TÉMA

Digitalizace

PŘEHLEDNĚ: Co umí mobilní aplikace Portálu občana a jak na ni

Mobilní verze Portálu občana má usnadnit elektronickou komunikaci občanů se státem prostřednictvím více než šesti set služeb, které nabízí i webová verze portálu. Aplikace, kterou ve čtvrtek oficiálně spustila Digitální a informační agentura (DIA), umožňuje přístup do veřejných registrů, podání daňového přiznání nebo používání datových schránek. Ještě letos by pak měly přibýt i další služby. Mobilní verzi je možné stáhnout v obchodech App Store a Google Play.
18. 4. 2024|

Portál občana je ke stažení už i do mobilu

Digitální a informační agentura (DIA) ve čtvrtek ráno oficiálně spustila mobilní verzi Portálu občana. Služba slouží pro kontakt lidí se státní správou. Podle ředitele agentury Martina Mesršmída by se i díky nové mobilní aplikaci mohl do konce roku zvýšit počet uživatelů služby ze současných 1,2 milionu na 1,6 až 1,7 milionu.
18. 4. 2024|

Senát schválil elektronické plné moci či vymezení dostupného bydlení

Lidé asi budou moci vystavovat plné moci nejen v papírové, ale také v elektronické podobě, které budou v registru zastupování. Novinku přinese vládní novela zákona o základních registrech, kterou Senát schválil beze změn. Materiál nyní dostane k podpisu prezident. Horní komora také umožnila přijetí pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů bez projednání na schůzi. Senát rovněž chce ze zákona o strategických stavbách odstranit zónu Plzeň-Líně, aby ji mohla nadále využívat armáda. Návrh nyní posoudí sněmovna.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 20:28|

Skokově roste zájem o rekvalifikace, ocenil ředitel Úřadu práce

Skokově roste zájem o rekvalifikace ze strany zaměstnanců, řekl v pořadu Interview ČT24 generální ředitel Úřadu práce Daniel Krištof. Podle něj jde o dobrý signál toho, že lidé zhodnocují, co umí, o co je zájem a co by se mohli naučit, aby se lépe uplatnili na trhu práce. Už v minulosti zmínil, že o práci přijde v budoucnu až 300 tisíc lidí, pozitivní je ale podle něj to, že dalších 500 tisíc pracovních míst vznikne.
10. 4. 2024|

Digitální stavební řízení má startovat v červenci. Obce očekávají potíže

Úřady nestíhají přípravu na digitální stavební řízení, které má být podle nového stavebního zákona spuštěno od prvního července. Na radnicích si stěžují, že nemají od ministerstva pro místní rozvoj dost informací. Chybí podle nich vyhlášky, metodika i slibovaný Portál stavebníka.
8. 4. 2024|

Ústavní pojistka proti povinné digitalizaci přijde vhod při blackoutu, říká Hraba. Podle Bartoše se ale povinnost nechystá

Stát sice pozvolna digitalizuje většinu svých služeb, podle vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) ale nesměřuje k tomu, že by k elektronickým službám nebyla alternativa. Považuje proto za zbytečné úsilí části senátorů zakotvit právo na nevyužívání digitálních služeb státu do Listiny základních práv a svobod. Podle jednoho z těchto senátorů Zdeňka Hraby (nestr. zvolený za STAN, dnes v klubu ODS) je to klíčové jednak kvůli ochraně lidí, kteří nejsou digitálně zdatní, ale také proto, aby stát nezkolaboval při mimořádných situacích, jako by mohl být blackout. Digitalizaci se věnovaly pořady 90‘ ČT24 a Události, komentáře.
4. 4. 2024|

Digitální agentura v polovině dubna spustí mobilní verzi Portálu občana

Digitální a informační agentura (DIA) plánuje v polovině dubna spustit mobilní verzi Portálu občana. Ten zastřešuje elektronické služby státu a jeho internetovou podobu nyní využívá přes 1,2 milionu lidí. Svou datovou schránku má k portálu připojenou 432 tisíc uživatelů. Do konce roku agentura slibuje také spuštění digitální plné moci. Na středeční tiskové konferenci to uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).
3. 4. 2024|

Statisíce lidí mají v datové schránce zprávu od finančního úřadu nebo exekutora a nevědí o tom

Svou datovou schránku dosud nezačalo aktivně využívat přes 450 tisíc z více než dvou milionů živnostníků a dalších lidí, kterým ji stát loni povinně zřídil. V každé druhé schránce je přitom psaní od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to z aktuálních údajů České pošty a Digitální informační agentury.
22. 3. 2024|

Bez chození na úřad. Žádost o evidenci v nezaměstnanosti a o podporu půjde podat digitálně

Žádosti o zapsání do evidence uchazečů o práci a o podporu v nezaměstnanosti bude od podzimu možné podávat elektronicky. Ministerstvo práce se chystá po trojici dávek digitalizovat i agendu zaměstnanosti. Úřad začne také využívat získané údaje k lepšímu zacílení opatření na podporu uplatnění na trhu práce. Záměr v pátek představili ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a vrchní ředitel resortní sekce informačních technologií Karel Trpkoš.
22. 3. 2024|

Zvolili jsme „partyzánskou“ cestu, aby se děti nemusely na školy znovu hlásit postaru, tvrdí Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) v úterních Událostech, komentářích hájil jednodenní prodloužení termínu pro podání přihlášek na střední školy. Oznámeno podle něj bylo prý i proto, aby se snížilo možné riziko kyberútoků na nový elektronický systém. Odklad uvítal i liberecký hejtman Martin Půta (SLK), podle něj se tak uleví rodičům. Středa 21. února je tak posledním dnem, kdy lze přihlášky odevzdat.
21. 2. 2024|

Vznik systému elektronického přihlašování na střední školy označil Bek v debatě s Plagou za „guerillový“

Do systému DiPSy bylo podáno k nedělnímu poledni přes pětapadesát tisíc elektronických přihlášek na střední školy. Zhruba dva až tři tisíce z nich jsou podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) duplicitní. Možnost podání více přihlášek byla podle něj nutná ze zákona. Vznik systému, který vytvořil Cermat, označil Bek v Otázkách Václava Moravce za „guerillový“ nestandardní způsob pro výjimečné situace. Debatoval v nich s exministrem za ANO Robertem Plagou.
11. 2. 2024|

PŘEHLEDNĚ: Navrhovaná nová pravidla pro sociální dávky

Ministerstvo práce připravuje reformu sociálních dávek. Má přinést jejich jednodušší vyřizování, lepší zacílení podpory a zastavení zneužívání systému. Mimo jiné má také vzniknout nová dávka státní sociální pomoci, která spojí do jedné podpory čtyři současné.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 21:30|

Jurečka oznámil plán změn v sociálních dávkách

Jednodušší vyřizování, lepší zacílení podpory a také zastavení zneužívání systému má přinést reforma sociálních dávek, kterou představil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Resort podle něj chystá spojení čtyř dávek do jedné – dvou dávek na bydlení, na živobytí a přídavku na dítě. Podávat by se měla jedna žádost. Kvůli nároku na pomoc od státu by se měl vedle příjmu žadatelů víc posuzovat i jejich majetek. Podmínkou pro získání peněz by měla být práce nebo její hledání. Změny by mohly začít platit od příštího roku.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 18:00|

Problémy eDokladů komplikují i vydávání léků na recept, říká SÚKL. Obtíže neevidujeme, tvrdí Digitální informační agentura

Kvůli problémům s identifikací osob v základních registrech mohou mít lidé potíže při vyzvedávání léků na recept prostřednictvím občanského průkazu. Trvají potíže kvůli funkcionalitě Digitální informační agentury (DIA), uvedla Greta Rakašová z tiskového oddělení Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). DIA provozuje státní systémy využívané jak eReceptem, tak i novou aplikací eDoklady. Právě po spuštění eDokladů, které si o víkendu stáhlo až 150 tisíc lidí, se v systémech objevily problémy. DIA však podle mluvčí Anny-Marie Lichtenbergové v současnosti neeviduje žádné problémy u Identity občana, které by způsobovaly potíže u eReceptů.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 16:38|

Začaly fungovat elektronické občanské průkazy. Krajský úřad na Vysočině je přijímá, i když ještě nemusí

Začal ostrý provoz elektronických občanských průkazů. Aplikací se lidé můžou prokazovat zhruba na 30 úřadech státní správy – hlavně na ministerstvech. Podle vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) si eDoklady do chytrého telefonu stáhlo za první víkend až 155 tisíc lidí. Kvůli náporu ale měla řada z nich problém s přihlášením. Úřady mají – a stále budou mít – povinnost přijímat jak běžný doklad, tak digitální průkaz. Při cestách do zahraničí zatím doklady v mobilu stačit nebudou.
22. 1. 2024|

Přihlášení do eDokladů provázejí problémy, i tak si je za dva dny stáhlo přes sto tisíc lidí

Problémy s přihlášením do nové aplikace eDoklady prostřednictvím Identity občana přetrvávají i v neděli. Důvodem je přetížení infrastruktury Národní identitní autority (NIA), na které Identita občana pracuje. Vyplývá to z reakcí uživatelů na síti X i z informací na webu Identity občana. V sobotu si aplikaci, která umožňuje vytvoření elektronické varianty občanského průkazu v mobilním telefonu, stáhlo přes 70 tisíc lidí. V neděli celkový počet stažení podle mluvčí Digitální informační agentury Anny-Marie Lichtenbergové překročil sto tisíc.
21. 1. 2024Aktualizováno21. 1. 2024, 21:42|

