TÉMA

Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Jurečka oznámil plán změn v sociálních dávkách
Jednodušší vyřizování, lepší zacílení podpory a také zastavení zneužívání systému má přinést reforma sociálních dávek, kterou představil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Resort podle něj chystá spojení čtyř dávek do jedné – dvou dávek na bydlení, na živobytí a přídavku na dítě. Podávat by se měla jedna žádost. Kvůli nároku na pomoc od státu by se měl vedle příjmu žadatelů víc posuzovat i jejich majetek. Podmínkou pro získání peněz by měla být práce nebo její hledání. Změny by mohly začít platit od příštího roku.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 18:00|ČTK
Domov pro seniory Hvězda může pokračovat v činnosti, soud odložil rozhodnutí o odebrání registrace
Domov pro seniory Hvězda ve Zlíně může pokračovat ve své činnosti. Krajský soud v Brně odložil rozhodnutí o odebrání registrace. Téměř čtyři desítky seniorů, kteří v zařízení zůstali, se tak zatím nemusí stěhovat. Podle soudu by je to mohlo ohrozit na životě a zdraví. Odklad platí do definitivního verdiktu soudu o budoucnosti domova. Ztráta licence Hvězdě hrozí kvůli dluhu u sociální správy, od ministerstva práce navíc už v minulosti dostal pokutu za údajně nezákonné sponzorské dary.
27. 12. 2023|ČT24
Tripartita se neshodla na zvýšení minimální mzdy
Tripartita se na pondělním jednání ve Strakově akademii v Praze nedohodla na zvýšení minimální mzdy. O přidání od ledna tak rozhodne vláda, zřejmě na jednání v příštím týdnu. Zástupci kabinetu a odborů se sešli poprvé od odborářské stávky a protestů z 27. listopadu. Probírali otázky týkající se také vzdělávání či zdravotnictví.
4. 12. 2023Aktualizováno4. 12. 2023, 21:40|jch
Jurečka čeká, že vláda schválí navýšení minimální mzdy o 1600 korun
Vláda pravděpodobně zvýší pro příští rok minimální mzdu o 1600 korun na 18 900. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů připomněl svůj požadavek na zvýšení o 2200 korun. Poslankyně Lucie Šafránková (SPD) se vyslovila pro zavedení automatické valorizace.
3. 12. 2023|
Jurečka slíbil disidentu Soukupovi důchod, jaký mají účastníci třetího odboje. Gruntorád dál požaduje ministrovu demisi
Někdejší disident Karel Soukup bude dostávat důchod stejně jako účastníci třetího odboje. Novinářům to v pondělí v Hradci Králové řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Soukup podstatnou část života strávil mimo Česko v nucené emigraci. Jurečka zopakoval, že je připraven pomoci řešit problém nízkých disidentských penzí, za který si vysloužil kritiku od signatáře Charty 77 Jiřího Gruntoráda. Chartista požaduje Jurečkovu demisi, na podporu svého požadavku drží hladovku. Gruntorád řekl, že na svých požadavcích trvá, protože neprotestuje jen kvůli Soukupovi. Za Jurečku se přimluvil například Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR).
20. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 23:25|jch
Jurečka představil reformu penzí. Důchodový věk se naváže na dobu dožití
Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil podobu změn systému penzí. Důchodový věk by se podle ní měl postupně dál zvyšovat nad 65 let podle doby dožití. Stanovit se má minimální penze ve výši dvaceti procent průměrné mzdy. Výpočet nových důchodů by se měl postupně snížit. Za dobu péče o děti a blízké by se měl při stanovení penze započítávat fiktivní příjem ve výši průměrné mzdy.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 21:42|
Pomoc při těžké nemoci či ovdovění. Ohroženým rodinám by stát mohl zaplatit terénní chůvu
Ohroženým rodinám by mohly pomáhat takzvané terénní chůvy. Zároveň má jít o prevenci, která pomůže dřív, než z malých potíží vzniknou vleklé krize. Službu hrazenou státem plánuje zavést ministerstvo práce a sociálních věcí.
12. 11. 2023|
Ústavní soud začal projednávat zpomalení valorizace penzí. Jasno by podle Baxy mělo být v lednu
Ústavní soud začal projednávat červnové omezení mimořádné valorizace penzí. České televizi to potvrdil jeho předseda Josef Baxa. Zároveň řekl, že do konce roku v této otázce jasno nebude. Konat by se mělo i veřejné projednávání. Návrh na zrušení části novely podali poslanci hnutí ANO. Průměrný důchod se kvůli omezeným možnostem rozpočtu v červnu zvedl o 760 korun. Původně ale mělo být přidání o tisícovku vyšší.
