TÉMA

Kampaň

Ostrava potřebuje víc pěstounů. Město chystá „seznamovací akci“

V Moravskoslezském kraji chybí dlouhodobí i přechodní pěstouni. Do nepříznivé situace s pěstounskou péčí se teď vložil i ostravský magistrát. Ten v sobotu ve 13:00 pořádá osvětovou akci, v rámci které se tam lidé mohou potkat s pěstouny a dozvědět se více o jejich práci. V Ostravě je teď zhruba tisícovka pěstounů.
12. 4. 2024|

Korčok a Pellegrini rozjeli kampaň před druhým kolem. Na podporu neúspěšných kandidátů zatím čekají

Finalisté slovenských prezidentských voleb burcují voliče. V sobotu 6. dubna Slováci rozhodnou, jestli novým prezidentem bude kariérní diplomat Ivan Korčok, nebo předseda parlamentu a šéf vládní strany Hlas Peter Pellegrini. Oba se také snaží získat podporu neúspěšných uchazečů a proběhly už první schůzky. Žádný z nepostupujících zájemců o prezidentský úřad, který v přímé volbě dostal alespoň dvě procenta hlasů, zatím veřejně nepodpořil ani jednoho ze zmíněné dvojice.
25. 3. 2024|

Slovensko má za sebou „nejnudnější“ kampaň. Zastínila ji Ficova vláda

V sobotu budou Slováci vybírat nového prezidenta. Předvolební sondáže dávají největší šance na postup do rozhodujícího druhého kola předsedovi parlamentu Petru Pellegrinimu (Hlas–SD) a bývalému ministru zahraničí Ivanu Korčokovi. I když se do předvolebního klání pustilo hned jedenáct kandidátů, kampaň před prvním kolem příliš viditelná nebyla – zastínily ji kroky vlády premiéra Roberta Fica, ať už ohledně změn v trestním právu, ve fungování veřejnoprávního rozhlasu a televize nebo slibu neposkytovat další vojenskou pomoc Ukrajině napadené ruským agresorem.
21. 3. 2024|

Trump chce zpět do svého týmu Paula Manaforta. Soud mu v minulosti uložil za spiknutí proti USA sedm a půl roku vězení

Ve Spojených státech by se za republikány o Bílý dům měl na podzim opět ucházet bývalý prezident Donald Trump. Ten do svého týmu podle médií opět přibere Paula Manaforta. Soudy přitom bývalého šéfa Trumpovy kampaně odsoudily do vězení za ekonomickou kriminalitu, bývalá hlava státu mu ale později udělila milost.
18. 3. 2024|

Trump v kampani přitvrzuje. Pence jej za výroky o rukojmích ve volbách nepodpoří

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump ve své kampani stupňuje slovní útoky na ilegální přistěhovalce. Ti, kteří se dopustili zločinu, podle něj ani nejsou lidé. Bidenova kampaň v reakci exprezidenta obvinila, že podněcuje k politickému násilí, když v případě své prohry varoval před krveprolitím. Trump prý slova pronesl v souvislosti s budoucností amerického automobilového průmyslu.
18. 3. 2024|

Favoritem na slovenského prezidenta je Pellegrini. Kampaň zastínil boj o justici a Ficovy výroky k Ukrajině

Celkem jedenáct kandidátů se utká v sobotu 23. března v boji o prezidentský post na Slovensku. Největší šance mají exministr zahraničí Ivan Korčok a šéf vládní strany Hlas–SD a předseda parlamentu Peter Pellegrini. Ten podle průzkumů nejspíš ovládne případné druhé kolo, které by se konalo 6. dubna. Hlavním tématem kampaně je osud slovenské demokracie a právního státu. Pellegriniho podporuje vládní Smer a sám předseda parlamentu podpořil spornou legislativu o změnách v justici, proti níž opakovaně demonstrovaly tisíce Slováků. Kampaň zastínily kromě novely trestního zákona i kritické výroky představitelů vlády na adresu Ukrajiny, která už přes dva roky čelí plnohodnotné ruské invazi.
8. 3. 2024|

Podvodníci loni skrze telefonáty vylákali z lidí 200 milionů, v boji proti nim má pomoci nová kampaň

Češi přišli v loňském roce o zhruba 200 milionů korun kvůli podvodným telefonátům, jejichž prostřednictvím se zločincům podařilo dostat k penězům na jejich bankovních účtech. Útočníci cílili na všechny věkové skupiny, nejčastěji se vydávali za bankéře. Oznámil to náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík při představení kampaně Velké odhalení. Kampaň, na které se podílely Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB), policie a Česká bankovní asociace, upozorňuje lidi na rizika podvodných telefonátů a ukazuje způsob, jak jim čelit.
6. 3. 2024|

