Digitální agentura v polovině dubna spustí mobilní verzi Portálu občana

Digitální a informační agentura (DIA) plánuje v polovině dubna spustit mobilní verzi Portálu občana. Ten zastřešuje elektronické služby státu a jeho internetovou podobu nyní využívá přes 1,2 milionu lidí. Svou datovou schránku má k portálu připojenou 432 tisíc uživatelů. Do konce roku agentura slibuje také spuštění digitální plné moci. Na středeční tiskové konferenci to uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).

Portál občana vznikl v roce 2018 pro elektronickou komunikaci občanů se státem, v minulém roce prošel změnou designu i uživatelského rozhraní. Nabízí přes 600 služeb. Mimo jiné umožňuje podání daňového přiznání, generování výpisů z rejstříku trestů, katastru nemovitostí nebo z bodového hodnocení řidiče. Mobilní aplikace nabídne podle ředitele DIA Martina Mesršmída všechny služby portálu, a navíc bude možné si nechat zasílat notifikace změn týkajících se uživatele přímo na mobil.

Na mobilních telefonech funguje od ledna letošního roku aplikace eDoklady, kterou si za první dva měsíce stáhlo téměř 332 tisíc lidí. EDoklady lidem slouží k pohodlnějšímu a bezpečnějšímu prokazování směrem k úřadům, soukromým subjektům, ale i mezi sebou. Od 1. dubna aplikaci využívá policie v terénu, podle mluvčí policejního prezidenta Hany Rubášové využití elektronického dokladu „uspíší samotnou kontrolu“. Od poloviny roku se k ústředním orgánům a policii připojí všechny úřady a obce, matriky či policie jako celek. Od příštího roku budou uznávat eDoklady i banky nebo pošty či zdravotní pojišťovny.

Počet datových schránek se za poslední rok kvůli povinnému rozšíření na podnikající osoby a další subjekty zvýšil o 136 procent na 4,261 milionu. Z toho 900 tisíc schránek si dobrovolně zřídily fyzické osoby. Loni prošlo datovými schránkami 1,26 miliardy zpráv, což je meziročně o 13 procent více. Zhruba 400 tisíc uživatelů, kterým byla schránka povinně zřízena, ji však ještě neotevřelo.

Digitální a informační agentura, která 1. dubna oslavila rok svého fungování jako zastřešující organizace pro digitalizaci státu, letos mimo jiné podle Mesršmída čeká spuštění registru REZA pro zastupování na základě digitální plné moci. Zezačátku bude použitelný hlavně k převodům vozidel. „Prvním úřadem, který se bude napojovat na registr zastoupení, je ministerstvo dopravy a portál dopravy, kde by do konce roku měly být funkce, které budou těžit z tohoto registru,“ nastínil Mesršmíd. Agentura se také připravuje na zavedení evropské elektronické peněženky pro digitální prokazování občanů v rámci EU.

Stát také slibuje pokrok v digitalizaci zdravotnictví v podobě eŽádanky nebo elektronické propouštěcí zprávy. Jenomže jejich vývoj se zpožďuje. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) věří, že do konce příštího roku bude „ze systému jakéhokoliv zdravotnického zařízení informace proudit do jakéhokoliv jiného systému“. Nejvyšší kontrolní úřad ale vnímá digitalizaci zdravotnictví prozatím jako akci nákladnou a s chabými výsledky. Ve zprávě za období 2018 až 2022 hovořili kontroloři o utracených stamilionech a neplnění stanovených cílů.