TÉMA

Hlasování

Na severu Kosova se hlasovalo o odvolání starostů. Etničtí Srbové referendum bojkotovali

Voliči čtyř okresů na severu Kosova, kde tvoří většinu srbské obyvatelstvo, hlasovali v neděli o odvolání starostů z řad etnických Albánců. Ti se úřadu ujali po loňských místních volbách, které etničtí Srbové bojkotovali. To se zopakovalo i nyní. Výsledky referenda jsou neplatné, zúčastnilo se jen 253 ze 45 tisíc oprávněných voličů.
21. 4. 2024Aktualizováno21. 4. 2024, 22:35|

Na schůzi přišlo jen pár věřitelů Liberty. Většina o restrukturalizačním plánu hlasuje poštou

Jen okolo deseti věřitelů hutní společnosti Liberty Ostrava přišlo na schůzi v hotelu Kovák v jejím těsném sousedství, kde hlasovali o předloženém restrukturalizačním plánu. Většina ze zhruba třinácti set věřitelů hlasuje korespondenčně, na což mají ještě týden čas. Rozhodnutí padne po 15. dubnu. Zástupce dodavatelské společnosti Tameh Czech představitelé Liberty na schůzi nevpustili, Tameh to považuje za skandální.
8. 4. 2024|

AfD není podle Bildu spokojena s Bystroňovým vysvětlením v kauze proruské sítě

Vedení pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD) není podle informací deníku Bild spokojeno s vyjádřením svého poslance a dvojky na stranické kandidátce pro volby do Evropského parlamentu Petra Bystroně k podezřením z braní úplatků od proruské propagandistické platformy. Sociálnědemokratický poslanec Jörg Nürnberger Bystroně vyzval, aby odstoupil z čela slovensko-česko-maďarské parlamentní skupiny.
5. 4. 2024|

První kolo voleb otřáslo pozicí favorita, píše slovenský tisk. Očekává těsný souboj

Slovensko čeká nejtěsnější souboj ve druhém kole prezidentských voleb od zavedení přímé volby v roce 1999, píše slovenský tisk. Sobotní první kolo vyhrál exministr zahraničí Ivan Korčok, na druhém místě skončil předseda parlamentu Peter Pellegrini. Tomu většina průzkumů předpovídala vítězství, porážka podle tisku „otřásla pozicí dosavadního favorita“. Některé listy hodnotí hlasování jako referendum o vládní koalici či přímo o premiérovi Robertu Ficovi.
24. 3. 2024|

Poslanci projednávali korespondenční volbu. Debata byla věcná, uvedla Schillerová

Zástupci všech sněmovních stran jednali ve středu o koaliční předloze na zavedení možnosti korespondenčního hlasování pro Čechy žijící v zahraničí. Debata se týkala parametrů volby, jak je obsahuje novela, a chystaných pozměňovacích návrhů. Jednání budou pokračovat, řekli předsedové frakcí vládní TOP 09 Jan Jakob a opozičního hnutí ANO Alena Schillerová. Spornou novelou se nyní zabývají sněmovní výbory.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 20:18|

Irové odmítli změnu ústavy. Rodinu nadále tvoří pouze sezdané páry

Irové v pátečním referendu jasně odmítli změny ústavy, oznámil v sobotu irský premiér Leo Varadkar. Hlasovalo se o návrhu, aby se vypustila formulace o ženách v domácnosti a rodině tvořené výhradně sezdanými páry. Výsledky jsou zcela zřejmé, vláda je respektuje a přijímá za ně zodpovědnost, dodal předseda vlády podle serveru deníku The Irish Times.
9. 3. 2024|

V Bělorusku se konaly první parlamentní a místní „volby“ od protestů

Bělorusové v neděli hlasovali v parlamentních a místních „volbách“ a zároveň v prvních volbách od potlačení rozsáhlých protestů v roce 2020. Hlasování se odehrávalo pod přísným dohledem úřadů a podle AFP bylo jeho cílem upevnit moc autoritářského vládce Alexendra Lukašenka, který v neděli oznámil svou kandidaturu v prezidentských volbách 2025. Opozice hlasování nazvala „nesmyslnou fraškou“ a vyzvala k jeho bojkotu. USA volby označily za zinscenované. První „výsledky“ hodlá ústřední volební komise oznámit kolem půlnoci SEČ.
25. 2. 2024Aktualizováno25. 2. 2024, 20:48|

Vystrčil cítí zklamání po hlasování o Istanbulské úmluvě. Podle Kovářové se někteří nechali nalákat na „vějičku názvu“

Senátoři odmítli ratifikaci Istanbulské úmluvy. Dokument Rady Evropy proti násilí na ženách a domácímu násilí tak Česko do svého právního řádu nepřijalo ani osm let poté, co jej podepsalo. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) to označil za zklamání. Členka ústavně-právního výboru horní komory Daniela Kovářová (nestr.) prohlásila, že senátoři hlasující pro ratifikaci úmluvy se nechali „nalákat na vějičku názvu“. Podle ní v dokumentu nejde pouze o násilí na ženách.
26. 1. 2024|

