TÉMA

Visegrádská skupina

Slovensko a Maďarsko zůstávají spojenci, ale nechovají se tak, shodují se diplomaté

Slovenský a maďarský zástupce na středečním setkání ministrů zahraničí Visegrádské čtyřky v Praze potvrdili, že nepřispějí na českou iniciativu ohledně dodávek munice pro Ukrajinu. Ruskem napadené zemi už nehodlají poskytovat ani žádnou jinou vojenskou pomoc. Výrazně se tak odchylují od postojů zbytku členských zemí EU, ale i spojenců v NATO. Jak moc je v této chvíli důležitá diplomacie, je třeba jednat a přesvědčovat, nebo už situace překročila mez a je nutno přistoupit k jiným krokům, například odebrání práva veta? O tom diskutovali hosté pořadu 90' ČT24.
22. 3. 2024|

V některých oblastech ve V4 shodu nenajdeme, uvedli Lipavský a Sikorski po jednání v Praze

Země Visegrádské skupiny se v některých tématech neshodnou, uskupení ale přesto má smysl, uvedli po jednání v Praze šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) a jeho polský protějšek Radoslaw Sikorski. Sešli se den před jednáním ministrů zahraničí všech zemí V4. Kromě situace ve Visegrádské skupině řešili také pomoc Ukrajině v odporu proti ruské agresi.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 19:41|

Za zmrazení mezivládní spolupráce mohou Ficovy postoje, štípanec byl namístě, řekli Lipavský a Vondra. Putin se směje, míní Zaorálek

Roztržka v česko-slovenských vztazích na vládní úrovni je důsledkem slov a činů vlády Roberta Fica, spolupráce zemí ale nekončí, řekl v Otázkách Václava Moravce ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Štípanec“ byl namístě i podle europoslance ODS Alexandra Vondry, zatímco exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM) přerušení mezivládních konzultací kritizuje a říká, že jde na ruku ruskému vládci Vladimiru Putinovi.
10. 3. 2024|

Visegrádská skupina se jednotně postavila migračním kvótám, shodu na podpoře Ukrajiny ale nenachází

Členové Visegrádské skupiny (V4) v debatě o podpoře Ukrajiny stojí na rozdílných stranách barikády. Protichůdné postoje však neznamenají konec spolupráce, která dovedla Česko, Polsko, Maďarsko a Slovensko do evropských integračních struktur. Jejich hlas však už nezní tak silně jako dřív, míní experti.
27. 2. 2024|

Nepochybně se to uvnitř V4 projeví, komentoval Fiala Ficův projev o ruské agresi

Výroky slovenského premiéra Roberta Fica vyřčené v souvislosti s druhým výročím plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu se nepochybně projeví uvnitř visegrádské čtyřky. Před úterním summitem V4 v Praze to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Fico ve svých vyjádřeních převzal i některé narativy, které šíří ruská propaganda. Fiala zdůraznil, že jeho názory jsou přesně opačné, ale že jednat v rámci V4 je třeba. Jen další dění podle něj ukáže, zda se formát V4 přežil. Podobně se vyjádřil i polský premiér Donald Tusk.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 20:05|

Ústavní činitelé se shodli na další podpoře Ukrajiny i krocích ohledně velvyslance v Moskvě

V dlouhodobém horizontu se počítá s tím, že Česko by mělo mít velvyslance v Rusku, oznámil po jednání s nejvyššími ústavními činiteli prezident Petr Pavel. Jako první se podle něj nejspíš bude řešit post zástupce velvyslance. Na Pražském hradě se setkal s premiérem Petrem Fialou (ODS) a předsedy obou komor parlamentu – šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a šéfkou Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Společného jednání o zahraniční politice se účastnil také ministr za příslušný resort Jan Lipavský (Piráti).
7. 12. 2023Aktualizováno7. 12. 2023, 20:05|

Fiala jednal s Nehammerem o migraci. Z hraničních kontrol radost nemáme, evropské řešení je ale daleko, shodli se

