TÉMA

Uprchlík

Uprchlí Rusové čelí obtížím. Lotyšsko i Finsko přitvrzují a kritiky Putina nerozlišují

Z Ruska odešly podle odhadů desetitisíce lidí, kteří nesouhlasí s válkou na Ukrajině nebo se chtějí vyhnout mobilizaci. Opustit vlast je přitom pro Rusy stále obtížnější. Pobaltské státy i Finsko totiž postupně uzavírají hraniční přechody a zpřísňují legislativu. Dopady pociťují i kritici ruského režimu.
včera|

Do Česka dorazila bez rodičů. Darja se učí řídit drony, aby pomohla Ukrajině

Do Česka dál přicházejí z Ukrajiny i dětští uprchlíci bez doprovodu, i když už v menších počtech. Většinou jsou ve věku od patnácti do osmnácti let. Zhruba o stovku mladších běženců se starají pěstounské rodiny nebo ústavy. Česká televize to zjistila od Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí.
12. 4. 2024|

Podnikatel Korbel prchá před soudy už čtrnáct let. Obžalovaný je z podvodu za tři čtvrtě miliardy

Městský soud se zabývá případem téměř tři čtvrtě miliardového úvěrového podvodu. Obžalovaný podnikatel Hynek Korbel má aktuálně omezenou svéprávnost. Soud má ale k dispozici posudek, který duševní nemoc vyvrací, snaží se proto rozhodnutí o omezení svéprávnosti zvrátit, sdělil ČT mluvčí soudu Adam Wenig. Podnikatel v minulosti už několikrát uprchl do zahraničí. Podle dostupných informací se aktuálně nachází v Itálii, která ho do Česka nechce vydat právě kvůli špatnému psychickému stavu.
22. 3. 2024|

Íránský zápasník našel nový domov v Itálii. A s ním i naději na olympijský start

Talentovaný íránský sportovec Iman Mahdavi utekl v obavách o život ze své vlasti do Itálie. V nové zemi ve své disciplíně – v klasickém zápase – zcela dominuje. Navíc má velmi slušné vyhlídky, že bude nominován na nadcházející letní olympijské hry v Paříži.
4. 3. 2024|

Je v našem zájmu, aby Putinův režim neuspěl, řekl Fiala. Podle Vystrčila není podpora Ukrajiny zadarmo, ale je nutná

Premiér Petr Fiala (ODS) při příležitosti dvou let od zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu označil ruský režim za zrůdný. Podle něj je v zájmu Česka, aby neuspěl. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) při příležitosti uctění památky padlých Ukrajinců uvedl, že podpora napadené země je nutná, i když není zadarmo. Žádná podpora by podle něj Česko stála mnohem víc.
24. 2. 2024Aktualizováno24. 2. 2024, 16:31|

Itálie může umístit žadatele o azyl do Albánie. Tamní parlament dohodu schválil

Albánský parlament schválil dohodu mezi Tiranou a Římem, která umožní přesunout do Albánie část migrantů žádajících o azyl v Itálii. Ta dohodu ratifikovala už dříve. Podle úmluvy migranti zachránění Itálií na moři mohou být po dobu vyřizování svých žádostí o azyl umístěni ve střediscích na území Albánie, napsala agentura AP. Proti ujednání v obou zemích vystupovali opoziční zákonodárci a ochránci lidských práv.
22. 2. 2024|

Je nutné, aby ukrajinští uprchlíci přešli do českého systému sociálních dávek, zní od nevládních organizací

Celospolečenskou debatu o tom, jestli ukrajinským uprchlíkům po skončení dočasné ochrany udělit trvalý pobyt, považují zástupci neziskového sektoru za největší výzvu následujících měsíců. Řekli to na setkání k druhému výročí ruského vpádu na Ukrajinu. Celkový počet osob, kterým byla zatím v Česku udělena dočasná ochrana, překročil 382 tisíc. Průměrně každý týden přijde do tuzemska kolem třinácti set ukrajinských uprchlíků.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 19:46|

Státní zástupkyně obžalovala muže z napadení Ukrajinek v Plasích

Státní zástupkyně poslala k soudu muže obviněného z napadení dvou ukrajinských žen na pouti v Plasích na severním Plzeňsku. Za ublížení na zdraví a výtržnictví mu navrhuje dvouletou podmínku. Vyplývá to z obžaloby, kterou ČT získala. Muž podle policie loni v srpnu na pouti v Plasích nadával dvěma Ukrajinkám a pak je napadl. Obviněný se hájí tím, že konflikt vyvolaly ženy. Případ bude řešit Okresní soud Plzeň-sever.
12. 2. 2024|

Čtvrtina mladých Ukrajinců chce po škole odejít do zahraničí, zjistil průzkum

Zhruba každý čtvrtý mladý Ukrajinec chce po dokončení školy opustit svou zemi. V městských oblastech má takový úmysl 31 procent studentů, na venkově je jich výrazně méně. Vyplývá to z průzkumu ukrajinské společnosti Vox Populi pro charitativní organizaci Saved.
11. 2. 2024|

