TÉMA

E-občanka

Začaly fungovat elektronické občanské průkazy. Krajský úřad na Vysočině je přijímá, i když ještě nemusí

Začal ostrý provoz elektronických občanských průkazů. Aplikací se lidé můžou prokazovat zhruba na 30 úřadech státní správy – hlavně na ministerstvech. Podle vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) si eDoklady do chytrého telefonu stáhlo za první víkend až 155 tisíc lidí. Kvůli náporu ale měla řada z nich problém s přihlášením. Úřady mají – a stále budou mít – povinnost přijímat jak běžný doklad, tak digitální průkaz. Při cestách do zahraničí zatím doklady v mobilu stačit nebudou.
22. 1. 2024|

Změny v občanských průkazech. Přibudou do nich biometrické údaje, ubude rodné číslo

Novou podobu dostanou české občanské průkazy. Obsahovat by měly biometrické údaje, chybět naopak bude rodné číslo i titul. Počítá s tím nový zákon, který by měli ministři projednat po vládních prázdninách. V čipu průkazu bude zaznamenaná podoba obličeje a otisky prstů.
3. 8. 2020|

E-doklady usnadní cestu k úřadům, vyžadují však datové schránky. „Jsou fakt super,“ tvrdí ministerstvo

K elektronickým výpisům z veřejných rejstříků budou lidé kromě občanského průkazu s čipem potřebovat také svou datovou schránku. Oznámili to v pondělí zástupci ministerstva vnitra při představení Portálu občana, jehož prostřednictvím lidé s e-občankou získají přístup zatím ke čtyřem desítkám služeb státu.
9. 7. 2018|