Mocná síla pro blahu kontinentu, vyzdvihl na summitu Starmer spolupráci Británie a EU

Politici na začátku čtvrtečního summitu Evropského politického společenství (EPC) mluvili o novém nastavení vztahů mezi Evropskou unií a Británií. Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že věří v reset těchto vztahů, a britský premiér Keir Starmer prohlásil, že jeho země a EU mohou spolupracovat pro blaho kontinentu jako suverénní partneři. Premiér Petr Fiala (ODS) ke konci summitu uvedl, že Evropa stojí za Ukrajinou.

„Británie a EU, když spolupracují jako partneři s vlastní suverenitou, jsou mocnou silou pro blaho napříč naším kontinentem, pro mír, pro bezpečnost, pro všechny naše lidi,“ zdůraznil v úvodním projevu Starmer. Británie chce být pod vedením nové vlády labouristů „přítelem a partnerem“ EU i dalších evropských zemí, pokračoval. Londýn se ve vzájemných vztazích chce zaměřit na sdílené hodnoty, a nikoli na rozdíly, vypíchl Starmer, který je premiérem od začátku července. „Nejsme součástí EU, ale jsme silnou součástí Evropy,“ akcentoval nový britský premiér.

V zahajovacím proslovu Starmer mluvil také o hrozbě ze strany Ruska, která se týká celého evropského kontinentu, či o problému nelegální migrace. Zdůraznil, že Británie nevypoví Evropskou úmluvu o lidských právech, o čemž uvažovaly předchozí konzervativní kabinety, aby Británie nepodléhala jurisdikci Evropského soudu pro lidská práva.

Při příjezdu na summit francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že čtvrteční jednání je „velkou příležitostí pro reset“ vztahů mezi EU a Británií. V obdobném duchu se vyjádřil i končící šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Slovo reset v počítačové terminologii znamená nové nastartování systému.

Fiala: Evropa stojí za Ukrajinou

Fiala po skončení summitu uvedl, že z vyjádření na plenárním zasedání i v pracovních skupinách vyplývá jednoznačný závěr, že Evropa stojí za Ukrajinou a kritizuje ruskou agresivní politiku.

„To je naprosto převládající názor, který tady zazněl,“ řekl Fiala. Setkání nemá formální závěry ani prohlášení, podle premiéra bylo EPC vymyšleno, aby měli lídři evropských států prostor se setkávat a neformálně si vyměňovat názory. Závěry by podle Fialy příliš svazovaly neformální diskusi.

Na summitu měl i Fiala možnost mluvit se Starmerem. Pozval ho do Prahy, Česká republika má podle něj s Británií výborné vztahy. Zda se zlepší vztahy mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií a ostatními evropskými státy, se podle Fialy teprve uvidí. „Signály takové, že je velký zájem o zlepšení vztahů, jsou,“ poznamenal. Český premiér ve čtvrtek na summitu spolu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským podepsal bezpečnostní dohodu mezi oběma zeměmi.

Premiér Petr Fiala o summitu Evropského politického společenství (zdroj: ČT24)

EPC sdružuje zhruba padesátku evropských států včetně všech členů EU. Vznik EPC inicioval v květnu 2022 francouzský prezident Macron. Neformální platforma má podporovat politický dialog v Evropě a přispívat k její stabilitě, bezpečnosti a prosperitě. První setkání se konalo na podzim 2022 v Praze, podruhé se zástupci evropských zemí sešli v červnu 2023 v moldavském Kišiněvě. Naposledy summit EPC hostila loni v říjnu Granada.