TÉMA

AKTIP

Interview ČT24

Zeman má o svém zdraví informovat pravdivě ve svém zájmu, vyzývá šéf lékařské komory Kubek

Prezident Miloš Zeman by měl ve vlastním zájmu veřejnost pravdivě informovat o svém zdravotním stavu. Myslí si to šéf České lékařské komory Milan Kubek. Podle něj má veřejnost právo vědět o zdraví hlavy státu, byť si může prezident nechat pro sebe detaily. Kubek to řekl v pořadu Interview ČT24.
23. 10. 2019|

Policie odložila trestní oznámení na centrum Aktip, ve kterém radili „vykadit rakovinu“

Policie odložila trestní oznámení na terapeutické centrum Aktip známé z dokumentu Obchod se zdravím. České televizi to potvrdil dozorující státní zástupce Tomáš Svoboda, který ještě policejní usnesení přezkoumá. Oznámení na praktiky léčitelů, kteří například radili pořídit si kvůli léčbě rakoviny milence, podal loni v červnu spolek Kverulant. Ukončení činnosti Aktip oznámil letos v dubnu.
2. 9. 2019|

Slabý přípravek s obyčejnými vitaminy vydávají za všelék. Šmejdi nezmizeli, jen mění taktiku, ukazuje nový díl Infiltrace

Před šesti lety se mezi lidmi rozšířil termín „šmejdi“, označující prodejce nesmyslného a předraženého zboží. I přes medializaci a nové zákony ale tito obchodníci s důvěrou nezmizeli. Někteří jen změnili způsob, jak a co nabízejí. Novým i „osvědčeným“ trikům šmejdů se věnoval nový díl pořadu Infiltrace.
10. 6. 2019Aktualizováno11. 6. 2019, 00:08|
Aktip

Činnost centra alternativní medicíny Aktip nevyšetřili policisté pořádně, zlobí se žalobkyně. Případ jim vrátila

Policie musí znovu prověřit „léčebné praktiky“ terapeutického centra Aktip známého z dokumentu Obchod se zdravím. České televizi to sdělila žalobkyně Simona Krupová z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2, která dala k novému šetření pokyn. Podle ní policisté případ ukončili předčasně.
6. 12. 2018|
Newsroom ČT24

Skrytá kamera v kabelce, peru nebo třeba v brýlích. Kdy ji mohou novináři používat?

Reportáž Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka o synovi premiéra Andreje Babiše otevřela i několik etických otázek. Dvojice totiž rozhovor nahrála pomocí speciálních brýlí. Skrytá kamera se v novinářské branži nepoužívá příliš často, letos na jaře ji využili třeba i dokumentaristé České televize. Odhalili díky ní neobvyklé praktiky kliniky Aktip. Obě reportáže vzbudily vlnu zájmu. Televize Seznam ale za skrytou kameru sklidila kritiku. Bylo v pořádku ji v tomto případě použít? Kdy a jak vůbec touto metodou pracovat? Odpoví nové vydání pořadu Newsroom, který na ČT24 začíná dnes ve 22:02.
18. 11. 2018|

Nabádání k rozvodu nebo odmítnutí transplantace. Pacientky prozradily další zkušenosti s Aktipem

Česká televize v pondělí odvysílala pokračování dokumentu s názvem Infiltrace: Obchod se zdravím. Autoři v něm pomocí skryté kamery odhalili fungování institutu Aktip. Video způsobilo mezi odbornou i laickou veřejností doslova poprask. Nyní autoři dokumentu poukazují na to, že na pochybné lékařské praktiky upozorňovali klienti zařízení už v minulosti. Někteří se nyní rozhodli vystoupit před kamerou. Diváci uvidí i další dosud nezveřejněné záběry z původního natáčení.
25. 6. 2018|

Lékařská komora nemá žádný doklad o tom, že je zakladatelka kontroverzního institutu Aktip psychiatrička

Česká lékařská komora (ČLK) sice eviduje zakladatelku institutu psychosomatické medicíny Aktip Jarmilu Klímovou jako svou členku, ale nemá žádný doklad o tom, že by měla atestaci z psychiatrie. Sama Klímová se přitom na stránkách institutu chlubí tím, že získala atestaci z oboru psychiatrie I. i II. Pražskému magistrátu se mezitím povedlo vypátrat, kdo za institutem stojí. Aktip totiž nefiguroval v žádném z veřejných rejstříků. Ukázalo se ale, že za ním stojí další firma té samé lékařky – Jarmily Klímové – Progressive consulting. Magistrát proto plánuje další kontroly.
11. 6. 2018|

„Psycholožka“ Krutilová z Aktipu obor nestudovala, brání se Univerzita Karlova

Lenka Krutilová, která radila v dokumentu ČT Infiltrace: Obchod se zdravím, nestudovala na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy psychologii. Krutilová, která působila jako terapeutka v zařízení Aktip, přitom studium uváděla na svém profilu institutu. Proti tomu se ale fakulta ohradila a profil Krutilové ze stránek Aktipu zmizel, upozornila redakce iRozhlas.cz. Šéfka ústavu navíc oznámila, že s Krutilovou ukončila spolupráci.
31. 5. 2018Aktualizováno31. 5. 2018, 18:01|

Do kontroverzního Aktipu míří série kontrol. Lékařům hrozí zákaz činnosti, ústavu kontrola dotací

Hned několik kontrol poslalo ministerstvo zdravotnictví do zařízení psychosomatické medicíny Aktip. Česká lékařská komora už začala prověřovat všechny osoby, které v dokumentu ČT s názvem Infiltrace: Obchod se zdravím figurovaly s titulem MUDr.
29. 5. 2018|

Chystá se regulace léčitelů. Dokument ČT Obchod se zdravím vyvolal bouřlivou debatu

Ministerstvo zdravotnictví připravuje zákon o léčitelství. Česko totiž zatím nemá žádná zvláštní pravidla pro alternativní medicínu, přičemž obor z pohledu zákona funguje jako poradenství. Léčitelé však mohou svými nevědeckými zásahy vážně poškodit zdraví lidí. Ukázal to třeba dokument ČT Infiltrace: Obchod se zdravím. Jen u nás je podle odhadů až padesát tisíc léčitelů.
27. 5. 2018Aktualizováno28. 5. 2018, 08:03|

Léčba rakoviny milencem? Dokument ČT odhaluje podvodné praktiky alternativní medicíny

Pacienti trpící těžce léčitelnými nebo nevyléčitelnými chorobami se někdy uchylují k tzv. alternativní medicíně. Ivana Lokajová se vydala do jedné z takových klinik nazvané Aktip a půl roku v ní natáčela se skrytou kamerou. Předepisovali jí kapky bez účinných látek nebo milence. Tedy nefunkční metody, za které vyinkasovali celkem asi 30 tisíc korun. S režisérkou Šárkou Maixnerovou z natočeného materiálu vytvořily dokument z cyklu Infiltrace nazvaný Obchod se zdravím.
22. 5. 2018Aktualizováno22. 5. 2018, 14:48|