Pronásledovaní obyvatelé Hongkongu hledají útočiště na svobodnějším Tchaj-wanu

Řada obyvatel Hongkongu, kteří se v minulých letech zapojili do prodemokratického hnutí, byla obviněna z výtržnictví a následně je úřady sledovaly na každém kroku. Raději se tak rozhodli odejít do exilu na Tchaj-wanu, který Čína považuje za odpadlickou provincii. Povolení k pobytu už dostaly desetitisíce lidí.
3. 2. 2024|

Podmínky pro ukrajinské uprchlíky v Česku jsou přísnější. Zranitelné skupiny ale získají větší podporu

Podmínky pro ukrajinské uprchlíky se s novým rokem zpřísnily. Česko omezilo jejich bezplatné ubytování. Naopak posílilo podporu zranitelných běženců – třeba matek s malými dětmi. Ostatní chce motivovat k aktivnějšímu zapojení na pracovním trhu.
21. 1. 2024|

Migranti jako zbraň. Podle finské rozvědky se Rusko snaží uprchlíky verbovat ke špionáži

Více než tisíc lidí dorazilo v posledních měsících do Finska přes jeho východní hranici s Ruskem. Podle Helsinek se Moskva tím, že pouští dále migranty bez potřebných dokumentů, snaží destabilizovat situaci v regionu. Podle tamních zpravodajských služeb za tím může být i další snaha – získávání informací. Finská rozvědka tvrdí, že se Rusko snaží žadatele o azyl naverbovat ke špionáži. Nárůst migrace navíc zatěžuje tamní úřady a zpomaluje identifikaci osob, které by mohly být hrozbou pro zemi. Finsko proto také minulý týden prodloužilo uzávěru své hranice s Ruskem zhruba o čtyři týdny do 11. února.
18. 1. 2024|

Nebezpečí Česku kvůli migraci nehrozí, řekl Rakušan. Podle Pokorné Jermanové je potřeba se více zaměřit na ochranu vnějších hranic EU

Bezprostřední nebezpečí Česku nehrozí, řekl v pořadu Události, komentáře ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v souvislosti s nárůstem migrace a hrozbou teroristických útoků v předvánočním čase. Zmínil také, že policie zvýšila kontroly vytipovaných míst. Podle místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) je současná situace pro vládu výzvou. Podle ní je migrace velké bezpečnostní riziko a to, že je Česko prozatím v bezpečí, je zásluhou i minulých vlád, které se ostře vymezily proti přerozdělování uprchlíků. Zmínila, že je potřeba se zaměřit na ochranu vnějších hranic EU. Odborná asistentka z Ústavu politologie Filozofické fakulty univerzity Karlovy Zora Hesová zmínila, že nestačí jen postavit plot, ale je potřeba migraci řešit komplexněji.
19. 12. 2023|

V Česku letos ubylo uprchlíků s HIV, vliv rusko-ukrajinské války je ale stále silný

Česká republika stále zůstává zemí, kde je málo nakažených virem HIV a nemocných s AIDS. Platí to jak v rámci světa a Evropy, tak z pohledu relativního počtu nových případů, konstatuje nová zpráva Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Významný vliv v počtu nových případů má ale stále vliv uprchlíků z Ukrajiny, kterou napadlo Rusko.
1. 12. 2023|

Sněmovna podpořila rozšíření povinného ručení i vznik energetických komunit

Povinné ručení bude zřejmě nutné platit za víc druhů vozidel. Nově se má vztahovat třeba na některé elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry či motorová golfová vozítka. Počítá s tím návrh nového zákona, který v pátek schválila sněmovna. Ukrajinští uprchlíci si také zřejmě budou moci prodloužit o rok dočasnou ochranu, poslanci však omezili dobu bydlení běženců v bezplatném nouzovém ubytování a upravili vyhošťování lidí s dočasnou ochranou. Sněmovna rovněž schválila novelu, podle níž budou moci v Česku vznikat energetické komunity.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 12:50|

Cenu za dobrovolnictví získala žena, která v Jihlavě pomáhá uprchlíkům z Ukrajiny

Cenu za dobrovolnictví od ministerstva vnitra dostala letos Michaela Musilová, která pomáhá ukrajinským uprchlíkům v Jihlavě. V kategorii organizací ocenění získalo Dobrovolnické centrum ADRA České Budějovice. Ceny ve středu vyhlásili zástupci ministerstva. Ocenění plánují udělovat každoročně.
29. 11. 2023|

Soud v Haagu nařídil Ázerbájdžánu chránit karabašské Armény a umožnit uprchlíkům návrat

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) nakázal Ázerbájdžánu, že musí chránit etnické Armény v oblasti Náhorního Karabachu a umožnit návrat těch, kteří z regionu v září uprchli.
17. 11. 2023|

