Vznik systému elektronického přihlašování na střední školy označil Bek v debatě s Plagou za „guerillový“

Otázky Václava Moravce 2. část: Diskuse ministra školství Mikuláše Beka a bývalého ministra Roberta Plagy (zdroj: ČT24)

Do systému DiPSy bylo podáno k nedělnímu poledni přes pětapadesát tisíc elektronických přihlášek na střední školy. Zhruba dva až tři tisíce z nich jsou podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) duplicitní. Možnost podání více přihlášek byla podle něj nutná ze zákona. Vznik systému, který vytvořil Cermat, označil Bek v Otázkách Václava Moravce za „guerillový“ nestandardní způsob pro výjimečné situace. Debatoval v nich s exministrem za ANO Robertem Plagou.

Podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) může nyní budoucí student, respektive jeho rodiče, poslat jakékoliv množství přihlášek nebo je měnit až do konce lhůty k jejich podání. „Já bych byl raději, kdybychom se rovnou mohli posunout k čistě elektronickým přihláškám, ale to není možné. To bychom znevýhodnili děti, které doma nemají tu technologii,“ dodal.

Bek znovu obhajoval, že systém byl spuštěný jako nedostatečně vyzkoušený a jeho spuštění muselo být kvůli problémům o jeden a půl dne odloženo. Další možností podle něj bylo jeho spuštění rovnou plánovat až na příští rok a letos ještě nechat papírové přihlášky. „Na vysoké školy podáváme přihlášky elektronicky už více než dvacet let. Na střední školy zůstal v platnosti proces, který je archaický,“ kritizoval Bek předchozí vlády.

Vznik systému elektronického přihlašování, který vytvořil Cermat, označil Mikuláš Bek za „guerillový“. „To znamená nestandardní způsob pro výjimečné situace,“ vysvětlil.

Plaga: bylo třeba řešit covidovou situaci

„Nic jsme nezanedbali, ale nebyla to priorita. My jsme potřebovali v covidovém období zajistit chod škol. Například v roce 2020 jsme řešili to, jestli vůbec budou přijímací zkoušky,“ řekl bývalý ministr školství Robert Plaga. „Digitalizace je správná, otázka není, jestli já jsem v době covidové něco zanedbal. Je s podivem, že po dvou letech vládnutí této vlády po té bouři, která nastala minulé jaro, se začalo v říjnu,“ dodal.

Média už dřív informovala o tom, že na systému pracovalo pět programátorů na dohodu o provedení práce (DPP) a programoval ho i syn ředitele Cermatu Miroslava Krejčího. Podle Beka systém stál zatím jednotky milionů a nebude stát víc než deset milionů.

Podle Plagy bylo nešťastné, že ředitel Cermatu v listopadu na schůzce s řediteli řekl, že když to nevyjde, tak to se synem naprogramují přes Vánoce. „Všichni to vzali jako vtip a dnes se dozvídáme, že to opravdu programátoři vytvářeli přes Vánoce a doprogramoval to jeho syn. To opravdu není šťastné,“ poznamenal Plaga.

Na střední školy by se letos mohlo podle ministerstva hlásit sto šest tisíc žáků devátých tříd základních škol a tisíce dalších uchazečů, například zájemců o víceletá gymnázia, studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor, nebo dospělých uchazečů, kteří se hlásí do dálkového či večerního studia. Podle Cermatu by systém DiPSy mohlo využít padesát až sedmdesát procent rodičů.

Rozpočtové škrty v regionálním školství

Mikuláš Bek také v pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že se chce v pondělí sejít kvůli rozpočtovým škrtům v regionálním školství s odbory a zástupci asociace sdružující ředitele škol a představit možnosti řešení. „Jsme dohodnuti s premiérem, že následující dny se uskuteční schůzka zástupců škol, ministerstva školství a pana premiéra, případně dalších místopředsedů vlády za tu koalici. Protože ta případná řešení, která by usnadnila situaci škol, jsou mimo kompetence ministerstva školství a musí o nich rozhodnout vláda," řekl.

Bek tvrdí, že závazek daný stávkujícím přesně splnil. „Ještě před dvěma týdny hrozilo, že stát normativně přestane financovat sedmnáct tisíc pozic nepedagogů. Já jsem kolem té stávky veřejně sliboval, že udělám všechno pro to, aby to bylo maximálně osm, což odpovídá počtu neobsazených míst," řekl ministr. Nakonec se podle něj v rozpisu objevilo sedm a půl tisíce těchto míst.

Stát podle něj školám přiděluje balík peněz, neřeší jejich určení pro konkrétní pracovní místa. O nich v rámci pravidel rozhodují ředitelé. „Teď je to tak, že po tom rozpisu je na sedm a půl tisíci nefinancovaných místech dva a půl tisíce reálných zaměstnanců, z toho pět set je možné financovat z krajské rezervy,“ řekl ministr. S premiérem a zástupci škol chce proto řešit zbývajících dva tisíce pozic nepedagogických pracovníků, jako jsou například školníci, kuchaři nebo IT pracovníci.

Plaga: Školství není pro současnou vládu prioritou

Ministerstvo školství podle Beka nemá nad školami personální pravomoc, proto nikdy neslibovalo zrušení neobsazených pozic. „To je jasné nedorozumění,“ poznamenal. Za problém považuje stanovení maximálního počtu úvazků, které musí školy financovat. „Tato regulace by podle mě měla být opuštěna,“ dodal.

Bývalý ministr školství za ANO Robert Plaga v pořadu řekl, že spory ohledně rozpočtu na regionální školství dokazují, že školství není pro vládu priorita. „Vláda má ve svém programovém prohlášení, že bude dávat na školství průměr zemí OECD, a ministr školství dostane výchozí rozpočet o třicet miliard nižší,“ poznamenal. Podle Beka je ale potřeba posuzovat spíš výdaje na žáka nebo podíl HDP na školství než celkovou částku.