TÉMA

Evropská centrální banka

Mezinárodní měnový fond znovu povede Bulharka Georgievová, neměla protikandidáta

Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu (MMF) do funkce generální ředitelky zvolila na druhé pětileté období Kristalinu Georgievovou. Bývalá místopředsedkyně Evropské komise neměla protikandidáta. Její první funkční období končí 30. září.
13. 4. 2024|

Největší obchodní partner Česka ekonomicky churaví. Německu klesá export, potíže má i průmysl

Německé hospodářství je v recesi. Čelí klesajícímu exportu i nadále vysokým cenám energií, v sousední zemi loni také klesla průmyslová výroba. Na největší evropské hospodářství je přitom úzce navázaná i tuzemská ekonomika. Česko proto na pokles německé ekonomické aktivity doplácí.
8. 2. 2024|

Inflace v Německu zpomalila výrazněji, než se čekalo

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu v listopadu překvapivě výrazně kleslo, a to jak podle národní metodiky, tak podle metodiky harmonizované se způsobem výpočtů v Evropské unii – podle těchto údajů inflace zmírnila na 2,3 procenta z říjnových tří procent, uvedl v předběžné zprávě Spolkový statistický úřad. Inflace se tak dostala na nejnižší úroveň od poloviny roku 2021. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že inflace zvolní na 2,6 procenta.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 16:53|

Inflace v EU klesla v říjnu na 3,6 procenta. Česko je na tom po Maďarsku nejhůř

Míra inflace v Evropské unii v říjnu klesla na 3,6 procenta. Ve své zprávě to uvedl statistický úřad Eurostat. V České republice růst cenové hladiny dosáhl podle Eurostatu 9,5 procenta a byl druhý nejvyšší ze zemí sedmadvacítky. Nejvyšší inflaci mělo s hodnotou 9,6 procenta Maďarsko.
17. 11. 2023|

Většina zemí EU chce financovat pomoc Ukrajině, hodnotí summit Fiala

Lídři zemí sedmadvacítky debatovali druhý den bruselského summitu o Ukrajině, migraci a ekonomických záležitostech. Podle českého premiéra Petra Fialy (ODS) v EU z většiny panuje shoda na financování pomoci Ukrajině a také protiimigračních opatření. Podle Fialy se hovoří zejména o nutnosti rychlejší deportace migrantů, kteří nemají právo na azyl a pohybují se volně po Evropě.
27. 10. 2023Aktualizováno27. 10. 2023, 17:03|

Evropská centrální banka opět zvýšila základní sazbu. Snaží se zkrotit inflaci

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek zvedla svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,50 procenta. Ke zvýšení přikročila už podesáté za sebou, zpřísňováním měnové politiky se snaží dostat pod kontrolu inflaci. Zhoršila zároveň výhled ekonomiky eurozóny pro letošek i na další dva roky.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 15:49|

Protiteroristická centrála prověřuje skupinu Raiffeisen Bank International. Podnět podali klienti nespokojení s jejími aktivitami v Rusku

Národní centrála proti terorismu prověřuje rakouskou skupinu Raiffeisen Bank International (RBI) kvůli jejím aktivitám v Rusku. Asociace za práva občanů a podnikatelů na ni podala trestní oznámení, podezřívá ji z podpory terorismu, banka podle ní svým setrváváním na ruském trhu podporuje financování agrese. Sama Evropská centrální banka na skupinu RBI pak naléhá, aby své podnikání v zemi ukončila.
28. 8. 2023|

Itálie zavádí čtyřicetiprocentní daň z mimořádných zisků bank

Itálie překvapivě zavádí daň z mimořádných zisků bank. Vybrané peníze chce podle místopředsedy vlády a ministra infrastruktury Mattea Salviniho použít na pomoc lidem s hypotékou a na snížení daní. Opatření, které šokovalo trhy v Itálii i jinde, schválila italská vláda v pondělí pozdě večer na posledním zasedání před letní přestávkou. V reakci na zprávu oslabily akcie italských i dalších evropských bank.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 22:31|

Evropská centrální banka zvýšila základní úrok. V září už to nemusí být samozřejmostí

Evropská centrální banka (ECB) na svém čtvrtečním zasedání zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta. Rada guvernérů o zvýšení sazeb rozhodla už podeváté za sebou. Ponechala si však otevřené možnosti, zda bude potřeba úroky ještě zvýšit, čímž se snaží vrátit inflaci ke stanovenému dvouprocentnímu cíli.
27. 7. 2023|