Nenávist mezi Armény a Ázerbájdžánci je obrovská, uprchlíci mluví o ruské zradě, říká reportér

Arménie se snaží začlenit sto tisíc běženců, kteří před šesti týdny uprchli z Náhorního Karabachu a nepočítají s tím, že by se v dohledné době mohli vrátit do svých domovů. Podle spolupracovníka ČT Tomáše Vlacha je nenávist mezi Armény a Ázerbájdžánci tak obrovská, že vedle sebe nemohou žít. Nejen mezi běženci v Arménii zároveň sílí odpor k Rusku, které podle uprchlíků Karabach zradilo. Jerevan se nyní snaží přiklonit k Západu, čelí ale překážkám, řekl ČT Vlach, který byl hostem pořadu Události, komentáře.
14. 11. 2023|

Část Afghánců zůstává tajně v Pákistánu. Potichu a potmě se skrývají před úřady

Rozhodnutí Pákistánu vyhostit všechny přistěhovalce bez dokumentů se týká hlavně statisíců Afghánců. Vyhlídky na přijatelný život v původní vlasti jsou ale velmi malé, a tak část uprchlíků v zemi zůstává tajně a riskuje zatčení. Afghánci se bojí vyjít ven nebo rozsvítit světla, aby je úřady nenašly. Další skončili v Afghánistánu v nuzných podmínkách v táborech ovládaných islamisty.
10. 11. 2023|

Egypt pragmaticky udržuje mír s Izraelem. Ve společnosti ale vládne antisemitismus

Historie Pásma Gazy je spjata s Egyptem. Ten se teď brání tomu, aby palestinští uprchlíci přišli na jeho území. Je totiž přesvědčen, že Palestinci mají nárok na vlastní stát. „V egyptské společnosti je to vnímané jako etnická čistka nebo dokonce genocida,“ popisuje Jan Daniel z Ústavu mezinárodních vztahů. Přesto ale režim v Káhiře udržuje pragmaticky dobré vztahy i s Izraelem.
10. 11. 2023|

Dva miliony Afghánců musí opustit Pákistán. V jejich vlasti ale vládne Taliban, před nímž mnozí z nich prchli

Skončila lhůta, kterou dala pákistánská vláda všem imigrantům bez potřebného povolení na to, aby opustili zemi. Týká se to především Afghánců, kterých jsou v Pákistánu bez dokladů necelé dva miliony. Na 140 tisíc jich už odešlo. Úřady začaly se zatýkáním a připravují deportace.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 15:12|

Desetitisíce Haiťanů uprchly před násilím gangů do Nikaraguy. Vláda jim teď zakázala lety

Vleklá humanitární krize na Haiti se dál prohlubuje. Obyvatelé nejchudšího státu západní polokoule mají stále menší šanci bídě a všudypřítomnému násilí gangů uniknout. Schválené jednotky OSN zatím nedorazily a tamní vláda nově zakázala lety do Nikaraguy, kam od začátku srpna uprchlo přes 31 tisíc Haiťanů.
1. 11. 2023|

Vyhnat Palestince do Egypta nebo dovolit civilní vládu? Izrael zvažuje scénáře pro poválečnou Gazu

Ofenziva v Pásmu Gazy může podle Izraele trvat i čtvrt roku. Jejím cílem je likvidace Hamásu, další plány ohledně enklávy ale zůstávají v mlze. Podle nového dokumentu židovský stát zvažuje vysídlit Palestince na egyptský Sinaj, což Káhira odmítá. Před opětovnou okupací oblasti Izraelem zase varuje spojence Bílý dům. V úvahu přichází i mezinárodní či arabská správa oblasti či návrat umírněné palestinské samosprávy. Podle expertů by byla nejvhodnější civilní vláda místních Palestinců s podporou Fatahu i okolních arabských států a Západu. Jeruzalém se ale obává, že nový režim by nedokázal zabránit dalším protižidovským útokům.
31. 10. 2023|

Slovensko ukončilo kontroly na hranicích s Maďarskem. Podle vlády šlo o jednorázovou akci, opozice to označila za divadlo

Slovensko v úterý časně ráno ukončilo bezpečnostní akci na hranicích s Maďarskem, kterou zahájilo v pondělí večer kvůli nelegální migraci. Slovenské bezpečnostní složky během ní nezadržely žádného běžence. Novinářům to řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Podle něj šlo o jednorázovou akci, kterou je Bratislava připravena v případě potřeby zopakovat. Ještě v pondělí přitom nasazení policistů či vojáků na zelenou hranici s Maďarskem zdůvodnil i očekávanou velkou migrační vlnou. Opozice i exministr zahraničí Miroslav Wlachovský opatření nové vlády označili za divadlo.
31. 10. 2023Aktualizováno31. 10. 2023, 14:30|