny včetně Charkova. V druhém největším městě v zemi se od loňského září učí část dětí ve školních třídách zřízených v tamním metru. Řada těchto školáků normální vyučování předtím vůbec nepoznala. Kvůli pandemii a následné totální ruské válce zůstávali několik let doma.
19. 2. 2024|ČT24
Green Deal jako velký plán von der Leyenové. Do roku 2050 počítá s klimatickou neutralitou
Transformace hospodářství Evropské unie, velký klimatický plán s výhledem na rok 2050, ale také hlavní priorita předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Tato označení charakterizují Zelenou dohodu pro Evropu (Green Deal), která se utvářela řadu let. Nařízení EU jsou koncipována na cílový rok 2050, ale dvacet let před touto metou je druhý styčný bod, kdy se bude revidovat, zda se daří nastolený plán dodržovat. Green Deal našel v Evropě horlivé zastánce i kritiky.
19. 2. 2024|Petr Musil
Euromajdan byl o touze žít v normální evropské zemi, vůbec ne o Rusku, říká socioložka Onuchová
Před deseti lety vrcholily několikaměsíční protesty známé jako Euromajdan či Revoluce důstojnosti. Socioložka Olga Onuchová se svým týmem prováděla po celou dobu výzkum účastníků přímo na místě. V rozhovoru vyvrací některé mýty o demonstracích a popisuje klíčovou roli aktivní občanské společnosti v hájení demokracie a později i samotné existence Ukrajiny tváří v tvář ruské hrozbě.
19. 2. 2024|Matěj Sviták
HHC zkoušet opatrně a po pětadvaceti, říká slavný český chemik. Prosazuje regulaci, u konopí legalizaci
Co se děje v těle po požití HHC či THC? Jen málokdo to ví lépe než český chemik Lumír Ondřej Hanuš. V pořadu Hyde Park Civilizace mluvil nejen o tom, jak tyto chemikálie fungují, ale také jestli by podpořil jejich legalizaci, nebo zákaz.
17. 2. 2024|Tomáš Karlík
Reportéři ČT: Miletín se rozhádal kvůli duševně nemocným. Pro ty se v obci chystá nový dům
Ještě se nezačal stavět, obyvatele Miletína už ale dům pro duševně nemocné rozdělil na dva nesmiřitelné tábory. O vybudování zařízení usiluje Královéhradecký kraj a miletínská radnice ho po vyhrocených debatách na zastupitelstvu odsouhlasila. Ve východočeském městečku s necelou tisícovkou obyvatel vznikla proti zařízení petice, kterou podepsaly stovky lidí. Pro Reportéry ČT natáčel Ondřej Golis.
12. 2. 2024|ČT24
Miliardové škody i nové impulsy v tvorbě. Hudební branže se sžívá s umělou inteligencí
Znamená umělá inteligence (AI) smrt hudební tvorby, nebo předznamenává novou éru kreativity? Častá otázka, na kterou neexistuje jednoznačná odpověď. Doktorandi oboru digitálních studií na Univerzitě královny Marie v Londýně (Queen Mary University of London) patří k těm, kteří v AI vidí hudební technologii budoucnosti a zkoumají její využití pro komponování. Zatímco studie, již si nechala zpracovat sdružení na ochranu autorských práv v Německu a ve Francii, naznačuje, že hudebníci mohou v příštích letech utrpět miliardové ekonomické škody v důsledku nástupu modelů umělé inteligence.
9. 2. 2024|ČT24, ČTK
Milion a půl Japonců žije v izolaci. Fenomén hikikomori sílí hlavně mezi mladými
V Japonsku žije kolem půl druhého milionu lidí, kteří se z vlastního rozhodnutí zcela straní společnosti. Někteří vycházejí, jen když jim dojdou potraviny, jiní vůbec neopouštějí svůj pokoj. Podle nového průzkumu zadaného vládou přitom netrpí depresemi ani sociální fobií. Sami se označují termínem hikikomori, tedy uzavření či odtržení. Vláda je definuje jako osoby, které se takto izolují nejméně půl roku.
8. 2. 2024|ČT24
Svět je o krok blíž k ochočení fúzní energie. Evropský reaktor JET jí vytvořil rekordní množství
Evropští vědci oznámili nový rekord v produkci fúzní energii, z velmi malého množství paliva se jim podařilo získat „explozivní“ energii odpovídající více než 16 kilogramům trhaviny. Perspektiva zeleného zdroje založeného na síle hvězd tak podle nich získala nový impuls.
8. 2. 2024|Tomáš Karlík
Záhadné svitky z Herculanea jsou rozluštěné. Stačili na to tři studenti a umělá inteligence
Před dvěma sty lety nalezené svitky konečně vydaly svá tajemství: vědci zjistili, že první rozluštěný obsahuje doposud neznámý filosofický text.
