Zvolili jsme „partyzánskou“ cestu, aby se děti nemusely na školy znovu hlásit postaru, tvrdí Bek

Události, komentáře: Hejtman Libereckého kraje Martin Půta a ministr školství Mikuláš Bek o přihláškách na střední školy (zdroj: ČT24)

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) v úterních Událostech, komentářích hájil jednodenní prodloužení termínu pro podání přihlášek na střední školy. Oznámeno podle něj bylo prý i proto, aby se snížilo možné riziko kyberútoků na nový elektronický systém. Odklad uvítal i liberecký hejtman Martin Půta (SLK), podle něj se tak uleví rodičům. Středa 21. února je tak posledním dnem, kdy lze přihlášky odevzdat.

Bek řekl, že zásadním důvodem pro prodloužení termínu odevzdání přihlášek bylo riziko kybernetických útoků poslední den, kdy je možné přihlášky podávat. „A kdybychom termín prodloužili před týdnem nebo deseti dny, tak bychom vlastně nic nevyřešili. Rozhodnutí muselo padnout těsně předtím, jinak bychom nezískali žádnou úlevu od rizika (kyberútoků),“ míní.

Dodal, že zároveň nebylo možné s oznámením o jednodenním prodloužení termínu pro odevzdání přihlášek čekat například do úterního večera proto, že je změnu třeba zveřejnit ve sbírce zákonů. „Proto jsem se rozhodl to udělat v úterý v poledne. Roli sehrálo i to, že měl systém několik kratších výpadků – ten pondělní byl dvouhodinový,“ vysvětlil ministr školství.

Upozornil, že rozhodnutí o 24hodinovém prodloužení konzultoval s řadou ředitelů škol i některými asociacemi. Je prý rád, že elektronických přihlášek je nakonec víc, než „kdokoli čekal“.

„Kdybychom postupovali obvyklými postupy (výběrového řízení), kterými se digitalizace v české státní správě provádí, tak bychom to dělali několik let. Myslím, že musíme přistoupit k zásadní změně – abychom v některých resortech měli vlastní vývojový IT tým, který bude jádro systémů dělat profesionálně. Tohle byla partyzánská cesta, kterou jsme se rozhodli jít, protože jsme nechtěli znovu vystavit sto tisíc dětí starému způsobu (podávání přihlášek),“ přiznal Bek.

Půta je za jednodenní odklad rád, protože to podle něj dává větší jistotu rodičům, kteří jsou „pod velkým tlakem a rozhodují o budoucnosti svých dětí“. „Myslím, že to bylo rozumné rozhodnutí,“ kvituje hejtman Libereckého kraje.

Půta: Stát by měl vybudovat vlastní kapacitu pro výrobu podobných systémů

Půta zopakoval, že Bekem zmíněné „partyzánské“ rozhodnutí považuje za správné. „Druhou variantou bylo zůstat u toho starého systému, jít cestou výběrového řízení, možná nemít systém (elektronických přihlášek) vyvinutý ani příští rok, vzhledem k tomu, jak některá výběrová řízení na digitalizaci agend probíhají,“ odhadl. Věří, že do příštího roku bude čas systém dovyvinout.

Upozornil, že v současnosti je dle něj velmi jednoduché, aby jeden z dodavatelů fakticky zablokoval jakékoli výběrové řízení, zmínil v této souvislosti i rozhodovací praxi antimonopolního úřadu. „Souhlasím s tím, že by stát měl vybudovat nějakou vlastní kapacitu pro výrobu podobných systémů,“ podpořil Půta Bekova slova.

„Máme vlastní zkušenost, už tři roky soutěžíme telefonního operátora a oni nám výběrové řízení průběžně napadají podle toho, kdo zrovna vyhrává,“ postěžoval si liberecký hejtman. Bek doplnil, že teprve spuštěním systému elektronických přihlášek se podařilo objevit chyby a nepřesnosti v jiných státních databázích.

„Musíme najít lepší rovnováhu – to, co zatím máme, je fragmentovaný systém, kde je komunikace mezi součástmi poměrně obtížná. Problémy, které máme opakovaně při spouštění nových informačních systémů státu, ukazují, že musíme do této oblasti více investovat a více strategicky plánovat celkovou strukturu,“ je přesvědčený Bek.