Inflace v EU výrazně klesla. Nejvyšší zůstává ve visegrádu

Míra inflace v Evropské unii v červnu opět výrazně klesla a dostala se na 6,4 procenta. To je o sedm desetin procentního bodu méně než v květnu. Ve své zprávě to ve středu uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Ještě výrazněji zpomalilo tempo růstu spotřebitelských cen v Česku, kde se inflace snížila o 1,3 bodu na 11,2 procenta. I tak ale zůstává třetí nejvyšší v celé sedmadvacítce zemí.
19. 7. 2023|

Inflace v eurozóně se v červnu snížila na 5,5 procenta. Nejvíce zdražovaly potraviny

Meziroční míra inflace v eurozóně klesla v červnu o šest desetin bodu na 5,5 procenta. Ve svém rychlém odhadu to v pátek uvedl statistický úřad Eurostat. Je to výraznější pokles, než se čekalo, a zároveň nejnižší hodnota od loňského ledna. Eurostat ve stejný den také uvedl, že květnová míra nezaměstnanosti v EU podle sezonně přepočtených údajů klesla na 5,9 procenta z dubnových šesti procent. Nejnižší nezaměstnanost byla s hodnotou 2,4 procenta v České republice.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 13:08|

ECB poosmé v řadě zvedla základní úrokovou sazbu. Snaží se usměrnit inflaci

Evropská centrální banka (ECB) na čtvrtečním zasedání zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na čtyři procenta. Stalo se tak poosmé v řadě a podle instituce je možné i další zpřísnění měnové politiky. ECB se tímto způsobem snaží směřovat inflaci zpět ke stanovenému dvouprocentnímu cíli.
15. 6. 2023Aktualizováno15. 6. 2023, 14:55|

ECB chce zmírnit zdražování. Základní úrokovou sazbu zvedla o čtvrt procentního bodu

Evropská centrální banka (ECB) zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta. Rada guvernérů rozhodla o zvýšení úroků posedmé za sebou, i když tempo zvyšování zpomalilo. Zpřísňováním měnové politiky se banka snaží dostat pod kontrolu inflaci, která stále zůstává vysoká. ECB ve čtvrtečním prohlášení současně uvedla, že od července přestane znovu investovat peníze ze splatného dluhu v rámci svého programu nákupu aktiv APP.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 16:52|

Inflace v Maďarsku se drží nad 25 procenty. V březnu klesla méně, než se čekalo

Míra inflace v Maďarsku se v březnu snížila na 25,2 procenta z únorových 25,4 procenta. Ve své zprávě to uvedl maďarský statistický úřad. Inflace sice klesla druhý měsíc po sobě, ale méně, než se čekalo. Drží se tak poblíž více než dvacetiletého maxima.
12. 4. 2023|

Dosavadní ředitel hradního protokolu Kruliš nastoupí do centrální banky

Dosavadní ředitel odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vladimír Kruliš nastoupí 3. dubna do České národní banky (ČNB) do sekce kancelář. Bude zodpovídat především za koordinaci akcí a činností protokolárního charakteru. Média v minulosti spekulovala, že by Kruliš měl sekci kancelář ČNB vést, nastupuje ale na jinou pozici.
31. 3. 2023|

Česká národní banka ponechala sazby na stávající úrovni

Rada České národní banky (ČNB) ve středu na jednání v novém složení ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Pro ponechání sazby na této úrovni hlasovalo šest členů bankovní rady, jeden navrhl růst sazeb o 0,25 procentního bodu. Na nynější úrovni je sazba od loňského června. Bankovní rada také rozhodla, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 21:46|

Evropské akcie prudce oslabují, kvůli nervozitě kolem bank klesá i euro

Evropské akcie v pátek výrazně oslabují, investoři mají obavy o stabilitu finančního sektoru. Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank ztrácí přes deset procent, výrazně klesají také například akcie švýcarských bank Credit Suisse a UBS. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 krátce po poledni odepisoval zhruba 1,6 procenta na 439 bodů. Kvůli nervozitě kolem bank prudce klesá euro, k dolaru asi o procento. Lídři EU se po summitu v Bruselu shodli, že situace evropských bank je stabilní.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 17:34|