Aplikace eDoklady zaznamenala velký nápor uživatelů i problémy s přihlášením

Aplikace eDoklady, která umožňuje vytvoření elektronické varianty kartičky občanského průkazu v mobilním telefonu, čelila od pátečního večera velkému zájmu uživatelů. Kvůli náporu se objevily problémy s přihlášením. Digitální a informační agentura (DIA), která má aplikaci na starosti, v sobotu kolem poledne uvedla, že kvůli náporu má výpadek Identita občana, která je potřebná k přihlášení. Aplikaci si za první den stáhlo podle DIA přes 70 tisíc lidí.
20. 1. 2024Aktualizováno20. 1. 2024, 20:18|

Co přinese nová aplikace eDoklady: otázky a odpovědi

Nová mobilní aplikace eDoklady, která zájemcům nahradí kartičku občanského průkazu, začne fungovat v sobotu 20. ledna. Od začátku budou aplikaci akceptovat ústřední orgány státní správy a dobrovolně i některé obce, které se už přihlásily. Od dubna ji bude přijímat policie a od poloviny roku úřady práce nebo finanční úřady. Od příštího roku pak samosprávy nebo Česká pošta, uvedla Karolína Sadílková z Úřadu vlády.
19. 1. 2024|

Nechceme s pompou spouštět něco, co nebude fungovat, hájí Bartoš pozvolný nástup eDokladů

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) má za to, že postup digitalizace v Česku jde kupředu. V pořadu Interview ČT24 hájil postupné zavádění digitální podoby osobních dokladů a upozornil, že s novými nástroji musí ve chvíli spuštění umět stát pracovat, a prudké skoky by proto nebyly vhodné. Za posun vpřed považuje třeba připravovaný digitální systém plné moci a zmocnění.
11. 1. 2024|

Poslanecká sněmovna schválila návrh rozpočtu na příští rok

Poslanci schválili návrh rozpočtu na rok 2024. Počítá s meziročním snížením schodku o 43 miliard na 252 miliard korun. Jednání o návrhu provázely hodiny projevů a připomínek členů opozice i zástupců vládních stran. Dále dostane návrh státního rozpočtu k podpisu prezident Petr Pavel. Senát se rozpočtovými záležitostmi nezabývá.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 22:01|

Senát schválil zvýšení rodičovské, zvolil radní ČT. Prošlo i navýšení počtu přihlášek na střední školy

Senát schválil novelu, která by měla od ledna zvýšit rodičovský příspěvek rodinám s nově narozenými dětmi na 350 tisíc korun. Horní komorou prošla také novela, podle které si zájemci o studium budou moci podat tři přihlášky na střední školy místo nynějších dvou. Senátoři hlasovali v tajné volbě o některých členech Rady České televize, o jejímž složení nově spolurozhodují. V prvním kole zvolili publicistu Jefima Fištejna, rozhlasovou moderátorku Ivanu Chmel Denčevovou a novinářku Barboru Procházkovou, večer ve druhém pak spisovatele Jiřího Padevěta, nominanta Asociace producentů v audiovizi Davida Brabce a někdejšího místopředsedu a mluvčího Rady Českého rozhlasu Ivana Tesaře.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 20:50|

Předseda ÚOHS definitivně zrušil tendr ministerstva pro místní rozvoj na digitalizaci stavebního řízení

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna definitivně zrušil tendr na digitalizaci stavebního řízení (DSŘ), který ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) vyhlásilo v březnu. Potvrdil tak rozhodnutí svého úřadu ze září. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na internetových stránkách úřadu.
23. 11. 2023|

„Byla jsem ráda, že kolegové měli někoho k ruce,“ říká Dostálová k angažmá Šteffla z kauzy Dozimetr

Digitalizace stavebního řízení je v ohrožení. Současný ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) zrušil tendr, který rozběhla jeho předchůdkyně Klára Dostálová (za ANO) a v němž hrál klíčovou roli Luděk Šteffel. Ten je nyní jedním z obviněných v kauze Dozimetr. Dostálová Štefflovo angažmá pro Reportéry ČT hájí s tím, že si ho vybrali odborníci na IT a ona neměla důvod jejich volbu zpochybňovat. Bartoš sice nechal vypsat nové výběrové řízení, to ale „zařízl“ antimonopolní úřad. Není tak jasné, kdy budou moci stavebníci v Česku přejít z papírových formulářů na ty digitální a potenciálně tak řízení urychlit.
30. 10. 2023|

S výpověďmi přesčasů se k lékařům případně přidají i sestry a další zdravotníci

Výpověď přesčasové práce podalo dosud šest tisíc zhruba ze třinácti tisíc lékařů, kteří chodí do služeb. Přidat se k nim chystají případně i sestry a další zdravotníci, uvedli zástupci mladých lékařů a zdravotnických a lékařských odborů. Podle nich hrozí omezení péče. Dál požadují snížení množství přesčasů a zvýšení základních výdělků bez příjmu z přesčasové práce. Podle odborů chybí v nemocnicích až čtyři tisíce lékařů a až pět tisíc sester.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 22:02|