Některé nemocnice znemožňují pobyt rodičů s dětmi, na porušení metodiky upozorňuje kampaň

Mnohé tuzemské nemocnice nedodržují metodiku ministerstva zdravotnictví ohledně pobytů rodičů s dětmi. Podle odhadů Českého helsinského výboru (ČHV) se to týká zhruba poloviny zařízení. I proto chtějí nemocnice vyzvat k podpisu nového memoranda. Pomoci by mimo jiné mohla novela zákona o zdravotních službách. Na právo dětských pacientů mít při pobytu v nemocnici u sebe své nejbližší upozorňuje nová kampaň „Být spolu je normální“.
19. 2. 2024|

Policie odložila podezření na maření referenda o zákazu hazardu v Kladně

Policie odložila prověřování loňského referenda o zákazu hazardu v Kladně. Pochybení, kvůli kterým soud prohlásil hlasování za neplatné, nejsou podle kriminalistů trestným činem, zjistila ČT z usnesení o odložení případu. Policisté zkoumali, zda průběh referenda nemařili někteří členové volebních komisí, zabývali se i kampaní před hlasováním. Město pochybení dlouhodobě odmítá. Nové referendum se má konat příští rok.
31. 1. 2024|

Útoků kyselinou na světě přibývá. Kampaň upozorňuje na odpovědnost textilního průmyslu

Po světě, zejména v Asii, ale i v Evropě, přibývá útoků kyselinou sírovou a dalšími žíravinami. Obětmi jsou zpravidla ženy. V Asii se tyto útoky často odehrávají v oblastech s rozšířeným textilním průmyslem, který žíraviny při výrobě používá. Nová kampaň má firmy přesvědčit, aby své sklady zabezpečily.
26. 1. 2024|

CIA v novém videu nabádá Rusy v tajných službách, aby se stali dvojitými agenty

Americká tajná služba v novém spotu apeluje na vlastenecké cítění svých „kolegů“ v Rusku. Ukazuje kontrast mezi hýřivým životem ruských politických elit a zoufalou situací na frontě a upozorňuje na korupci ve státní správě. Agenti se mají spojit se CIA a pomoci tak své zemi. Kreml upozornil, že organizace podobnou taktiku využívá opakovaně.
23. 1. 2024|

Desetitisíce Rusek orodují za návrat svých mužů z války proti Ukrajině. Panují obavy z další mobilizace

V Rusku roste počet žen, které žádají návrat svých mobilizovaných mužů z války na Ukrajině. Hnutí s názvem Cesta domů na sociální síti Telegram v současnosti aktivně podporuje skoro čtyřicet tisíc manželek a matek povolaných vojáků. Ti narukovali loni v září, kdy ruský vládce Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci. Celkem muselo obléct vojenskou uniformu 318 tisíc Rusů.
19. 1. 2024|

Vláda schválila přidání letounů F-35 na seznam strategických projektů české armády, uvedl Rakušan

Vláda schválila přidání letounů F-35 na seznam strategických projektů české armády, uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Vláda se také zabývala novelou zákona o advokacii, která má mimo jiné zpřesnit nynější úpravu týkající se mlčenlivosti advokáta, nebo novelou předpisu o veřejných sbírkách. Kabinet zasedal bez premiéra Petra Fialy (ODS), který v úterý odletěl na návštěvu Indie.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 13:43|

Ročně se drogami předávkuje na sto lidí, šíří se i mezi mladistvými. Na nebezpečí upozorňují Zkratky

Zkušenosti s nelegálními drogami má podle evropské studie každý třetí nezletilý ve věku 15 a 16 let. Zakázané látky v Česku užívá pravidelně skoro 47 tisíc lidí, na předávkování jich ročně umírá zhruba sto. Na nebezpečí upozorňuje nová kampaň nazvaná Zkratky.
25. 11. 2023|

Češi si připomínali oběti dopravních nehod. Jejich počet mají pomoci snížit nové trenažéry

Bohoslužbami, pietami nebo koncerty na řadě míst lidé v neděli v rámci světového dne obětí dopravních nehod vzpomínali na ty, kteří tragicky zahynuli. V Česku jde letos o 431 mrtvých, vloni bylo za celý rok 454 obětí dopravních nehod. Asociace autoškol se nyní zaměří na prevenci agresivního chování řidičů.
19. 11. 2023|

Kampaň varuje před přebíháním kolejí i před rizikem přejezdů. Letos při střetu s vlakem zemřely už dvě stovky lidí

Budeš nám chybět, vzkazuje nová kampaň Správy železnic těm, kdo nedodržují pravidla chování na železničních přejezdech i v okolí kolejí. Reaguje na docela vysoké množství obětí. Loni zemřelo při střetech s vlaky 238 lidí, podobné množství nehod skončilo zraněním. I když částečně šlo o sebevraždy či pokusy o ně, podle železničářů dochází čím dále častěji k neštěstí i proto, že lidé jdou po kolejích a nevnímají okolí.
25. 10. 2023|

