TÉMA

Sněžení

Od pondělních mrazů se počasí zřejmě posune k velikonočním teplotám přes dvacet stupňů

S teplotami, které jsou na horách pod nulou a v nižších polohách většinou jen mírně nad ní, začal nový týden. Na horách leží nový sníh a mrazivá bude ještě i noc na úterý. Pak ale ozvěna zimy utichne. Výrazně se podle předpovědi oteplí. Již ve středu se mají dostat denní maxima ke dvaceti stupňům a o velikonočním prodlouženém víkendu bude zřejmě ještě tepleji. Počasí bude nejen teplé, ale i přívětivé v tom, že by od pátku nemělo pršet. V týdnu bude ovšem počasí nejspíš divočejší. Oteplení mají doprovodit silné nárazy větru, čtvrteční mírné ochlazení zase déšť.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 12:47|

Mírně se ochladí, na horách v novém týdnu zřejmě i zasněží

Teploty kolem patnácti stupňů Celsia, které přinesl víkend a znovu na podobnou hodnotu mají vystoupat i v pondělí, nevydrží. V týdnu se podle meteorologů ochladí, i když vesměs ne dramaticky – většinou k deseti stupňům. Na horách by ale mělo začít opět mrznout a také sněžit. V nižších polohách by mrazivé nebo s teplotami jen těsně nad nulou měly být alespoň noci.
4. 3. 2024|

Pákistán zasáhly deště. Úřady hlásí desítky obětí po záplavách a sesuvech půdy

V Pákistánu zemřelo nejméně 29 lidí a 50 jich bylo raněno kvůli silným zimním dešťům, které se v uplynulých 48 hodinách přehnaly celou zemí a způsobily zřícení několika domů a sesuvy půdy. Zvláště zasažený je severozápad země. Pákistán se zároveň potýká se silným sněžením, informovala v neděli agentura AP s odvoláním na místní úřady. Ty zrazují turisty od pobytu na severu země, kde minulý týden kvůli vydatným dešťům uvázlo několik cestovatelů.
3. 3. 2024|

Česko čeká oblačný týden s přeháňkami, na horách bude sněžit

Česko čeká oblačný až zatažený týden s přeháňkami. Na horách bude sněžit. Nová sněhová pokrývka bude podle týdenní předpovědi mokrá. Vyplývá to z informací na webu a Facebooku Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
19. 2. 2024|

Týden přinese nadprůměrné teploty, zpočátku bude větrno

Tento týden bude v Česku nadprůměrně teplý a v první polovině i větrný. V některých dnech budou odpolední maxima až o deset stupňů nad dlouhodobým průměrem. Kvůli velké oblačnosti lze očekávat také velmi teplé noci. Pršet, a na horách případně i sněžit, může hlavně ve středu a ve čtvrtek, kdy se přechodně ochladí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
5. 2. 2024|

V Česku má být přes den do konce týdne kolem nuly, pak se zřejmě začne oteplovat

V Česku se teploty přes den budou do konce týdne pohybovat kolem nuly, v noci se dostanou až k minus deseti stupňům Celsia. O víkendu se mohou ojediněle vyskytovat mrznoucí mlhy, přes den bude podle meteorologů většinou polojasno až jasno. Na začátku příštího týdne se pak oteplí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Při poklesu teplot pod nulu bude v celém Česku do pátku na mokrých silnicích a chodnících vznikat náledí. Varování meteorologů platí pro všechny kraje do pátečních devíti hodin ráno.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 20:26|

V Česku bude během týdne sněžit a pršet. Na silnicích hrozí ledovka

Počasí v Česku bude tento týden bohaté na srážky, zejména sněhové. Denní maxima budou kolem nuly, ve čtvrtek se přechodně oteplí až k osmi stupňům. Zpočátku týdne hrozí vznik sněhových jazyků, na horách závějí. Ve středu a v noci na čtvrtek bude riziko představovat ledovka, předpovídá Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
15. 1. 2024|

Do Česka dorazí mrazivé počasí, bude sněžit a teploty klesnou pod nulu

O víkendu se ochladí. V neděli budou průměrné denní i noční teploty pod nulou a na většině území bude sněžit. Podobné to bude i v příštím týdnu, kdy mohou noční teploty klesat až k minus 12 stupňům. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu. Kvůli srážkám v posledních dnech bude nejméně do víkendu platit také výstraha před zvýšenými hladinami řek.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 15:03|

Vítr a popadané stromy sužovaly Česko i na Štědrý den. Ubývá domácností bez proudu