Premiér Petr Fiala (ODS) je na návštěvě Rakouska, kde jednal s tamním spolkovým kancléřem Karlem Nehammerem. Hlavními tématy schůzky byla migrační situace v Evropě, rozšiřování Evropské unie, ruská invaze na Ukrajině a česko-rakouská spolupráce v oblasti dopravy nebo energetiky. Českého předsedu vlády přijme také prezident Alexander Van der Bellen. Setká se také se zástupci rakouské podnikatelské sféry.
4. 12. 2023Aktualizováno4. 12. 2023, 12:19|

Značka V4 je toxická, říká ministr Dvořák. Expremiér Topolánek naopak vyzdvihl komunikaci ve skupině

Visegrádská skupina, V4, se stala v Evropě toxickou značkou a zkazila si pověst, uvedl v pořadu Události, komentáře ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Bývalý premiér Mirek Topolánek s ním nesouhlasí, skupina má podle něj stále smysl, hlavně v komunikaci. S odkazem na šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella dodal, že nechce, aby zahraniční politiku za naší část střední Evropy dělal „nějaký čaroděj třetí kategorie z Bruselu“. Poslanec za ANO Jaroslav Bžoch vyzdvihl význam Visegrádského fondu.
23. 11. 2023|

Rusko nesmí válku vyhrát, shodli se prezidenti Visegrádu

Prezident Petr Pavel přivítal na Pražském hradě své protějšky ze zemí Visegrádské skupiny (V4), tedy ze Slovenska, Polska a Maďarska. Společně se Zuzanou Čaputovou, Andrzejem Dudou a Katalin Novákovou probral projekty financované ze společného fondu, infrastrukturu nebo zahraničněpolitické otázky včetně konfliktů na Ukrajině a na Blízkém východě. Podle Pavla pomohl summit hledat průsečíky, kde mohou sousedé spolupracovat. Česko skupině V4 od července předsedá.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 20:25|

Visegrádská skupina je překonaná, míní Urbanová. Teprve nabere dech, oponuje Kobza

Visegrádská skupina (V4) je budoucností Evropy, míní poslanec Jiří Kobza (SPD). Její spolupráci vidí na základě společných konzervativních hodnot. I když poslankyně Barbora Urbanová (STAN) souhlasí s kooperací států střední Evropy, tak budoucnost České republiky vidí spíš v užších vazbách Prahy, Bratislavy a Vídně, řekla v pořadu Události, komentáře.
4. 10. 2023|

Ukrajinské obilí by se mohlo přepravovat pod vratnou kaucí, navrhují ministři visegrádu

Státy Visegrádské skupiny (V4), tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko chtějí vyzvat Evropskou komisi, aby zavedla vratnou kauci na export ukrajinského obilí. Kauce má přimět obchodníky, aby nenechávali ukrajinskou zemědělskou produkci na evropském trhu. V úterý to řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) po jednání s resortními kolegy ve Znojmě.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 19:21|

I na naše poměry byla kampaň nechutná a ostrá, hodnotí slovenský premiér Ódor

Slovensko si o víkendu vybere nový parlament. Volby přicházejí po kampani, která byla mimořádně napjatá a došlo při ní dokonce i na fyzické potyčky kandidátů. Premiér úřednické vlády Ľudovít Ódor v Interview ČT24 s odkazem na uplynulé měsíce a týdny poznamenal, že na Slovensku se dá spíš hovořit o „politické nekultuře“ než kultuře. To, co bylo ještě před pár lety mimořádné, se dnes podle něj dostává do hlavního proudu. Kromě končící kampaně Ódor v rozhovoru se zpravodajem ČT Janem Šilhanem mluvil o ekonomické kondici Slovenska nebo o budoucích vztazích s Českem.
25. 9. 2023|