8. 2. 2024|Tomáš Karlík
Svět poprvé zažil celý rok, kdy bylo o více než 1,5 stupně tepleji než před průmyslovou revolucí
Posledních dvanáct měsíců v řadě bylo poprvé průměrně o více než 1,5 stupně Celsia tepleji než v době před průmyslovou revolucí, oznámila ve čtvrtek meteorologická služba Evropské unie Copernicus. Letošní leden byl navíc s průměrnou teplotou 13,14 stupně nejteplejším v dějinách měření, a zapsal se tak do stále delší řady rekordně teplých měsíců.
8. 2. 2024|ČTK
Chyba chlazení připravila vědce o vzorky sbírané desetiletí
Kvůli poruše chladícího zařízení, která nastala kolem vánočních svátků ve švédském Karolinském institutu, přišly vniveč vzorky získané za desítky let výzkumu. Případ byl nahlášen policii, informoval rakouský deník Der Standard. Hodnota zničeného materiálu se odhaduje na více než miliardu českých korun.
7. 2. 2024|ČTK
HHC je hrozbou hlavně proto, že o něm skoro nic nevíme. Ani to, jestli jde o drogu
Už desítky mladých lidí museli letos ošetřovat zdravotníci poté, co užili dávku legální látky HHC (hexahydrokanabinolu). Řada z nich dokonce skončila v nemocnici. Tato sloučenina se navíc objevila tak nedávno, že se o ní vědci nestihli dozvědět dost informací.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 19:15|Tomáš Karlík
Berlínská Rusalka bydlí v bytě. Na světových scénách byla už prostitutkou nebo chobotnicí
Rusalka patří k nejuváděnějším českým operám na zahraničních scénách. Napomáhá tomu srozumitelnost snivého příběhu o nenaplněné touze vodní víly. Uváděna bývá v pohádkových kulisách, jak skladatel Antonín Dvořák zamýšlel, ale dočkala se i odvážnějších režijních vizí. V Amsterdamu ji přirovnali k prostitutce, v Mnichově vyvolala kontroverze scéna s mrtvou srnou. Více střízlivé, byť posunuté k současnosti, je nejnovější nastudování v Berlínské státní opeře.
6. 2. 2024|ČT24, ČTK
PŘEHLEDNĚ: Navrhovaná nová pravidla pro sociální dávky
Ministerstvo práce připravuje reformu sociálních dávek. Má přinést jejich jednodušší vyřizování, lepší zacílení podpory a zastavení zneužívání systému. Mimo jiné má také vzniknout nová dávka státní sociální pomoci, která spojí do jedné podpory čtyři současné.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 21:30|ČT24, ČTK
Lidé by měli jíst udržitelněji, radí Světový fond na ochranu přírody. Přinesl návod na jídelníček pro 21. století
Světový fond na ochranu přírody (WWF) představil nová doporučení pro zdravé a udržitelné stravovací návyky ve střední Evropě. Udržitelný jídelníček vypracovaný environmentální organizací má nejen odpovídat národním nutričním standardům, ale zároveň efektivně snižuje ekologickou stopu stravování Středoevropanů.
5. 2. 2024|Tomáš Karlík, ČT24
F-16 létá půlstoletí a stále přibývají nové. Chystá se na ně Slovensko i Ukrajina
Je to již padesát let, co se poprvé do vzduchu vznesl letoun F-16. Vlastně to bylo padesát let koncem ledna. F-16 poprvé letěla 20. ledna 1974, to ale bylo omylem. Oficiální první let, při němž zkušební pilot začal opravdu ověřovat schopnosti nového typu, následoval 2. února. F-16 pak uspěla v soutěži na novou lehkou stíhačku Vzdušných sil Spojených států (USAF), ale vzápětí okouzlila i nespočet dalších zemí. Nebyly to jen ladné křivky nové stíhačky, rozhodující byly její schopnosti a relativně nízké náklady, spojené s provozem letadla menšího než třeba dosavadní F-4 Phantom II a jen s jedním motorem. A přestože je její historie dlouhá již půl století, je stíhačka F-16 atraktivní i dnes. Objednanou ji má Slovensko, starší verzi vyřazenou v západní Evropě zase očekává Ukrajina.
2. 2. 2024|Milan Dolejší
PŘEHLEDNĚ: Vše o přihláškách na střední školy. Projděte si mapu i jmenný seznam
Přijímací řízení na střední školy se letos mění a s ním i systém podání přihlášek, který se spouští od začátku února. Deváťáci si letos mohou podat přihlášky tři, respektive pět, pokud se hlásí na školu s talentovými zkouškami – ale už na přihlášce musí seřadit vybrané školy podle priorit. Na rozdíl od předchozích let prioritu školy po podání přihlášky změnit nemůžou.
31. 1. 2024|Tomáš Karlík