Na řadě míst v Česku navíc Štědrý den provázely problémy s dodávkami elektřiny způsobené větrem a těžkým sněhem. Brzy ráno bylo bez proudu skoro sto tisíc odběratelů, odpoledne kolem 16. hodiny se pak jejich počet snížil na posledních zhruba osm tisíc, hlavně na Vysočině. Energetici odhadují, že většinu poruch odstraní ještě během neděle. V souvislosti s počasím byly také velké potíže na železnici. Několik tratí hlavně kolem Jihlavy a Havlíčkova Brodu stojí kvůli popadaným stromům. Již v sobotu večer se podařilo zprůjezdnit dálnici D1, kterou blokovaly kamiony uvázlé ve stoupání na Vysočině.
24. 12. 2023Aktualizováno24. 12. 2023, 17:04|

Pro většinu Česka platí výstraha před povodněmi, v Karlovarském kraji už některé lidi evakuovali

Silný vítr a sníh s deštěm v Česku přinášejí problémy. Kvůli množství tajícího sněhu a rostoucí hladině toků vyhlásili meteorologové pro většinu území vyšší výstrahu před povodněmi. V Karlovarském kraji už byl večer vyhlášen třetí stupeň poplachu integrovaného záchranného systému a byla svolána krajská povodňová komise. V regionu už hasiči museli evakuovat zhruba dvě desítky lidí. Tisíce domácností jsou pak stále bez elektřiny.
23. 12. 2023Aktualizováno24. 12. 2023, 00:32|

V jižních Čechách už fungují dodávky elektřiny, hejtman odvolal kalamitní stav. Sněžení vystřídá silný mráz

Sněžení již téměř ustalo, i tak ale od sobotního večera do nedělního poledne na východě republiky připadlo až třicet centimetrů sněhu. Noc i pondělní den budou značně mrazivé. Po vydatném sněžení z minulých dnů přetrvávají problémy se sjízdností některých silnic i železničních tratí, kvůli vyprošťování kamionů byla uzavřena část dálnice D48, podobné omezení platilo na D5. Ve srovnání se sobotou je však situace podstatně klidnější. V jižních Čechách už společnost EG.D obnovila dodávky proudu. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) odvolal k 18:00 kalamitní stav.
3. 12. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 22:32|

Sněhové srážky se z jihu Čech přesunuly nad Slezsko. Vznikají závěje

Sněžení, které komplikovalo hlavně dopravu již v pátek, v noci na sobotu ještě zesílilo a přes den neustávalo. Na šumavských hřebenech hor ležel večer i metr sněhu. V jižních Čechách hejtman vyhlásil kalamitní stav. Večer se sněhové srážky přesunuly na východ země, konkrétně z jižní Moravy hlavně do Slezska, kde se k nim přidal vítr. Dopravu na silnicích přes den zkomplikovaly nehody i nesjízdné úseky. Vlaky nabíraly zpoždění nebo je dopravci odříkali kvůli padlým stromům na kolejích i zasněženým výhybkám. Popadané stromy poškodily i elektrické vedení.
2. 12. 2023Aktualizováno2. 12. 2023, 23:18|

Na jihu Německa museli lidé přespávat ve vlacích, sníh ochromil dopravu

Silné sněžení způsobilo vážné dopravní potíže na jihu Německa. V Mnichově se zastavila povrchová městská hromadná doprava a v bavorské metropoli, ale i v Ulmu v Bádensku-Württembersku museli cestující přenocovat ve vlacích, které rovněž nejely. Mnichovské letiště je zavřené, a to až do nedělního rána.
2. 12. 2023Aktualizováno2. 12. 2023, 15:16|

Dopravu na jihu Čech a Vysočině zkomplikovalo sněžení

Dopravu na jihu Čech komplikovalo celý den sněžení. Neprůjezdný byl večer téměř tři hodiny hlavní tah na Rakousko I/3 ve směru z Velešína na Dolní Dvořiště. Silnici blokovaly kamiony. Před 22:00 silničáři komunikaci zprůjezdnili, sdělil novinářům jihočeský policejní mluvčí Miroslav Šupík. Dispečer jihočeských silničářů večer řekl, že kamiony těžko projíždí i kopec u Netřebic na silnici I/3. Problémy byly také na Vysočině, například na hlavních tazích u Habrů na Havlíčkobrodsku, Želetavy na Třebíčsku, na silnici I/19 mezi Starým Pelhřimovem a Zlátenkou, informovala mluvčí krajské policie Dana Čírtková.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 23:31|

Zima nahlédne do Česka. V polovině týdne budou mrazivé noci, ve středu by mohlo trochu nasněžit