Inflace v EU výrazně klesla. Nejvyšší zůstává ve visegrádu

Míra inflace v Evropské unii v červnu opět výrazně klesla a dostala se na 6,4 procenta. To je o sedm desetin procentního bodu méně než v květnu. Ve své zprávě to ve středu uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Ještě výrazněji zpomalilo tempo růstu spotřebitelských cen v Česku, kde se inflace snížila o 1,3 bodu na 11,2 procenta. I tak ale zůstává třetí nejvyšší v celé sedmadvacítce zemí.
19. 7. 2023|

Prezident Pavel a premiér Fiala přivítali Ódora v Praze. Probrali obrannou spolupráci, migraci i summit NATO

Premiér Petr Fiala (ODS) se v Kramářově vile setkal se slovenským předsedou vlády Ľudovítem Ódorem. Během zhruba hodinového jednání hovořili o energetické a obranné spolupráci, pomoci Ukrajině či nelegální migraci. Ódor se poté přesunul na Pražský hrad, kde ho přijal prezident Petr Pavel, s nímž mluvil zejména o nadcházejícím summitu NATO ve Vilniusu a dalších bilaterálních otázkách.
4. 7. 2023Aktualizováno4. 7. 2023, 20:12|

Premiéři zemí V4 chtějí po Unii, aby u migrantů zlepšila návratovou politiku

Evropská unie se má soustředit na ochranu vnějších hranic a na vracení migrantů, kteří přicházejí nelegálně, do zemí jejich původu. V pondělí se na tom shodli premiéři zemí V4. Jejich setkání v Bratislavě bylo poslední během slovenského předsednictví. Od pátku se do čela Visegrádské skupiny postaví Česko.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 19:25|

Slovenský vzdušný prostor pomohou střežit i Maďaři

Maďarsko se nově připojí k zajištění ochrany slovenského vzdušného prostoru. Ministři obrany zemí Visegrádské skupiny (V4) podepsali deklaraci na pondělní schůzce ve Vysokých Tatrách. Bratislava po loňské invazi Ruska na Ukrajině předčasně ukončila provoz svých stíhaček sovětské konstrukce MiG-29. S Českem a Polskem se dříve dohodla na zajištění ochrany nebe do doby, než Slovensko převezme objednané americké stíhačky F-16.
12. 6. 2023|

Vojenská pomoc Kyjevu má jít tak daleko, aby Ukrajina byla schopna vytlačit Rusko ze svého území, míní Duda

Polský prezident Andrzej Duda si myslí, že by vojenská podpora Ukrajiny měla jít tak daleko, aby napadená země byla schopna vytlačit Rusko ze svého celého mezinárodně uznaného území, jak prohlásil v Interview ČT24. Polsko má dle Dudy s ruským imperialismem historickou zkušenost a chápe, co znamená ruský „mír“. „Proto stojíme za Ukrajinou,“ podotkl. O českém prezidentovi Petru Pavlovi, který Dudu ve čtvrtek přijel do Varšavy navštívit, prohlásil, že jakožto člověk s vojenskými zkušenostmi je pro celý středoevropský region velice cenný. Zejména v době, kdy probíhá válka na Ukrajině, jak upozornil. Rozhovor s ním vedl Andreas Papadopulos.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 18:55|

Nadcházející volby mohou nasměrovat Slovensko od demokracie k autokracii, říká Zuzana Čaputová

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se obává, že by úspěch populistických a extremistických stran v letošních předčasných parlamentních volbách mohl změnit zahraničněpolitickou orientaci její země a nasměrovat ji k autokratickému režimu. Tři čtvrtě roku po parlamentních volbách skončí také mandát Čaputové. Zda bude na prezidentku kandidovat i podruhé, není ještě rozhodnuta. Připustila, že uplynulé období poznamenané válkou, covidovou pandemií i velkou vnitropolitickou nestabilitou, bylo náročné. Den poté, co přijala v Bratislavě českou hlavu státu Petra Pavla na jeho první zahraniční cestě, byla slovenská prezidentka hostem Interview ČT24. Hovořila i o válce a podpoře Ukrajiny či o nadcházející společné cestě s Pavlem do Kyjeva.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 23:06|

