Bek o den prodloužil termín pro podání přihlášek na střední školy

Události: Přihlášky na střední školy (zdroj: ČT24)

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) o den prodloužil termín pro podávání přihlášek na střední školy. Poslední možnost tak budou mít uchazeči ve středu. Poprvé se letos mohou hlásit elektronicky a podat až tři přihlášky. Stále je možné využít i tradiční papírovou formu, případně hybridní, tedy zkombinovat tištěnou přihlášku s podporou elektronického systému. Uchazeči musejí školám přiřadit priority a tím určit, kam chtějí nejvíce. Jednotné přijímací zkoušky budou v dubnu.

Důvodem prodloužení termínu je podle Beka zpoždění při zahájení elektronického podávání přihlášek, výpadky elektronického systému a snaha zmírnit stres rodičů. „My bychom nechtěli, aby rodiče v posledních hodinách čelili stresu,“ řekl k tomu ministr.

Prodloužení o den označil za kompromis. Ředitelé potřebují čas na další zpracování přihlášek a případné odstraňování chyb a jednání s rodiči v případech, kdy zůstává nejednoznačnost. „Dvacet čtyři hodin prodloužení termínu povede k tomu, že všichni zúčastnění budou zažívat méně stresu a závěr bude komfortnější pro uživatele, tedy pro rodiče, zákonné zástupce, jejich děti,“ shrnul Bek.

„Já bych osobně byl raději, aby se neprodlužovalo, ale rozumím důvodům, které vedly pana ministra k tomu, že chtěl prodloužit a rozhodl tak,“ řekl ředitel Cermatu Miroslav Krejčí. Pro systém to podle něj není komplikace, jde spíše o jeho vnímání veřejností, doplnil.

Podle předsedy Unie školských asociací ČR – CZESHA Jiřího Zajíčka nezpůsobí prodloužení termínu podávání přihlášek středním školám problémy. „Osobně si nemyslím, že to bylo nutné, ale pokud pan ministr cítí potřebu to takto řešit, tak s tím nemám problém,“ řekl.

Brífink ministra školství Mikuláše Beka k prodloužení termínu pro podání přihlášek na SŠ (zdroj: ČT24)

To, že ministr oznámil prodloužení až v úterý, byl podle Zajíčka dobrý krok. Lidé by jinak podle něj odkládali podání přihlášky na poslední chvíli. „Vezměme to tak, že už 99 procent přihlášek v tuhle chvíli máme, ať už na papíře, nebo v elektronickém systému. Jestli dvě, tři přihlášky přijdou zítra, tak to nic nemůže ohrozit,“ konstatoval Zajíček.

Pozdní oznámení kvituje i programový ředitel EDUin Miroslav Hřebecký, krok podle něj vzal vítr z plachet možnému hackerskému útoku. Praktický význam denní prodloužení nemá, protože kdo chtěl, už dávno přihlášku podal, míní. „Chtěl bych připomenout, že v celé reformě, která běží letos, je nejdůležitější systém zrušení zápisových lístků a to, že to bude porovnávat automat a lidé musejí povinně prioritizovat, to znamená, že odpadne dlouhá doba nejistoty,“ zdůraznil Hřebecký s tím, že se teprve uvidí, jak bude tento systém fungovat.

Elektronický systém připravila státní organizace Cermat, která je odpovědná za přípravu jednotných přijímacích zkoušek. Systém měl Cermat původně spustit ve čtvrtek 1. února. Kvůli problémům s nahráváním příloh a následnému ověření bezpečnosti ho otevřel o den později. Systém také opakovaně čelil takzvaným DDoS kybernetickým útokům, při kterých se útočníci pokusili zahltit server velkým množstvím přístupů, a tím narušit fungování stránek.

V úterý odpoledne Krejčí sdělil, že dosud v DiPSy přihlášku podalo 142 tisíc uchazečů, jejich počet tak překonal očekávání. Krejčí v minulosti totiž uvedl, že by se letos na střední školy mohlo hlásit 130 až 135 tisíc uchazečů.

„Pondělí bylo rekordní, dostali jsme dvanáct tisíc přihlášek. Osobně jsem čekal, že už budou mít rodiče přihlášky podané, nicméně dnešek (úterý – pozn. redakce) už je velice poklidný,“ zhodnotil večer Krejčí. Podle něj školy prodloužení zvládnou. „Reálně jim to den neubírá. Pokud rodič podá novou přihlášku, tak musí tu starou vzít zpět a škola uvidí, že už zkontrolovaná přihláška byla vzata zpět a budou muset zkontrolovat tu novou, ale takových případů budou jednotky,“ míní.

Analýza přihlášek

Cermat by měl v příštím týdnu analyzovat strukturu přihlášek a zkoumat, v jakých skupinách uchazečů se objevilo větší množství přihlášek. Variant je podle něj několik. „Mohlo se více dětí hlásit na víceletá gymnázia,“ řekl Krejčí. Další skupinou, která mohla podle něj ovlivnit počty přihlášených uchazečů, je počet dětí, které jsou v prvním ročníku středních škol a chtějí změnit obor.

Podle Krejčího je stále možné, že se na systém pokusí zaútočit hackeři takzvaným DDoS útokem. „Pan ministr rozhodoval i s tím vědomím, že tím v uvozovkách zkomplikuje rozhodování útočníkům, jestli vůbec mají útočit,poznamenal ředitel Cermatu.

Počet papírových přihlášek je podle Beka zanedbatelný. Ředitelé středních škol zároveň již mohou přepisovat do systému přihlášky, které uchazeči podali papírovou formou. Dosud podle Krejčího přepsali do systému asi přes dvanáct tisíc přihlášek. Nově také mohou potvrzovat přijetí hybridních přihlášek.

Interview ČT24: Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí (zdroj: ČT24)

Mnoho lidí už na školy podle Krejčího volalo, zda elektronické přihlášky opravdu mají. „V tuhle chvíli nemáme informaci o tom, že by se vyskytl jediný problém. Doporučoval bych rodičům zachovat klid a nezatěžovat střední školy. A až v případě, že by jim během března nepřišla pozvánka k jednotné přijímací zkoušce, tak teprve potom se škole ozvat,“ dodal šéf Cermatu.

Na střední školy by se letos mělo podle ministerstva hlásit asi 106 tisíc žáků devátých tříd základních škol a tisíce dalších uchazečů, například zájemců o víceletá gymnázia nebo studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor.

Systém DiPSy vznikl s cílem zjednodušit proces přijímání na střední školy a omezit chaos, který přijímací zkoušky provázel v minulých letech. Proti předchozím rokům odpadne mimo jiné administrativa se zápisovými lístky a odvoláním. Přijímací zkoušky pro čtyřleté obory a obory nástavbového studia se konají 12. a 15. dubna, pro obory šestiletých a osmiletých gymnázií 16. a 17. dubna.