Předposlední listopadový týden nepřinese ještě bezezbytku zimní počasí, ale ochutnávku zimy ano. Nejprve se z teplot kolem 10 stupňů rychle ochladí, v polovině týdne přijdou noční mrazy s teplotami kolem minus 5 stupňů Celsia a možná i sněhové přeháňky. Potom se ale zase oteplí. Podle měsíčního výhledu se bude postupně ochlazovat, víc srážek meteorologové očekávají do konce listopadu než v první polovině prosince.
20. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 18:43|

O víkendu bude do deseti stupňů, na horách bude sněžit

Na víkend se ochladí. Nejvyšší denní teploty se budou držet pod deseti stupni. Sobota bude deštivá, na horách může padat sníh. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
9. 11. 2023|

Na horách na severovýchodě bude vydatně pršet, déšť mírně zvedne hladiny řek

V Orlických a Rychlebských horách, v pohoří Králického Sněžníku a v Jeseníkách bude během pátku a v noci na sobotu vydatně pršet, v nejvyšších partiích i sněžit. Intenzivní srážky mohou mírně zvednout hladiny řek, které odvodňují tyto horské oblasti. Dosáhnout mohou na první, tedy nejnižší stupeň povodňové aktivity. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
3. 11. 2023|

V týdnu se bude v Česku postupně oteplovat. O víkendu ale na severu zasněží

V Česku se v tomto týdnu ještě postupně oteplí, mimořádně teplé počasí, které panovalo od září, ale končí. Od pátku budou navíc panovat velké regionální rozdíly v počasí. Zatímco na jihu země by mohly nejvyšší teploty v pátek i sobotu vyšplhat ještě na nadprůměrných šestnáct stupňů Celsia, na severu republiky se dostanou jen několik málo stupňů nad nulu a na horách bude sněžit. Ranní mrazy očekávají meteorologové do středy. Vyplývá to z aktuální předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
16. 10. 2023Aktualizováno16. 10. 2023, 18:15|

Ochladilo se, sněží nejen na horách. Návrat zimy doprovodil silný vítr, vát bude i v úterý

V Česku se ochladilo. Nakrátko se ještě vrátila zima a zejména v Čechách mělo podle předpovědi v pondělí sněžit – a to nejen na horách. Hlavně ve východní části republiky, ale i na horách na severu Čech se objevil silný vítr, meteorologové kvůli tomu vydali výstrahu. Vítr se sice má na noc uklidnit, v úterý ale opět zesílí.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 20:24|

V noci na pondělí dorazí podle meteorologů sněžení, ráno se má přidat i silný vítr

V noci z neděle na pondělí začne na severu Čech sněžit, napadne čtyři až osm centimetrů sněhu. K ránu se na jihu a východě Česka přidá silný vítr, upozornil v neděli ve výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha platí do pondělního večera.
26. 3. 2023|

Česko má za sebou rekordně teplou noc

Noc ze čtvrtka na pátek byla v Česku rekordně teplá. Na třetině stanic, které měří více než třicet let, byl překonán rekord pro celý březen. Nejtepleji bylo v Bohumíně-Záblatí, a to 13,5 stupně Celsia. Pro konec března jsou normální noční minimální teploty kolem plus jednoho stupně. Informovala o tom Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 11:58|

O víkendu se má začít ochlazovat, na horách může sněžit

S víkendem by mělo přijít ochlazení. V sobotu by teploty ještě přes den mohly vystoupat k patnácti stupňům, na začátku příštího týdne už se mají držet pod deseti stupni. Příští týden může sněžit ve všech polohách, noční mrazy mohou poškodit rozkvetlé ovocné stromy. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 20:31|

Silný vítr působil v Česku od noci problémy v dopravě a energetice

Silný vítr, který zasáhl Česko, působil od noci problémy v dopravě a energetice. Bez elektřiny bylo dopoledne kolem sedmi tisíc odběratelů.  Většinu poruch energetici do šesté hodiny večer odstranili. Hasiči v krajích museli vyjíždět k desítkám případů zlomených větví a popadaných stromů. Vítr provázený sněžením působil problémy i na železnici a na silnicích. Varování meteorologů před silným větrem platilo až do sobotních 19:00. V Krkonoších pak platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.
11. 3. 2023Aktualizováno11. 3. 2023, 19:13|

Česko podle výstrahy zasáhne v noci silný vítr

Celé Česko zasáhne v pátek a v sobotu silný vítr, na horách může v nárazech dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů za hodinu, tedy téměř síly orkánu. Vyplývá to z výstrahy, kterou v pátek zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na horách se navíc mohou v sobotu tvořit závěje a sněhové jazyky.
10. 3. 2023Aktualizováno10. 3. 2023, 20:13|