Opozice opět blokovala debatu o korespondenční volbě. Okamurovo vystoupení trvalo skoro jedenáct hodin

Sněmovna ve čtvrtek v devět hodin večer přerušila debatu o koaličním návrhu na uzákonění možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Skoro celý jednací den vyplnilo zjevně obstrukční vystoupení předsedy opozičního hnutí SPD Tomia Okamury, který hovořil téměř jedenáct hodin. Navrhl zamítnutí novely. Podle něj je účelová a není v souladu s ústavou. Po něm vystoupil už jen předseda ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO), který varoval před zvýšením polarizace ve společnosti. Koalice svůj návrh hájí a oponuje tím, že krajané žijící v zahraničí budou moci snáze uplatnit své volební právo. K úvodnímu kolu diskuse o volbě poštou se poslanci opět vrátí v pátek ráno.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 21:17|

ANO neprosadilo přerušení debaty o korespondenční volbě do konce roku. Sněmovna jednala do půlnoci

Sněmovna od středečního rána v úvodní debatě řešila sporný koaliční návrh na zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Debata se protáhla do půlnoci, poté byla schůze přerušena. Zákonodárci budou znovu jednat ve čtvrtek od devíti hodin ráno. Opozičnímu hnutí ANO, které proti novele tvrdě vystupuje, se večer nepodařilo prosadit návrh na přerušení debaty o předloze do konce letošního roku. Do sálu stačil dorazit dostatečný počet zákonodárců koaliční většiny na to, aby tento procedurální návrh neprošel.
17. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 01:07|

Vláda podpořila zavedení korespondenční volby pro Čechy v zahraničí

Korespondenční volbu by mohli Češi v zahraničí poprvé využít ve volbách do sněmovny v roce 2025. Od roku 2026 by mohli dopisem hlasovat také v prezidentských a evropských volbách. Návrh koaličních poslanců ve středu podpořila vláda. Proti novele jsou opoziční hnutí ANO a SPD, mluví o možném ohrožení demokracie a rozporu s ústavním pravidlem, že volby jsou tajné.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 21:20|

Pražští zastupitelé schválili rozpočet na rok 2024. Nejvíce peněz půjde do dopravy

Pražští zastupitelé ve čtvrtek po několikahodinové diskuzi schválili rozpočet na příští rok. Počítá s příjmy zhruba 105,8 miliardy a výdaji 109,42 miliardy korun, což je na příjmové i výdajové stránce meziroční zvýšení. Rozdíl příjmů a výdajů vyrovnají peníze z vlastních zdrojů z minulých let. Na investice je vyčleněno asi 21,32 miliardy korun, což je oproti letošnímu rozpočtu o 1,12 miliardy víc.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 22:25|

Sněmovna schválila ponechání rodných čísel v občanských průkazech

Rodná čísla v občanských průkazech pravděpodobně zůstanou, přestože z nich lze vyčíst údaje o věku a pohlaví jejich nositele. Poslanecká sněmovna to během úterní schůze schválila v rámci vládní novely o občanských průkazech. Nyní ji dostane k projednání Senát. Sněmovna ukončila jednání před osmou večer.
14. 11. 2023Aktualizováno14. 11. 2023, 18:53|

Členové Pirátů chtějí změnu způsobu vedení, říká Michailidu. Špoták by si přál větší soudržnost

Zástupkyně ministra pro legislativu a členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jana Michailidu (Piráti) v Pirátské straně cítí poptávku po změně způsobu, jakým je partaj vedena a jakým se snaží dělat reformy. Řekla to v pořadu 90' ČT24. Vyzyvatelé na funkci předsedy strany se tak podle ní najdou. Kandidovat chce třeba i hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti), který by si přál, aby strana byla soudržná tak jako v roce 2017.
9. 11. 2023|

Bartoš odmítl Michálkovu rezignaci na funkci předsedy poslanců Pirátů

Předseda Pirátů Ivan Bartoš nepřijal rezignaci Jakuba Michálka na funkci předsedy poslaneckého klubu strany. Michálek nabídkou reagoval na výsledek on-line hlasování, ve kterém členové Pirátů těsnou většinou rozhodli o jeho odvolání z širšího vedení strany – Republikového výboru. To bylo reakcí na Michálkem podaný návrh změn ve vnitřním fungování strany. Michálek po jednání se stranickými kolegy uvedl, že Bartoš bude mít rezignační dopis u sebe a domluvili se na dalším jednání s klubem za týden. Od zbývajících tří pirátských poslanců i dalších členů strany cítí podporu. Beze změn ve fungování Pirátů ale nevidí garanci dosažení politických cílů.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 20:22|

Koalice se na rozdíl od opozice nedrolí, říká Pekarová Adamová

Poslanci začnou v úterý dopoledne další debatu o vyslovení nedůvěry vládě. Navrhlo to hnutí ANO. To si totiž nedovede představit, že by v kabinetu byl i nadále ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který v telefonu používal stejnou šifrovací aplikaci jako lidé spojovaní s kauzou Dozimetr. Jedná se o vyfabulovanou věc, která má zakrýt problémy hnutí ANO, uvedla předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v Interview ČT24. Jednání bude podle ní dlouhé a předpokládá, že se poslanci k hlasování dostanou ve středu.
16. 10. 2023|

Z konsolidačního balíčku ponecháme jen zvýšení daně z hazardu a ze závislostí, říká Schillerová

Konsolidační balíček by mohl – podobně jako například vládní důchodové novely – skončit před Ústavním soudem. Podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové to připadá v úvahu mimo jiné kvůli tomu, že koalice prosadila pevný čas hlasování ve sněmovně. Opozice se ale podle ní nepokusí dalšími obstrukcemi toto hlasování dál odkládat. I kdyby však následně u Ústavního soudu neuspělo, podstatnou část změn, které balíček zavádí, chce ANO zrušit, pokud se v budoucnu dostane do vlády, řekla Schillerová v Interview ČT24.
12. 10. 2023|

Fiala: Kauza kolem Blažka a Nejedlého je uzavřená, hlasování Pirátů je jejich vnitřní debatou

Premiér Petr Fiala (ODS) má kauzu setkání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s lobbistou Martinem Nejedlým za uzavřenou. I když ještě promluví s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem o výsledcích víkendového hlasování jeho spolustraníků o výzvě k Blažkově odstoupení, lídři dalších vládních stran se k případu vracet nechtějí. Fiala to řekl novinářům při středeční návštěvě Loun.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 10:43|

Piráti vyzvali své ministry a poslance, aby navrhli odvolání Blažka z vlády

Piráti ve stranickém hlasování vyzvali své zákonodárce, aby navrhli okamžité odvolání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) z čela resortu. Podnětem k hlasování bylo Blažkovo srpnové setkání s proruským lobbistou a někdejším poradcem prezidenta Martinem Nejedlým. Piráti navíc vyzvali svého předsedu Ivana Bartoše, aby ohledně Blažkova setrvání ve vládě zjistil i názor poslanců a ministrů STAN, s nimiž Piráti kandidovali v koalici. Premiér a Blažkův stranický šéf Petr Fiala (ODS) uvedl, že personální obsazení resortů mají v ruce jednotlivé koaliční strany. Celkem hlasovalo 545 členů pirátské strany, pro vítězný návrh hlasovalo 331.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 22:01|

Koalice ve sněmovně prosadila zpomalení valorizací, opozice se obrátí na Ústavní soud

Poslanci ve středu schválili vládní novelu o důchodovém pojištění, která zpřísňuje pravidla předčasných odchodů do důchodů a zpomaluje řádné valorizace penzí. Že se bude hlasovat ve středu po poledni, si vynutila koalice, opoziční ANO avizovalo, že kvůli pevnému času hlasování obrátí na Ústavní soud. Novela ale jde dál – do horní parlamentní komory. Senátoři by o ní mohli rozhodovat na své příští schůzi, která začne 23. srpna.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 21:10|

Země EU odsouhlasily připojení k Istanbulské úmluvě. Česko se zdrželo

Členské státy Evropské unie odsouhlasily připojení k Istanbulské úmluvě, která zavádí zákonná pravidla pro ochranu žen před různými formami násilí. Česko patří k menšině zemí, které úmluvu dosud neratifikovaly. Podle českého ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka bude závazná pouze ve věcech spadajících do pravomoci EU.
1. 6. 2023|

Lidé ze dvou obcí hlasovali pro stavbu větrných elektráren. V opačném případě hrozila pokuta

Obyvatelé Dolní Řasnice i Krásného Lesa na Liberecku v sobotu v referendech hlasovali pro výstavbu větrných elektráren. Potvrdili tak dřívější anketu. Pokud by referendum dopadlo opačně, musely by obce firmě W.E.B. Větrná energie, která stavbu plánuje, platit za zmařenou investici a porušení smlouvy. Obě referenda jsou platná a závazná pro zastupitele.
1. 4. 2023Aktualizováno1. 4. 2023, 22:08|

NSS zamítl Janečkovu stížnost na prezidentské volby. Podnikatel se obrátí na soud ve Štrasburku

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost podnikatele Karla Janečka, jenž se domáhal vyslovení neplatnosti zvolení Petra Pavla prezidentem a žádal opakování voleb. Důvodem bylo to, že ministerstvo vnitra kvůli nedostatku platných podpisů neumožnilo Janečkovu kandidaturu. Podnikatel tvrdil, že to hrubě ovlivnilo výsledek voleb, a žádal jejich opakování. Nyní se hodlá obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.
14. 2. 2023Aktualizováno14. 2. 2023, 21:52|

Pražští Piráti v on-line hlasování schválili vstup do magistrátní koalice

Pražští Piráti schválili v on-line hlasování vstup do magistrátní koalice se SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a hnutím STAN. Pro bylo 86 procent hlasujících. Dvoudennímu hlasování předcházela pětidenní neveřejná diskuse na fóru. Vstup do koalice už schválily i ostatní strany. Smlouvu plánují politici podepsat před jednáním zastupitelů 16. února, kde chtějí zvolit nové vedení metropole v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS).
11. 2. 2023Aktualizováno11. 2. 2023, 19:04|