Polští duchovní zasahují do kampaně. Nabádají věřící nevolit obhájce práva na potrat

Polský episkopát lidem doporučuje, komu dát hlas v nedělních parlamentních volbách. Věřící by například neměli volit strany, které prosazují právo žen na potrat. Opozice upozorňuje na to, že duchovní v kostelech vysloveně nabádají k volbě vládní konzervativní strany Právo a Spravedlnost (PiS). Zástupci církve to odmítají.
13. 10. 2023|

Zóna ČT24: Špatné parkování ztěžuje práci hasičům, osvětu nabízí kampaň Vteřiny pro život

Špatné parkování často komplikuje práci záchranářům. Zejména na sídlištích nechávají lidé zaparkovaná auta někdy i v křižovatkách. Využívají každého volného místa, i když je to proti předpisům. Jihomoravští hasiči proto odstartovali novou informační kampaň Vteřiny pro život. Chtějí upozornit na to, že nesprávné parkování může někoho stát i život. Tématem se zabýval pořad Zóna ČT24, který se věnoval také nákupu stíhaček F-35, izraelským protiraketovým systémům nebo výsledkům slovenských parlamentních voleb.
1. 10. 2023|

Slovensko má za sebou ostrou kampaň, volby mohou přinést pat

Jeden den zbývá do slovenských parlamentních voleb. V průzkumech dlouhodobě vede Smer–SD expremiéra Roberta Fica, v posledních týdnech posílilo hnutí Progresívne Slovensko europoslance Michala Šimečky. Výsledky hlasování, a především pak sestavování vlády budou sledovat zahraniční partneři Slovenska. Evropa se obává změny postoje Bratislavy k ruské invazi na Ukrajinu.
29. 9. 2023Aktualizováno29. 9. 2023, 13:45|

Slováky trápí drahota a nízké platy. V předvolební kampani rezonovalo i ukrajinské obilí

Slovensko čekají v sobotu předčasné parlamentní volby. Strany se v kampani předháněly, kdo dokáže účinněji posílit ekonomiku země. Slováky trápí hlavně přetrvávající vysoká inflace a současně nízké platy. V kampani rezonoval také spor s Kyjevem ohledně zákazu dovozu ukrajinského obilí.
29. 9. 2023|

I na naše poměry byla kampaň nechutná a ostrá, hodnotí slovenský premiér Ódor

Slovensko si o víkendu vybere nový parlament. Volby přicházejí po kampani, která byla mimořádně napjatá a došlo při ní dokonce i na fyzické potyčky kandidátů. Premiér úřednické vlády Ľudovít Ódor v Interview ČT24 s odkazem na uplynulé měsíce a týdny poznamenal, že na Slovensku se dá spíš hovořit o „politické nekultuře“ než kultuře. To, co bylo ještě před pár lety mimořádné, se dnes podle něj dostává do hlavního proudu. Kromě končící kampaně Ódor v rozhovoru se zpravodajem ČT Janem Šilhanem mluvil o ekonomické kondici Slovenska nebo o budoucích vztazích s Českem.
25. 9. 2023|

Slovenské volby se blíží. K hlasování vyzývají strany i občanská sdružení, zájem mladých roste

Do předčasných parlamentních voleb na Slovensku zbývá už jen týden. Finále kampaně je dále napjaté. Lídr průzkumů Smer-SD ohlásil, že po volbách podá žalobu na prezidentku, kterou viní ze zásahů do vyšetřování a porušení ústavy. Strany mezitím usilují o nerozhodnuté voliče, kterých může být až třetina. Otazníkem zůstává volební účast, vyzývají k ní strany i občanská sdružení.
23. 9. 2023|

Šplhat na odstavené vagony je hazard. Správa železnic spustila osvětovou kampaň

Přecházení kolejí v úsecích, kde je to zakázané, či lezení na odstavené vagony představuje hazard, kvůli kterému ročně umírají desítky lidí. Například v pátek v Letohradě po zásahu proudem jeden mladík zemřel a druhý skončil v nemocnici. Správa železnic nyní spustila kampaň, ve které na nebezpečí upozorňuje.
20. 6. 2023|

Sarkozyho chce prokuratura dostat před soud kvůli milionům eur na kampaň od Kaddáfího

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy by měl podle prokuratury stanout před soudem kvůli obviněním z korupce a nezákonného financování kampaně, a to v souvislosti s údajným financováním jeho úspěšné prezidentské kampaně v roce 2007 z Libye. Informovala o tom podle agentury Reuters francouzská finanční prokuratura.
12. 5. 2023|