Pomoc při těžké nemoci či ovdovění. Ohroženým rodinám by stát mohl zaplatit terénní chůvu

Události: Chůvy pro rodiny v nouzi (zdroj: ČT24)

Ohroženým rodinám by mohly pomáhat takzvané terénní chůvy. Zároveň má jít o prevenci, která pomůže dřív, než z malých potíží vzniknou vleklé krize. Službu hrazenou státem plánuje zavést ministerstvo práce a sociálních věcí.

Třeba chůva z Nadačního fondu Vrba Erika Salašová pomáhá ve dvou rodinách v Jihomoravském a Pardubickém kraji. „Je to třeba dopoledne, když je rodič v práci. Nebo ve chvíli, kdy si ovdovělý rodič potřebuje odpočinout. O pravidlech to není, spíš je to o empatii,“ popsala.

„Velké plus je, když má pedagogické vzdělání. Měli jsme vrběnku, která pečovala o novorozeně, protože došlo k úmrtí matky u porodu. Tam naší prioritou bylo, aby vrběnka byla vzdělaná ve zdravotnickém oboru,“ ujasnila ředitelka Nadačního fondu Vrba Petra Glosr Cvrkalová.

Terénní chůvy z Nadačního fondu Vrba pomáhají ovdovělým matkám už sedm let, zájem o službu rok od roku roste. Loni měla organizace pětadvacet chův napříč republikou, teď se ale jejich počty kvůli nedostatku financí snižují. I proto vítají debaty o státní podpoře podobné služby.

Individuální pomoc

Resort práce navrhuje, aby terénní chůvy chodily přímo do domácností a pomáhaly individuálně, podle krizové situace. „Například u rodičů, kteří nemají přirozené rodičovské a mateřské kompetence třeba ze své původní rodiny, tak abychom udělali vše pro to, že nemusí dojít ke kolizní situaci, že se dítě musí z rodiny odebírat,“ uvedl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„My bychom tímto nástrojem pomohli včas rodinám, které zůstávají dlouhodobě bez podpory,“ ujasnila vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Rodinu by doporučila škola nebo psycholog. Orgán sociálně-právní ochrany dětí by pak mimo jiné nastavil plán podpory. Zavedení institutu rodinné asistentky je součástí novely o dětských skupinách.