Fed opět zvýšil základní sazbu. A naznačil, že už je možná u horní hranice

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) ve středu na závěr dvoudenního zasedání podle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma 4,75 procenta až pět procent. Sazbu zvýšila minulý týden i Evropská centrální banka, pošesté za sebou.
22. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 20:08|

ECB pošesté za sebou zvýšila základní úrok. Inflaci se jí nedaří krotit

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek navzdory rozbouřeným finančním trhům zvýšila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 3,50 procenta. Zpřísňováním měnové politiky se snaží dostat pod kontrolu inflaci.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 16:15|

ECB opět zvýšila základní úrok, hodlá v tom pokračovat. Sazba je na třech procentech

Evropská centrální banka (ECB) podle očekávání zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu na tři procenta. Rada guvernérů ji zvýšila popáté za sebou, zpřísňováním měnové politiky se snaží dostat pod kontrolu inflaci. ECB také uvedla, že úroky bude zvyšovat i nadále. Depozitní sazba se zvýšila také o půl bodu a je na 2,50 procenta. Základní úrokovou sazbu zvýšila také britská centrální banka.
2. 2. 2023|

Evropská centrální banka opět zvýšila základní úrokovou sazbu. Zhoršila prognózu vývoje cen

Evropská centrální banka (ECB) podle očekávání zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu na 2,50 procenta. Rada guvernérů ji zvýšila počtvrté za sebou, tentokrát už ale méně než na posledních dvou zasedáních. Zpřísňováním měnové politiky se ECB snaží dostat pod kontrolu inflaci. Ve svém čtvrtečním oznámení také uvedla, že úroky ještě bude zvyšovat a nastínila plány na snížení své rozvahy, s čímž počítá od března. Zhoršila prognózu vývoje inflace i hrubého domácího produktu v eurozóně.
15. 12. 2022Aktualizováno15. 12. 2022, 15:02|

Centrální banka zhoršila odhad vývoje ekonomiky, výši sazeb ponechala

Hrubý domácí produkt letos podle České národní banky vzroste o 2,2 procenta, v příštím roce poklesne o 0,7 procenta. Centrální banka zhoršila svůj odhad, dosud počítala s tím, že i napřesrok ekonomika poroste. Bankovní rada na svém listopadovém zasedání zároveň ponechala v sedmiprocentní výši základní úrokovou sazbu. Naposledy se změnila před koncem června, kdy ještě zasedala rada ve starém složení. Guvernér Aleš Michl dal ovšem najevo, že i na příštím zasedání bankovní rady připadá v úvahu pouze setrvání na dosavadních hodnotách, nebo zvýšení. Snižovat sazby ČNB zatím nebude.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 21:11|

Zda nám hrozí hospodářský úpadek, záleží i na spotřebě plynu tuto zimu, řekl Chmelař

Ekonomika EU se potýká s negativními důsledky vysoké inflace a rostoucích úrokových sazeb. Podle ekonomů, kteří diskutovali v Otázkách Václava Moravce, je jednou z hrozeb současného vývoje možnost, že se u nás současná míra inflace dlouhodobě „zabydlí“ a začne negativně ovlivňovat další vývoj ekonomiky. Stálý představitel České republiky při OECD Aleš Chmelař považuje za pravděpodobné, že nás příští rok čeká hospodářská recese, záležet bude také na současné spotřebě energií. Podle bývalého viceguvernéra České národní banky Tomáše Nidetzkého by současné vedení centrální banky mělo ještě více krátkodobě zvyšovat úrokové sazby, a zabránit tak udržení inflace po delší dobu.
30. 10. 2022|

ECB zvýšila základní úrok o 0,75 procentního bodu na dvě procenta

Evropská centrální banka (ECB) na čtvrtečním zasedání Rady guvernérů podle očekávání zvýšila svou základní úrokovou sazbu o dalšího 0,75 procentního bodu. Posunula ji tak na dvě procenta, což je nejvyšší úroveň od roku 2009. Zpřísňováním měnové politiky se ECB snaží dostat pod kontrolu inflaci. Banka rovněž avizovala, že do budoucna počítá s dalším zvyšováním úroků. Při rozhodování o nastavení sazeb bude vycházet z výhledu inflace a hospodářského růstu.
27. 10. 2022|