Začaly fungovat elektronické občanské průkazy. Krajský úřad na Vysočině je přijímá, i když ještě nemusí

Události v regionech: Začal ostrý provoz elektronických občanských průkazů (zdroj: ČT24)

Začal ostrý provoz elektronických občanských průkazů. Aplikací se lidé můžou prokazovat zhruba na 30 úřadech státní správy – hlavně na ministerstvech. Podle vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) si eDoklady do chytrého telefonu stáhlo za první víkend až 155 tisíc lidí. Kvůli náporu ale měla řada z nich problém s přihlášením. Úřady mají – a stále budou mít – povinnost přijímat jak běžný doklad, tak digitální průkaz. Při cestách do zahraničí zatím doklady v mobilu stačit nebudou.

První, kdo vyzkoušel e-občanku v praxi, byla na krajském úřadě v Jihlavě Marie Beňová. Právě tamní hejtmanství patří mezi první úřady v Kraji Vysočina, kde se lidé mohou prokazovat prostřednictvím mobilního telefonu. Zákonná povinnost bude přitom platit až od července.

„Tím, že nám to technické možnosti dovolily spustit dříve, tak jsme se rozhodli neotálet a hned od 22. ledna, což je první možný termín, jsme tuto službu nabídli,“ vysvětluje krajský radní Jan Břížďala. Do aplikace se mohou lidé přihlásit prostřednictvím identity občana – třeba přes bankovnictví.

„Jsou dvě možnosti – buď dám prokázat a QR kód naskenují zaměstnanci, nebo naskenuji QR kód ověřovatele a můžu si vybrat, které údaje chci nasdílet,“ doplnil Břížďala. Úředník pak vidí osobní údaje, provede i vizuální identifikaci podle fotografie a vše pak může využívat pro příslušnou agendu.

Jedním z prvních míst na Vysočině, kde začali e-občanku využívat, je obec Vír. Podle starosty Ladislava Stalmacha (Piráti) to neznamenalo žádné investice navíc. „Bude lepší to dělat prostřednictvím mobilu, protože nemusíme kupovat čtečku k počítači,“ nastiňuje. Ke stažení aplikace vyzval obyvatele i na sociálních sítích. Těm, kteří se obávají, že je e-občanky možné hacknout, vzkázal, že zneužití údajů hrozí i u klasického plastového průkazu.

Od července pak budou totožnost přes mobilní telefon ověřovat v terénu i policisté, nebo úředníci finanční správy a úřadu práce.

Události: Začal platit digitální občanský průkaz (zdroj: ČT24)