Kobzu mrzí Pavlův výrok o V4, Hayato Okamura je vděčný za „jasné vyjádření“

Je dobře, že první cesta prezidenta Petra Pavla vedla právě na Slovensko, je to velká historická tradice, řekl v Událostech, komentářích poslanec a člen sněmovního zahraničního výboru Hayato Okamura (KDU-ČSL). Návštěva podle něj upevňuje jasnou prozápadní, proatlantickou proevropskou orientaci. Jiřího Kobzu (SPD), dalšího člena zahraničního výboru, mrzí Pavlova slova o Visegrádské skupině. Vztahy Česka a Slovenska považuje za naprosto klíčové.
14. 3. 2023|

Po Slovensku Pavel navštíví Polsko, přijal pozvání Varšavy

Prezident Petr Pavel navštíví příští týden ve čtvrtek a v pátek Polsko. Potvrdila to jeho mluvčí Markéta Řeháková. Program Hrad zveřejní příští týden. Půjde o druhou Pavlovu zahraniční cestu ve funkci prezidenta, první návštěvou bude v pondělí a v úterý tradičně Slovensko.
10. 3. 2023Aktualizováno10. 3. 2023, 18:15|

Ukrajina chce mír, to Putin musí stáhnout svá vojska, prohlásil premiér Heger v rozhovoru pro ČT

Petr Pavel vyrazí na svou první zahraniční cestu v roli prezidenta na Slovensko. Tamní premiér Eduard Heger ve speciálních Událostech, komentářích řekl, že to bude návštěva přátelská, ale i pracovní. Společné jednání mají plánované také vlády obou zemí, odehraje se 3. dubna. Zmínil se také o důležitosti podpory Ukrajiny napadené Ruskem.
10. 3. 2023|

Maďarská prezidentka Nováková udělila Zemanovi nejvyšší vyznamenání své země. Společně podpořili V4

Den po státní návštěvě rakouského prezidenta přijela do Prahy ještě maďarská prezidentka Katalin Nováková. Podobně jako Alexander Van der Bellen se přijela i ona především rozloučit s Milošem Zemanem, který má před sebou poslední dny ve funkci. Při návštěvě mu udělila nejvyšší maďarské státní vyznamenání Maďarský záslužný kříž. Sejde se ale i s jeho zvoleným nástupcem Petrem Pavlem. Ten do funkce nastoupí 9. března, den poté, co Zeman skončí.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 21:59|

Spolu, nebo vůbec. Finsko chce do NATO vstoupit jen se Švédskem, zopakovala premiérka Marinová

Finsko svůj postoj ke vstupu do Severoatlantické aliance nezměnilo, nadále se chce k NATO přidat jen společně se Švédskem. V sobotu to v bavorské metropoli na Mnichovské bezpečnostní konferenci prohlásila finská premiérka Sanna Marinová. V Mnichově vystoupil i přední čínský diplomat Wang I, prohlásil, že Čína v konfliktu na Ukrajině podporuje dialog. Dodal, že pro bezpečnost světa je třeba respektovat suverenitu. Ještě před konferencí český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a nově zvolený prezident ČR Petr Pavel jednali s polským prezidentem Andrzejem Dudou.
18. 2. 2023Aktualizováno18. 2. 2023, 23:32|

Vojenská pomoc Ukrajině musí pokračovat, shodli se jednomyslně šéfové parlamentů zemí V4

Šéfové parlamentů zemí visegrádské čtyřky, do které patří Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko, se shodli na podpoře pokračování vojenské i humanitární pomoci Ukrajině, řekl šéf českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), která se jednání v Bratislavě rovněž zúčastnila, brání Ukrajinci nejen svou suverenitu, ale starají se také o to, aby se konflikt s Ruskem nepřelil přes jejich hranice.
3. 2. 2023|