Termín pro podávání přihlášek na střední školy zůstane stejný, rozhodlo ministerstvo

Ministr Bek hovořil o podávání přihlášek na střední školy (zdroj: ČT24)

Termín pro podávání přihlášek na střední školy ministerstvo školství neprodlouží, zůstává do 20. února, řekl v úterý ministr Mikuláš Bek (STAN). Úřad chce podle mluvčí Terezy Fojtové zachovat čas pro ředitele škol na kontrolu přihlášek. Prodloužení lhůty zvažoval kvůli problémům v systému elektronických přihlášek, který se minulý týden namísto ve čtvrtek ráno otevřel zájemcům o studium a jejich rodičům až v pátek pozdě večer.

„Prodloužení termínu podávání přihlášek by zkrátilo dobu, ve které mohou ředitelé přihlášky zkontrolovat, naplánovat školní kola přijímacích zkoušek a kontaktovat uchazeče a rodiče v případech, kdy je nutné řešit individuální situace,“ uvedla mluvčí ministerstva Tereza Fojtová. Za první tři dny fungování elektronického systému lidé podle ní podali téměř 20 tisíc přihlášek.

„Myslím si, že v tuhle chvíli je zcela zvládnutelné podávat přihlášky včas,“ řekl Bek. Znovu vyzval lidi, aby vše nenechávali na poslední chvíli. Zopakoval, že ho jednodenní zpoždění otevření systému mrzí. Kromě důvodu, který zmínila mluvčí resortu, ministr přidal další – počet přihlášek podle něj rychle roste, podáno jich bylo už zhruba dvacet tisíc, vysvětlil ve vysílání ČT.

Za přípravu přijímacího řízení včetně elektronického systému je zodpovědná státní organizace Cermat. Otevření přihlášek přes internet, které stát letos zavedl s cílem zjednodušit proces přijímání na střední školy a omezit chaos z předchozích let, Cermat minulý týden pozdržel kvůli problémům s nahráváním příloh a následnému ověření bezpečnosti. Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí minulý týden uvedl, že by byl raději, aby se termín pro podání přihlášek kvůli napjatému harmonogramu neprodlužoval.

„My potřebujeme mít nějakou rezervu, jak již bylo mnohokrát zmíněno, pro případ velkého útoku poslední den podávání přihlášek, kdyby bylo nutné prodlužovat termín,“ řekl Krejčí novinářům. Systém v sobotu čelil třem útokům, díky automatické ochraně je odrazil.

Dvacátý únor zůstává termínem pro podání přihlášek na střední školy (zdroj: ČT24)

V pondělí večer se některým lidem při přihlašování do systému objevilo upozornění, že systém nebude do 21 hodin dostupný. „My jsme tam potřebovali asi v půl sedmé večer udělat akutní údržbu systému. Nakonec byl systém pouze asi 20 minut nedostupný, respektive bylo zakázáno přihlašovat se novým uživatelům asi na 20 minut po dobu té údržby,“ řekl Krejčí. Systém byl podle něj kolem 19:30 opět v provozu.

Bek připomněl, že očekává analýzu toho, proč došlo ke zpoždění spuštění elektronického systému. „Jednali jsme o tom s panem ředitelem Krejčím. Předpokládám, že tento týden budeme mít detailnější zprávu. Ale znovu chci říci, že to, že se chybu povedlo objevit ještě předtím, než byl systém spuštěn, je ta lepší varianta. Prostě nedošlo k ohrožení toho, co rodiče do systému vkládají,“ zdůraznil.

Ministr školství je také přesvědčen o tom, že je mnohem lepší spustit systém o jeden den později, než kdyby k tomu mělo dojít až příští rok, jak by to podle něj zřejmě udělala většina ministrů či ředitelů Cermatu. „Elektronizace přijímacího řízení měla nastat už před deseti nebo pěti lety. Nyní tento skluz doháníme,“ míní.

Podle Beka je také velmi důležité ptát se na to, jakým způsobem mají být vyvíjeny a zajišťovány informační systémy, které slouží státu. „Donedávna stát spoléhal výhradně na externí dodavatele, ale ne vždy se to osvědčuje. Ale zaplatit ve státní správě top vývojáře softwaru je prakticky nemožné. Myslím, že nás na vládě čeká velká debata o tom, jak tyto základní služby zajistit tak, aby měl stát větší kontrolu nad těmi systémy a vývoj byl dostatečně personálně zajištěn,“ sdělil.

Cermat čeká 120 tisíc přihlášek

Uchazeči mohou přihlášky na školy vedle plně elektronického způsobu podávat také takzvanou hybridní formou, tedy kombinací tištěných přihlášek s podporou elektronického systému, případně stejně jako v předchozích letech papírovou formou. Hybridních přihlášek bylo o víkendu podáno zhruba deset procent, uvedl dříve ředitel Cermatu.

Na střední školy by se letos mělo podle ministerstva hlásit až 106 tisíc žáků devátých tříd základních škol a tisíce dalších uchazečů, například zájemců o víceletá gymnázia, studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor, nebo dospělých uchazečů, kteří se hlásí do dálkového či večerního studia. Krejčí dříve řekl, že se počítá zhruba se 120 tisíci uchazeči.

Přijímací zkoušky pro čtyřleté obory a obory nástavbového studia se konají 12. a 15. dubna, pro obory šestiletých a osmiletých gymnázií 16. a 17. dubna.

Návod na podání přihlášky od ministerstva školství: