TÉMA

Labouristická strana

Oznam termín voleb, zbabělče, tlačí britská opozice na premiéra Sunaka

Náhlý konec irského premiéra Lea Varadkara upozornil na to, že i v sousední Velké Británii může podle aktuálních průzkumů volebních preferencí dojít ke změně na pozici předsedy vlády. Vládní konzervativci se proto hlasování snaží co nejvíce odsunout. Naopak opoziční labouristé, s historicky nejvyšší popularitou, volby požadují co nejdřív.
20. 3. 2024|

Jestřáb, který se nezalekl Ruska ani Číny. Web Politico dal Petra Pavla na seznam nejvlivnějších lidí

Český prezident Petr Pavel se dostal na seznam 28 nejvlivnějších osobností, které budou podle bruselského webu Politico spoluurčovat charakter Evropy v roce 2024. Redakce serveru jej označila za výrazného „jestřába“ ve vztahu k Rusku a Číně, který jednoznačně podporuje Ukrajinu a volá po rozšíření NATO. Vůbec nejvlivnější osobností bude podle webu příští rok pravděpodobný nový polský premiér Donald Tusk, který chce napravit pošramocené vztahy své země s Evropskou unií.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 22:32|

Britští konzervativci v doplňovacích volbách ztratili dvě křesla, většina ve sněmovně jim zůstala

Výsledek doplňovacích voleb je odrazem otřesené reputace konzervativců, s níž půjdou do nadcházejících parlamentních voleb, píší britská média. Těsně si udrželi křeslo v londýnském obvodu Uxbridge and South Ruislip, v jihoanglickém Somerton and Frome ho postoupili Liberálním demokratům a v Selby and Ainsty na severu Anglie Labouristické straně.
21. 7. 2023Aktualizováno21. 7. 2023, 10:48|

Konzervativci očekávají po místních volbách v Anglii ztrátu tisícovky křesel

Podle prvních výsledků místních voleb v částech Anglie zažívají konzervativci britského premiéra Rishiho Sunaka zásadní porážku. V místních radách konzervativci podle sčítání BBC zatím ztratili přes 460 křesel, opoziční labouristé si polepšili o více než 260 křesel. Předseda konzervativců Greg Hands dokonce připouští ztrátu až tisícovky křesel. Labouristé uvedli, že na základě částečných výsledků jsou na dobré cestě vyhrát příští parlamentní volby. Polepšily si i menší politické strany, jako jsou Liberální demokraté a Strana zelených.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 18:55|

První velký test pro Sunaka. V části Británie se konají místní volby

V částech Anglie a Severního Irska ve čtvrtek lidé hlasují v místních volbách. Ty jsou pokládány za první velkou volební zkoušku podpory konzervativců britského premiéra Rishiho Sunaka od jeho nástupu do funkce loni v říjnu.
4. 5. 2023|

Britští konzervativci vyloučili poslance podezřelého z korupce

Britská vládní Konzervativní strana vyloučila ze svých parlamentních řad poslance Scotta Bentona kvůli podezření z korupce. Benton fingovaným investorům do hazardních her, ve skutečnosti ovšem investigativním novinářům listu The Times, nabídl protislužby za úplatu. Reportéři deníku pořídili z inkriminované schůzky video natočené skrytou kamerou a sekvence z něj zveřejnili ve středu večer.
6. 4. 2023|

Britská vláda navrhuje automaticky vyhošťovat migranty, kteří do země přijdou nelegálně

Britská ministryně vnitra Suella Bravermanová v Dolní sněmovně představila zákon, podle kterého bude ministerstvo vnitra povinné vyhostit ze země každého, kdo do ní vstoupí nelegální cestou. Takový člověk také nebude mít možnost žádat ve Spojeném království o azyl. Vláda podle Bravermanové při tvorbě zákona musela „posunout hranice mezinárodního práva“ a norma vyvolala ve sněmovně střety mezi vládou a opozicí. Do Británie se loni přes Lamanšský průliv dostalo 45 tisíc lidí. Premiér Rishi Sunak za jednu z priorit své vlády určil právě „zastavení lodí“ s migranty.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 15:16|

„Nástroje do rukou lidu.“ Britští labouristé chtějí zrušit nevolené lordy

Britská opoziční Labouristická strana v pondělí představila plán A New Britain (Nová Británie). Navrhuje v něm mimo jiné zrušení Sněmovny lordů, nevolené horní komory britského parlamentu. Nahradila by ji menší a méně nákladná komora, která by důsledněji odrážela rozložení sil v království. Strana by chtěla posílit také skotskou autonomii nebo přesunout řadu pracovních míst do regionů. Labouristé jsou dvanáct let v opozici. Aktuálně však mají v průzkumech výrazný náskok před vládnoucí Konzervativní stranou.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 20:12|

Konzervativci přišli s novým ekonomickým balíkem. Snaží se napravit chyby Trussové

Britská konzervativní vláda představila očekávaný ekonomický balík. Lidem má pomoci překonat během zimy rostoucí ceny potravin i energií a také napravit chyby bývalé premiérky Liz Trussové. Opozice reformu kritizuje, podle ní bere peníze z kapes veřejnosti, místo aby zdanila nejbohatší obyvatele a velké podniky.
18. 11. 2022|

Pro daňové škrty jsem měla lépe připravit půdu, připustila Trussová

Britská předsedkyně vlády Liz Trussová v rozhovoru se stanicí BBC opět zdůraznila, že si stojí za svým ekonomickým plánem radikálního snížení daní především pro bohaté, který kromě opozice kritizuje i část ekonomů. Uvedla nicméně, že pro své plány měla „lépe připravit půdu“.
2. 10. 2022|

Johnson navzdory revoltě v kabinetu odmítá odstoupit

Britský premiér Boris Johnson, který po rezignaci několika ministrů a dalších vládních úředníků čelí narůstajícímu tlaku, aby se vzdal funkce, odmítl možnost, že by sám odstoupil. Poslancům v parlamentu řekl, že právě v těchto těžkých časech a v době největší války v Evropě za osm desetiletí musí vláda pokračovat. Své odhodlání nerezignovat zopakoval i večer na schůzce se svými ministry. K demisi vyzval Johnsona i jeho dlouholetý spolupracovník a ministr Michael Gove. Premiér jej následně odvolal.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 23:59|

Britští ministři financí a zdravotnictví rezignovali, odmítají pracovat v Johnsonově kabinetu

Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid a ministr financí Rishi Sunak oznámili, že rezignují na své vládní posty. Uvedli, že nechtějí pokračovat ve vládě premiéra Borise Johnsona, kterou v posledních měsících zmítalo několik skandálů. Javid oznámil rezignaci v prohlášení, v němž uvedl, že už nemůže s čistým svědomím pokračovat. O chvíli později oznámil odchod z vlády i Sunak. Johnson oběma napsal dopis, v němž vyjádřil nad jejich rozhodnutím lítost. Novým ministrem zdravotnictví byl následně jmenován Steve Barclay, ministrem financí se stal Nadhim Zahawi.
5. 7. 2022Aktualizováno5. 7. 2022, 23:04|

Doplňovací volby oslabily britské konzervativce. V polovině období je to normální, reagoval Johnson

Britští konzervativci prohráli doplňovací volby ve dvou obvodech, kde se hlasovalo ve čtvrtek. Ve sněmovně tak ztratí dva mandáty, o jedno křeslo si polepší labouristé, kteří zvítězili v obvodě Wakefield, a liberální demokraté, kteří si připsali vítězství v obvodě Tiverton a Honiton, uvedla agentura Reuters. Premiér Boris Johnson již oznámil, že výsledek doplňovacích voleb nic nezmění na jeho setrvání ve funkci. Předseda Konzervativní strany Oliver Dowden ohlásil svou rezignaci.
24. 6. 2022|

Britská stanice zveřejnila fotografie Partygate. Johnson si na nich během uzávěr připíjí na večírku

Britský premiér Boris Johnson čelí dalším otázkám ohledně večírků, které se v době covidových uzávěr konaly v sídle britské vlády. Stanice ITV zveřejnila snímky ministerského předsedy, na kterých je zachycený, jak si připíjí se skupinou svých zaměstnanců. Johnson přitom popřel porušení tehdy platných vládních nařízení. To ale v úterý odmítli tři zaměstnanci úřadu, kteří anonymně hovořili se stanicí BBC a popsali večírky v Downing Street.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 17:42|

Inflace ve Spojeném království je největší za posledních čtyřicet let. Podílí se na ní i brexit

Ve Velké Británii roste inflace nejrychleji od roku 1982, meziročně dosahuje devíti procent, což je nejvíc v G7. Pro miliony Britů to znamená, že musí šetřit na palivu, topení, zábavě i jídle. Na růstu cenové hladiny se podílí mimo jiné čínský lockdown, ruská válka, ale i odchod země z Evropské unie.
21. 5. 2022|

Australské korály zasáhlo masivní bělení. Zasaženo je devadesát procent zkoumaných míst

Australští vládní vědci uvedli, že více než devadesát procent korálů Velkého bariérového útesu, které letos zkoumali, bylo zasaženo takzvaným bělením. Za posledních sedm let tato katastrofa zasáhla největší korálový ekosystém na planetě už počtvrté.
12. 5. 2022|

Konzervativci v místních volbách přišli o stovky křesel. Velký úspěch slaví Sinn Féin

Vládní konzervativci ve čtvrtečních komunálních volbách v Anglii, Walesu a Skotsku přišli o více než 480 křesel v zastupitelstvech. Nejvíce jich naopak navíc získali liberální demokraté, a to 222, následovaní labouristy s téměř 140. Uvedl to web Sky News s odvoláním na téměř úplné výsledky volebního klání. V Severním Irsku se volilo do regionálního parlamentu. Poprvé v historii v něm bude dominovat katolická republikánská strana Sinn Féin, informoval server BBC News.
7. 5. 2022Aktualizováno8. 5. 2022, 01:35|

V Severním Irsku zvítězí separatisté, naznačují projekce. V komunálních volbách v Londýně uspěli labouristé

Z prvních výsledků voleb do severoirského regionálního parlamentu se zdá, že skončí přelomovým vítězstvím katolické republikánské strany Sinn Féin. V zemi začalo sčítání hlasů po čtvrtečních volbách, konečné výsledky se očekávají v pátek pozdě večer nebo v sobotu brzy ráno. Odhadovaná volební účast krátce před uzavřením místností byla 54 procent, před pěti lety to bylo 74 procent, uvedly úřady. V ostatních částech Spojeného království se konaly komunální volby. V mnohých londýnských obvodech zvítězili opoziční labouristé. Ve Skotsku zvítězila Skotská národní strana (SNP), ve Walesu utrpěli konzervativci další ztráty.
6. 5. 2022Aktualizováno6. 5. 2022, 21:14|

Britská policie vyšetřuje, zda lídr opozice Starmer neporušil lockdown

Vyšetřování kvůli možnému porušení pravidel covidové uzávěry nyní po oznámení policie města Durham směřuje i vůči šéfovi britské opozice Keiru Starmerovi. Podle agentury Reuters se jedná o poměrně nepříjemnou ránu pro labouristy, jelikož strávili poslední měsíce kritizováním premiéra Borise Johnsona za pořádání večírků v jeho oficiální rezidenci během lockdownu v roce 2020. Labouristé v pátek zopakovali, že podle nich žádná pravidla porušena nebyla.
6. 5. 2022|

Johnson se poslancům „z celého srdce“ omluvil za večírky během lockdownu. Prý netušil, že porušuje pravidla

Britský premiér Boris Johnson se v úterý zákonodárcům omluvil za porušení pravidel covidové uzávěry při jednom z večírků v Downing Street v roce 2020, za které mu policie před týdnem vyměřila pokutu. Opozice i tak požaduje vyšetřování toho, zda poslance neuvedl v omyl, když jim opakovaně tvrdil, že vládní nařízení neporušil. Poslanci budou ve čtvrtek hlasovat o tom, zda Johnsona kvůli jeho výrokům předají parlamentnímu výboru, který incident prošetří, uvedla agentura Reuters.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 19:33|

Britská vláda hodlá posílat některé migranty do Rwandy, opozice plán ostře zkritizovala

Britská vláda oznámila dohodu se Rwandou, na jejímž základě má africká země za desítky milionů liber přijímat migranty z různých zemí zadržené po příchodu do Spojeného království. Plán pomůže podle kabinetu premiéra Borise Johnsona zasáhnout proti převaděčům. Opozice i organizace hájící práva uprchlíků mechanismus odsuzují jako pomýlený a krutý, vzhledem k historii porušování lidských práv v malé africké zemi.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 15:52|

Čtyři Johnsonovi poradci dali výpověď, tři kvůli kauze lockdownových večírků

Čtyři blízcí spolupracovníci britského premiéra Borise Johnsona odstoupili ze svých funkcí. Tři z nich podali výpověď kvůli kauze večírků pořádaných v úřadu premiéra v Downing Street během koronavirových uzávěr. Kritiku Johnson, který čelí stále většímu tlaku i z vlastní Konzervativní strany, sklidil i od ministra financí Rishiho Sunaka.
3. 2. 2022|

Johnson měl podle televize ITV během uzávěry narozeninovou oslavu

Britský premiér Boris Johnson měl narozeninovou oslavu během první koronavirové uzávěry na jaře 2020, uvedla televizní stanice ITV. V té době platily přísné restrikce zakazující společenská shromáždění uvnitř budov. Podle stanice se na organizaci večírku, který se konal 19. června, údajně podílela premiérova manželka Carrie. Akce v premiérově sídle v Downing Street se mělo účastnit až třicet lidí.
24. 1. 2022Aktualizováno24. 1. 2022, 22:15|

Skotští konzervativci vyzývají Johnsona k rezignaci. Jeho omluva za večírek během pandemie je podle nich směšná

Ke kritice Borise Johnsona za účast na večírku v premiérském sídle v době pandemie se vedle opozičních labouristů přidávají i představitelé vládní Konzervativní strany. Předseda skotských toryů Douglas Ross vyzval premiéra po jeho středečním vystoupení v Dolní sněmovně parlamentu k rezignaci a přidávají se k němu i další vládní poslanci.
13. 1. 2022|