Opozice chce více peněz pro důchodce. Zadlužení vzroste, namítají vládní strany

Události: Opozice chce více peněz pro důchodce (zdroj: ČT24)

Opozice požaduje růst důchodů nad rámec vládou schválené valorizace. Své návrhy připravují hnutí ANO i SPD. Měsíčně by přidaly další stovky korun. V současnosti zákon počítá s navýšením o 360 korun od ledna příštího roku. Vyšší růst by podle vládních stran jen prohloubil zadlužení Česka.

O 360 korun, tedy všem stejně, se od ledna zvýší starobní, invalidní i pozůstalostní penze. Někteří opoziční politici to ale nepovažují za dostatečné. „Budeme chtít navýšit zásluhovou část o pevnou částku, aby to pomohlo nejvíce nízkopříjmovým (skupinám), protože si myslíme, že částka 360 korun je absolutně nedostatečná,“ uvedla například exministryně financí Alena Schillerová z ANO.

Podle údajů ministerstva práce by se průměrný starobní důchod měl v lednu dostat nad 20 600 korun. Zástupci opozice se ale zasazují o vyšší růst. ANO chce zvýšení o dalších 500 korun. „Chceme, aby se částečně vrátilo důchodcům to, co jim tato vláda sebrala. Musíme jim ukázat, že v tom nejsou sami, že mají nějaké zastání,“ říká Schillerová.

SPD mluví v souvislosti se zvýšením penzí o částce 230 korun. „Budeme přesvědčovat o nutnosti přijetí tohoto návrhu, zvlášť když si vzpomeneme na červen tohoto roku, kdy došlo k rapidnímu snížení mimořádné valorizace,“ podotýká místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Lucie Šafránková z SPD.

Návrhy ANO a SPD na zvýšení penzí
Zdroj: ČT24

Nesnesitelná lehkost zadlužování

Vládní strany namítají, že další zvýšení by jen prohloubilo zadlužení Česka. „Mezi opozičními stranami jsou vždycky závody, kdo bude nabízet víc, kdo bude populárnější, ale zároveň je to doprovázeno nesnesitelnou lehkostí zadlužování,“ míní předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by se navíc dodatečné zvýšení důchodů ani nestihlo schválit. „Zákon počítá se lhůtami, kdy má být posláno valorizační oznámení, kdy je technicky možné stihnout kroky, aby to Česká správa sociálního zabezpečení dokázala zpracovat, takže soudný poslanec musí vědět, že v tento okamžik je to nerealizovatelné,“ upřesnil.

Zástupci vládní koalice upozorňují, že důchody opakovaně rostly i mimořádně. „Systém plně pokrývá inflační nárůsty,“ připomněl Jurečka. „A zároveň nemáme v tento okamžik více finančních prostředků, nemáme přebytkové hospodaření,“ dodal.

„Opravdu se snažíme konsolidovat veřejné finance a musíme si uvědomit, že stejně jako v sociální oblasti, i v jiných oblastech jsou prostředky omezené,“ souhlasí místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Pavla Pivoňka Vaňková (STAN).

Jurečka už dříve uvedl, že schválená lednová valorizace bude v příštím roce znamenat výdaje přes 12 miliard korun. Celkem by do penzí podle návrhu rozpočtu na příští rok mělo putovat 706,2 miliardy korun. Starobní penze od České správy sociálního zabezpečení pobírá 2,36 milionu lidí a invalidní a pozůstalostní důchody dalších 479 tisíc.