11. 11. 2023|
Po celém Česku se konala potravinová sbírka. Zapojily se čtyři tisíce dobrovolníků
Lidé se během soboty v obchodech po celé republice mohli zapojit do podzimního kola sbírky potravin. Letos se jí zúčastnilo zhruba čtyři tisíce dobrovolníků. Češi na darování potravin slyší a do sbírek hojně darují, řekl novinářům předseda České federace potravinových bank Aleš Slavíček. V jarním kole sbírky se vybralo 495 tun potravin, podle Slavíčka se nyní vybere minimálně stejné množství. V pravidelných sbírkách se vybírají hlavně trvanlivé potraviny, které banky distribuují potřebným.
11. 11. 2023|
Úřady někdy odpírají vyšší příspěvek na péči nebo snižují invalidní důchod, přestože se stav pacienta nelepší
Lékaři i odborná centra se stále častěji setkávají s pacienty, kterým úřady odpírají vyšší příspěvek na péči nebo snižují invalidní důchod – přestože se jejich stav nelepší. Mnohdy se to týká onkologicky nemocných, nevidomých nebo lidí s roztroušenou sklerózou. Stalo se to i tématem pro zástupce ministerstva a vedení sněmovního sociálního výboru.
9. 11. 2023|
Středočeský kraj hledá pěstouny. Otevřel poradenské centrum
Na dvě stovky dlouhodobých pěstounů potřebuje Středočeský kraj k tomu, aby děti bez rodinného zázemí nezůstaly v ústavní péči. Vedení kraje proto spustilo kampaň, ve které náhradní rodiče hledá. Zároveň v budově úřadu otevřelo poradenské centrum. V něm zájemcům vysvětluje, jaké podmínky musejí při pěstounské péči splnit.
2. 11. 2023|
Sousedské hlídání by mohlo odstartovat na jaře. Krajům ale vadí, že na ně stát přenáší zodpovědnost
První sousedské dětské skupiny by mohly otevřít pravděpodobně na jaře příštího roku. Počítá s tím minimálně ministerstvo práce a sociálních věcí. Novela by měla umožnit hlídání malého počtu dětí jen na sousedské úrovni. Kraje ale návrh kritizují – vadí jim finanční náklady na zřizování skupin, odmítají i odpovědnost za kontrolu hygienických podmínek v domácnostech, ve kterých budou skupiny fungovat. I proto s přípravou na jejich otevření raději vyčkávají. Jediným krajem, který už teď vybírá kandidáty na pozici pečujících, je Vysočina.
31. 10. 2023|Alena Pondělíčková
Výpovědi přesčasů podají i mnozí starší lékaři. Třeba v Boskovicích tak chtějí podpořit ty mladé
Lékaři hrozí vládě tím, že v prosinci do zaměstnání nad rámec pracovní doby nepřijdou. Třeba v nemocnici v Boskovicích plánuje vypovědět tyto dohody většina lékařů. Podle vedení zařízení by to omezilo péči o pacienty. Podobně je na tom řada dalších zařízení. Ministerstvo práce se má tento týden s připomínkami vypořádat.
31. 10. 2023|
Lékaři z Bulovky předložili své požadavky. Týkají se pracovního režimu i výběru primáře
Lékaři z pražské Fakultní nemocnic Bulovka na odpolední schůzce se zástupci ministerstva zdravotnictví představili konkrétní podmínky, za kterých jsou ochotni pracovat. Minulý týden část z nich přestala sloužit přesčasy. Protestují tak proti odvolání dosavadního primáře. Konflikt s vedením nemocnice se pokouší urovnat právě resort zdravotnictví, pod který nemocnice spadá.
16. 10. 2023|
Opozice chce více peněz pro důchodce. Zadlužení vzroste, namítají vládní strany
Opozice požaduje růst důchodů nad rámec vládou schválené valorizace. Své návrhy připravují hnutí ANO i SPD. Měsíčně by přidaly další stovky korun. V současnosti zákon počítá s navýšením o 360 korun od ledna příštího roku. Vyšší růst by podle vládních stran jen prohloubil zadlužení Česka.
15. 10. 2023|
Ruší nám dovolenou a nepovolují stáž, říkají lékaři, kteří odmítli přesčasy. Válek to prověří
Doktorům, kteří odmítají sloužit dobrovolné přesčasy, podle Sekce mladých lékařů České lékařské komory některé nemocnice ruší praxe nutné k atestaci, zamítají jim dovolené nebo rovnou dávají výpověď. Ve středu o tom jednali s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09). Ten slíbil, že věc prošetří.
