Systém DiPSy eviduje duplicitní přihlášky, Cermat proto doplní novou funkci

Události: Úpravy v systému přihlášek na střední školy (zdroj: ČT24)

Elektronické přihlášky na střední školy doznají dalších změn. Cermat do systému doplní novou funkci – ta rodičům umožní označit, která přihláška platí, pokud jich na školy poslali více. V systému bylo ve čtvrtek odpoledne na čtyřicet tisíc přihlášek, z toho téměř desetina duplicitních.

Pokud budou přihlášky stejné, Cermat je automaticky sdruží do jedné. Zatím asi tisícovka uchazečů ale zadala více přihlášek, ve kterých systém zaznamenal úpravu. „Jedno slovo je jinak nebo jiné školy v jiném pořadí. Tam se na to nesmí sahat a musí se to nechat na rodičích,“ vysvětluje změnu ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

Cermat proto doplní nástroj přímo do systému DiPSy. Po přihlášení budou moct rodiče vzít zpět chybně zadané přihlášky, pokud to neudělají, zkontaktuje je později ředitel vybrané střední školy. Svůj výběr by pak museli potvrzovat písemně.

Ředitel Krejčí tvrdí, že by rád navrhnul systém tak, aby nebylo možné podat přihlášku podruhé, pokud už existuje jedna platná. „Bohužel mi to nebylo právníky dovoleno,“ hájí se. Místopředseda sněmovního školského výboru Zdeněk Kettner (SPD) má za to, že se systém dal připravit lépe. „Přijde mi to jako amatérismus,“ dodává.

Více různých přihlášek je přitom podle zákona možné podat i na papíře. V těch už našla chyby třeba ředitelka jednoho z pražských gymnázií Renata Schejbalová, která zároveň působí jako předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií. Ručně vyplněných formulářů se jí sešlo zatím osm, v elektronické verzi 360. Duplicitní jsou dvě.

O nadbytku přihlášek chce ministerstvo školství rodiče informovat e-mailem. „Určitě tam nějaké mouchy jsou,“ tvrdí zástupkyně státního tajemníka resortu školství Martina Běťáková.

Kvůli změnám v systému se chtějí příští týden sejít poslanci školského výboru s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN). Mluvit chtějí třeba o možném prodloužení termínu pro podávání přihlášek, to však resort připouští jen v případě, že by systém nebyl znovu dostupný. Tak, jako tomu bylo v prvních dvou dnech po jeho spuštění.