Nabádání k rozvodu nebo odmítnutí transplantace. Pacientky prozradily další zkušenosti s Aktipem

Infiltrace: Obchod se zdravím – nová fakta (zdroj: ČT24)

Česká televize v pondělí odvysílala pokračování dokumentu s názvem Infiltrace: Obchod se zdravím. Autoři v něm pomocí skryté kamery odhalili fungování institutu Aktip. Video způsobilo mezi odbornou i laickou veřejností doslova poprask. Nyní autoři dokumentu poukazují na to, že na pochybné lékařské praktiky upozorňovali klienti zařízení už v minulosti. Někteří se nyní rozhodli vystoupit před kamerou. Diváci uvidí i další dosud nezveřejněné záběry z původního natáčení.

Do Aktipu zamířila po odvysílání dokumentu řada kontrol. Řeší se i urychlení legislativní úpravy léčitelských živností. Objevila se také nová fakta ohledně kompetentnosti a vzdělání některých terapeutů. Česká lékařská komora například nemá žádný doklad o tom, že by měla zakladatelka institutu Aktip Jarmila Klímová atestaci z psychiatrie, jak se chlubí na stránkách institutu.

Autorkám dokumentu se navíc ozývají další klienti tohoto zařízení, kteří popsali svou zkušenost například s Klímovou. „Je to fantastická manipulátorka. Okamžitě se jí podařilo mě přesvědčit, že transplantace ne. Vysadila jsem léky a místo do IKEMu jsem chodila do Aktipu,“ svěřila se novinářka a klientka Aktipu Renata Kalenská.

Události: Pacientky prozradily další zkušenosti s Aktipem (zdroj: ČT24)

Tradiční rodina nemá smysl

Zkušenosti s Aktipem má i herečka Petra Špalková. Klímová jí hned na začátku sezení řekla, ať se rozvede: „Řekla, že to není žádný problém, protože tradiční rodina už nemá smysl.“ 

Terapeutka Lenka Krutilová, která pronesla nyní už legendární výrok o „vykaděné rakovině“, používala neoprávněně titul Mgr. Už po odvysílání prvního dokumentu se ukázalo, že nevystudovala na Univerzitě Karlově psychologii, jak se chlubila ve svém profilu. Ten následně ze stránek Aktipu zmizel a Klímová oznámila, že s Krutilovou ukončila spolupráci.

Bývalí klienti upozorňují na Aktip několik let

Na pochybné praktiky zařízení už přitom před několika lety upozorňovaly například onkologické pacientky. Posílaly stížnosti na všechny zodpovědné instituce včetně ministerstva zdravotnictví už od roku 2014. Změna přišla ale až s odvysíláním dokumentu.

Česká lékařská komora nebo Státní ústav pro kontrolu léčiv v zařízení provádí kontroly. První výsledky by mohly být v řádu týdnů. Kontrolu poslal i pražský magistrát. Samotný Aktip totiž nefiguroval v žádném z veřejných rejstříků. „Zjistili jsme, že služby poskytovala společnost Progressive consulting a v následujících dnech ve společnosti zahájíme vlastní šetření,“ řekl začátkem června mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Z magistrátní kontroly vyplynulo, že společnost Progressive consulting pouze poskytuje prostory pro jednotlivé „lektory“ na základě nájemních smluv. „Na základě seznamu ,lektorů‘ zajištěného v rámci ztotožnění byla vyhotovena pověření ke kontrole pro dvacet pět subjektů. Kontrolu těchto subjektů plánujeme tento týden,“ řekl Hofman ČT.

Jednatelka Aktipu Jarmila Klímová po odvysílání prvního dílu dokumentu uvedla, že institut nikoho z pacientů nepoškodil. Pořad označila za cíleně sestříhaný.