Cermat po odkladech spustil elektronický systém přihlašování na střední školy

Po odkladech se v pátek pozdě večer otevřel elektronický systém přihlášek na střední školy. Na čtvrteční ráno plánované spuštění Cermat na poslední chvíli zastavil kvůli problémům s nahráváním příloh a následnému ověření bezpečnosti, čelil za to kritice. Uchazeči a jejich rodiče mají možnost podávat přihlášky do 20. února, o případném prodloužení termínu ministr školství Mikuláš Bek (STAN) rozhodne podle resortu v následujícím týdnu. Ředitel státní organizace Cermat Miroslav Krejčí dříve řekl, že se počítá zhruba se 120 tisíci zájemci o studium na střední škole.

Otevření systému během pátečního večera Krejčí slíbil v pátek odpoledne. Avizoval, že to bude až po večerních zprávách v televizi. Oznámení v hlavních zprávách, že je systém spuštěný, by totiž podle Krejčího mohlo způsobit přetížení systému Identity občana (NIA), v němž se ověřuje totožnost uchazečů. Ředitel Cermatu předpokládal, že se v pátek lidé do systému přihlásí spíše ze zvědavosti, nebudou ale rovnou podávat přihlášky.

Cermat ve čtvrtek uvedl, že problémy v programu odstranil, ale musí systém znovu otestovat z hlediska bezpečnosti. Podle ministra Beka se vyskytl problém, který neohrozil systém jako celek, ale šlo o technický problém v jedné funkci z mnoha.

Uchazeči, respektive jejich zákonní zástupci, mohou přihlášky podávat do 20. února. O případném prodloužení termínu by mělo ministerstvo školství rozhodnout příští týden.

Vrchní ředitel sekce vzdělávání a mládeže MŠMT Jan Mareš ve vysílání ČT24 dříve uvedl, že co se týče fungování systému, je optimista a je přesvědčen, že v pátek bude spuštěn. Na dotaz, zda je podle něj na místě, aby někdo za zpoždění nesl odpovědnost, řekl, že není na pořadu dne aby „padaly hlavy“, ale aby systém podávání elektronických přihlášek správně fungoval. Věří, že odložení termínu spuštění rodiče neodradilo od toho, aby podali přihlášku elektronicky, a platformu DiPSy i tak využijí.

Nový systém má přihlášky zjednodušit

Žáci si nově mohou podat tři přihlášky místo dvou, určí na nich, na kterou školu chtějí nejvíce. Uchazeči, kteří se již v listopadu loňského roku hlásili do oborů s talentovou zkouškou, nyní mohou podat až tři přihlášky do oborů bez talentové zkoušky. V přihláškách pak budou přiřazovat prioritu celkem pěti školám.

Uchazeči budou do oborů přijatí na základě výsledků jednotné přijímací zkoušky, která se bude konat v dubnu, a svých priorit. Čas a datum podání přihlášky neovlivňuje šanci žáků na přijetí na střední školu.

Přihlášky je možné kromě elektronického způsobu podávat také takzvanou hybridní formou, tedy kombinací tištěných přihlášek s podporou elektronického systému, případně stejně jako v předchozích letech papírovou formou. Nový systém má zjednodušit proces přijímání na střední školy a omezit chaos, který ho provázel v minulých letech. Proti předchozím rokům odpadne mimo jiné administrativa se zápisovými lístky a odvoláním.

Nedůvěra rodičů

Pokud půjde o posun jen o jeden nebo dva dny, tak bude na podání času dost, podle předsedkyně Unie rodičů Angeliky Gergelové je to však „nešťastné“, protože to narušuje důvěru rodičů i škol, že systém bude skutečně dobře fungovat a děti se skrze něj podaří přihlásit. Gergelová míní, že roli může hrát i psychologický faktor, kdy rodiče očekávali, že přihlášku už budou mít podanou před pololetními či jarními prázdninami.

Unie rodičů tak registruje hlasy, které říkají, že přihlášku pro jistotu podají papírově. Pro školy ale bude velké množství papírových přihlášek zátěž a vyzývají rodiče, aby je podávali elektronicky.

Na střední školy by se letos mělo podle ministerstva hlásit až 106 tisíc žáků devátých tříd základních škol a desetitisíce dalších uchazečů, například zájemců o víceletá gymnázia, studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor, nebo dospělých uchazečů, kteří se hlásí do dálkového či večerního studia. Krejčí dříve řekl, že se počítá zhruba se 120 tisíci uchazeči.