11. 10. 2023|
Vláda schválila zákon o ochraně dětí. Má pomoci navýšit počet pěstounů pro nejmenší
Vláda během středy schválila novelu, která má pomoci zvýšení počtu pěstounů tak, aby od ledna 2025 mohly kojenecké ústavy přestat přijímat děti. Norma má zjednodušit proces posuzování adeptů na pěstounství a upravit podmínky pro organizace, které jim pomáhají. Pomůže jim také navýšením příspěvků, z nynějších 59 tisíc korun na rok by u dlouhodobých pěstounů vzrostl na 66 tisíc korun. U těch přechodných přitom až na 72 tisíc korun. O schválení novely informoval vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).
4. 10. 2023Aktualizováno4. 10. 2023, 19:44|
Od prosince hrozí podle Přády omezení plánované péče. Problém s přesčasy vyřešíme, reagoval Válek
Novelu zákoníku práce, která má vyřešit situaci kolem přesčasů lékařů, předloží skupina poslanců vládě podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) zřejmě za dva týdny. Je přesvědčený, že odvrátí hrozbu výpovědí prosincové přesčasové práce. Předseda Sekce mladých lékařů Jan Přáda v Událostech, komentářích uvedl, že jde nyní celkem o téměř pět tisíc lékařů, a může tak od prosince hrozit, že plánovaná péče bude ohrožena.
4. 10. 2023|
S péčí o těžce nemocného člena rodiny už nepomůže sleva na nepracující manželku či manžela
O daňovou slevu na nepracující manželku či manžela nakonec zřejmě přijdou i domácnosti, kde jeden z partnerů chodí do zaměstnání a druhý pečuje o těžce nemocného člena rodiny. Počítá s tím vládní úsporný balíček. Některé koaliční strany chtěly tuto slevu zachovat.
3. 10. 2023|
Tripartita projednala návrh rozpočtu, na růstu minimální mzdy se neshodla
Tripartita se neshodla na růstu minimální mzdy pro příští rok. Jednání budou pokračovat. O přidání by mělo být jasno v polovině listopadu. Na tiskové konferenci po tripartitním jednání to v pondělí večer řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. Odboráři a zaměstnavatelé mají dál výhrady také k návrhu rozpočtu. Podle náměstka ministra financí Marka Mory by vláda mohla ještě do připravovaného rozpočtového zákona některé požadavky sociálních partnerů částečně promítnout. Kabinet bude rozpočet schvalovat ve středu, poté ho pošle sněmovně.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 23:11|
Ministerstvo práce připravilo dva návrhy na lednové zvýšení minimální mzdy
Ministerstvo práce navrhuje pro příští rok navýšení minimální mzdy buď o 1600 korun, nebo o 2100 korun. Nejnižší výdělek by se tak zvednul z nynějších 17 300 korun na 18 900 korun, nebo na 19 400 korun. Cílem je dostat částku do pěti let buď na 45 procent průměrné mzdy, nebo na polovinu průměrné mzdy. Vyplývá to z podkladů pro pondělní jednání tripartity. Resort v navrhovaném přidání vychází z variant chystaného vzorce pro pravidelnou valorizaci minimální mzdy a z evropské směrnice o přiměřeném výdělku.
23. 9. 2023Aktualizováno23. 9. 2023, 06:45|
Obliba otcovské roste. Muži doma zůstávají nejčastěji oba dva týdny
V Česku roste zájem otců o placené volno po narození dítěte. Od státu ho teď žádá zhruba polovina otců, zatímco v roce 2018, kdy dávka — otcovská – vznikla, to byla asi třetina. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení. Podle ministerstva práce a sociálních věcí souvisí popularita tohoto volna s celkovým přerodem společnosti. Moderní otcové se chtějí víc zapojit do péče o děti. Doma podle ČSSZ zůstávají nejčastěji dva týdny, průměrně pobírají 13 316 korun.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 15:35|Alena Pondělíčková
Státním zaměstnancům se zmrazí platy. Přilepšit si mají jen učitelé
Statisícům lidí neporostou příští rok platy. Vláda plánuje zmrazit výdělky většině státních zaměstnanců – policistům, hasičům, vojákům i úředníkům. Dostat přidáno mají od ledna jen učitelé, zhruba o tři tisíce. Platí totiž záměr dorovnat jejich platy na 130 procent průměrné mzdy. Ministr financí naplánoval v návrhu státního rozpočtu na příští rok výdaje na platy nižší o osm a půl miliardy korun, tedy o více než tři procenta. Zároveň navrhl snížit počet státních zaměstnanců o jedenadvacet tisíc.
17. 9. 2023|
Děti s vážným handicapem mohou čekat na ranou péči až rok, ministerstvo chce pomoci novelou
Děti s vážným handicapem čekají dlouho na odbornou ranou péči. Existuje málo služeb, které rodinám pomáhají s vyšetřeními, terapií a radí i přímo doma. I proto se teď neziskové organizace sešly se zástupci ministerstva práce a sociálních věcí. Resort chystá novelu, která má takovou péči podpořit.
16. 9. 2023|