Vláda schválila zákon o ochraně dětí. Má pomoci navýšit počet pěstounů pro nejmenší

Vláda během středy schválila novelu, která má pomoci zvýšení počtu pěstounů tak, aby od ledna 2025 mohly kojenecké ústavy přestat přijímat děti. Norma má zjednodušit proces posuzování adeptů na pěstounství a upravit podmínky pro organizace, které jim pomáhají. Pomůže jim také navýšením příspěvků, z nynějších 59 tisíc korun na rok by u dlouhodobých pěstounů vzrostl na 66 tisíc korun. U těch přechodných přitom až na 72 tisíc korun. O schválení novely informoval vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Takzvané kojenecké ústavy by se podle novely měly v Česku do konce příštího roku zrušit a děti do tří let by měli na starost pěstouni. Jurečka uvedl, že výjimkou mohou být po 1. lednu 2025 případy sourozeneckých skupin nebo vážně nemocných dětí. 

„Neznamená to, že nebude zařízení, kde by nemohly být děti přijaty,“ uvedl s tím, že zůstanou například zařízení pro přechodný pobyt dětí po dobu měsíce. Od vyšší podpory pěstounů si slibuje to, že se najdou i náhradní rodiny, které jsou schopny ujmout se dětí s vážnějšími zdravotními problémy.

„Dnes máme dostatek pěstounů pro opravdu nejmenší děti, ale nemáme dostatek pěstounů pro ty starší děti, pro sourozenecké skupiny a pro děti, které mají právě různé kombinované handicapy,“ podotkl Jurečka. 

Novela rovněž upřesňuje rušení dětských domovů pro děti do tří let. Tyto kojenecké ústavy nyní fungují jako zdravotnická zařízení, provoz by přitom měly ukončit příští rok 31. prosince. Budou se ale moci přeměnit a nadále poskytovat zdravotní péči. Autoři návrhu poukazují na to, že během posledních let malých dětí v kojeneckých ústavech ubývalo. Naopak tam ale rostl počet předškoláků a školáků. Zařízení tak přestala plnit svůj původní účel.

Novelu posoudí sněmovna

Podle návrhu by se měla upravit i pravidla pro klokánky a podobné dětské azylové domy. Děti do tří let by v nich tak pobývaly nanejvýš měsíc, což napomůže rychlejšímu řešení situace v jejich vlastní rodině. Úřady či organizace mají teď na doprovázení, poradenství či další odbornou podporu pěstounské rodiny na rok 54 900 korun.

Novela podle návrhu, který posuzovala vláda, upravuje také evidenci pěstounů, ale i činnost úřadů a sociálních pracovníků. Týká se rovněž zprostředkování péče i vyplácení příspěvků.

Norma podle Jurečky zahrnuje i sjednocení institutů náhradní rodinné péče, konkrétně svěřenectví a nezprostředkovanou pěstounskou péči. „To zahrnuje shodná práva a povinnosti pro osoby pečující o děti ve svěřenectví a pěstouny, stejně jako nárok na podporu a příspěvky,“ uvedl. Změna má podle autorů odstranit nerovnosti mezi oběma formami péče a zajistit lepší péči pro děti a systematickou podporu pro všechny náhradní pečovatele. To odstraní nejistotu ohledně preferované formy péče ze strany soudů, uvedlo ministerstvo.

Normu o ochraně dětí ministerstvo práce předložilo začátkem února. Koncem září ji ještě upravilo poté, co se podařilo odstranit některé výhrady. Nyní ji posoudí sněmovna.