Obliba otcovské roste. Muži doma zůstávají nejčastěji oba dva týdny

V Česku roste zájem otců o placené volno po narození dítěte. Od státu ho teď žádá zhruba polovina otců, zatímco v roce 2018, kdy dávka — otcovská – vznikla, to byla asi třetina. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení. Podle ministerstva práce a sociálních věcí souvisí popularita tohoto volna s celkovým přerodem společnosti. Moderní otcové se chtějí víc zapojit do péče o děti. Doma podle ČSSZ zůstávají nejčastěji dva týdny, průměrně pobírají 13 316 korun.

Osmatřicetiletý Martin jako zaměstnanec IT firmy v Praze čtrnáct dní otcovské uvítal. „Strávil jsem je s manželkou a synem i starostí o domácnost. Kdyby ta dovolená nebyla, musel bych si vzít neplacené volno, prostě nešlo nebýt doma,“ vypráví. Využil to i čistě prakticky. „Měli jsme dost času na domluvu s babičkami a se všemi, kteří nám měli v budoucnu pomáhat. Za těch čtrnáct dní jsme stihli naplánovat budoucí dny, aby mohly být co nejhezčí pro všechny.“

Ještě v předminulém roce přitom stát otcům proplácel jen týden volna. Prodloužení souvisí podle Martiny Štěpánkové Štýbrové z odboru rodinné politiky a ochrany práv dětí na ministerstvu práce a sociálních věcí se snahou státu umožnit rodičům lépe sladit rodinný a pracovní život. Průměrná doba, kterou otcové teď doma stráví po porodu, je 13,4 dne.

„Když muž zůstane s dítětem v raných fázích doma, posílí to rodinné vazby do budoucna, to víme z dlouhodobých analýz,“ vysvětluje Štěpánková Štýbrová.

Průměrně dávka přesahuje třináct tisíc

Od roku 2018 vyplatil stát podle ČSSZ přes 265 tisíc těchto dávek, přičemž mateřských bylo za stejnou dobu 447 tisíc. Ke konci srpna tohoto roku tak stát na otcovských proplatil přes dvě miliardy korun. Průměrná výše této dávky teď činí 13 316 korun. Stejně jako u nemocenské jde vždy o sedmdesát procent denního vyměřovacího základu z hrubé mzdy.

Otcům s vysokými příjmy se podle Štěpánkové Štýbrové nevyplatí dávku čerpat, protože denní vyměřovací základ, ze kterého se otcovská počítá, má horní hranici.

Osoby samostatně výdělečně činné mohou o dávku zažádat také, musí ale prokázat svou účast na nemocenském pojištění, a to nejpozději tři měsíce před nástupem na otcovskou. Od roku 2018 do konce srpna tohoto roku dávku od ČSSZ dostalo skoro tři tisíce takových otců.

Najdou se také případy, kdy OSVČ vyjdou vstříc samotné firmy, pro které pracují. Takovou zkušenost má i čtyřiatřicetiletý Ondřej. „Jako OSVČ nemám žádné benefity. Firma, se kterou dlouhodobě spolupracuju, mi ale nabídla, abych si vzal čtrnáct dní volna, že mi ho proplatí. Dělají to tak se všemi.“