TÉMA

Bitcoin

Podvodníci nalézají nové cesty, jak lidi připravit o peníze. Nabízejí i falešnou práci

Kyberzločinů v Česku přibývá a podvodníci vymýšlejí stále nové způsoby, jak důvěřivé lidi připravit o peníze. Třeba v Moravskoslezském kraji takových případů loni policisté řešili na patnáct set. Řadu dalších případů ale lidé na policii ani nenahlásili. Může se jednat i o podvodné nabídky práce.
2. 3. 2024|

Spojené státy zjednodušily obchodování s bitcoiny, komise schválila nové fondy

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) udělila souhlas se spuštěním jedenácti investičních fondů na spotové bitcoiny obchodovaných na burze (ETF). Zprávu potvrdil předseda SEC Gary Gensler. Agentura Reuters rozhodnutí označuje za zlomový okamžik pro odvětví kryptoměn. Cena bitcoinu od udělení povolení stoupla o několik procent.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 13:06|

Gang kyberpodvodníků se snaží z lidí vylákat údaje i peníze. Reportéři ČT zachytili postup útočníka

V Česku se objevují nové formy kyberkriminality. Podvodníci se například vydávají za falešné bankéře a oběť vystraší tím, že si na ni někdo chce vzít úvěr. Nakonec se jim podaří člověka přesvědčit, aby peníze vybral a vložil na údajně bezpečný účet, který má ale pod kontrolou daný útočník. Další ze způsobů je, že se na jednu oběť nabalí hned několik na sobě nezávislých podvodníků, kteří se ji snaží obrat znovu a znovu pod dalšími legendami. U jedné takové situace natáčela i Jana Neumannová a Ondřej Golis ze štábu Reportérů ČT. Zachytili, jak útočník svou oběť přemlouvá ke sdělení citlivých bankovních údajů.
20. 11. 2023|

Manželé chtěli do bitcoinmatu na popud podvodníka vložit statisíce, zasáhl kolemjdoucí. I tak o část peněz přišli

Všímavý kolemjdoucí v Ostravě zachránil část úspor manželskému páru, který uvěřil podvodníkům, kteří se vydávali za pracovníky banky. Manželům namluvili, že jim někdo krade z účtu peníze, vybídli je, aby úspory vybrali a vložili do kryptobankomatu v jednom z ostravských obchodních center. Manželé přišli o 46 tisíc korun, původně ale chtěli do přístroje vložit přes 300 tisíc.
22. 8. 2023|

Falešní bankéři nutí lidi vzít si úvěr a peníze vložit do bitcoinmatu. Policie eviduje stovky případů

Pražští policisté varují před takzvanými falešnými bankéři, za poslední dva roky řeší více než 230 případů podvodů se škodou skoro osmdesát milionů korun. Falešný bankéř podle policie přesvědčí poškozené, aby si v bance vzali úvěr a peníze vložili do bitcoinmatu, podvodník pak získá přístup do jejich bitcoinové peněženky a oni o peníze přijdou. Informoval o tom mluvčí pražské policie Jan Daněk.
1. 3. 2023|

Kryptoburza FTX dluží přes 70 miliard korun. Nový šéf popsal „úplné selhání“

Zkrachovalá kryptoburza FTX dluží padesátce největších věřitelů téměř 3,1 miliardy dolarů (73,5 miliardy korun). S odvoláním na podání u amerického soudu o tom informoval zpravodajský server BBC. Kolaps druhé největší kryptoburzy na světě otřásl celým odvětvím digitálních měn. Soudní slyšení započne v úterý.
21. 11. 2022|

Kryptoměnová burza FTX vyhlásila v Americe bankrot. V EU zastavuje činnost

Kryptoměnová burza FTX, která je ve finančních potížích, vyhlásila ve Spojených státech bankrot a požádá o soudní ochranu před věřiteli. Generální ředitel burzy Sam Bankman-Fried na svůj post rezignuje. Kyperská komise pro cenné papíry krátce nato oznámila, že firmě pozastavila licenci pro působení v Evropské unii, aby ochránila investory. Krach FTX by mohl být jedním z největších v odvětví kryptoměn. Již v posledních dnech potíže burzy zasáhly trh s bitcoinem a dalšími digitálními měnami.
11. 11. 2022Aktualizováno11. 11. 2022, 18:10|

Muž se přiznal, že v obchodech s elektronikou těžil bitcoin. Žalobce teď jeho případ podmíněně zastavil

Státní zástupce podmíněně zastavil stíhání muže, který těžil virtuální měnu bitcoin s pomocí počítačů vystavených v prodejnách elektroniky. Obviněný se k činu přiznal a jedné z poškozených společností uhradil škodu. ČT to řekla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 7 Jiřina Fronková. Policisté původně navrhli muže obžalovat, v případě uznání viny by mu hrozilo až čtyřleté vězení.
22. 9. 2022|

Hodnota bitcoinu klesla pod 20 tisíc dolarů, nejníže od roku 2020

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin v sobotu poprvé od prosince 2020 sestoupila pod hranici 20 tisíc dolarů (zhruba 470 tisíc korun), v sobotu pozdě večer dokonce pod 18 tisíc dolarů. Výrazně se propadla také druhá největší kryptoměna ether. Trh s kryptoměnami je v poslední době pod tlakem kvůli odklonu investorů od rizikovějších aktiv, za kterým stojí zpřísňování měnové politiky.
18. 6. 2022Aktualizováno18. 6. 2022, 23:34|

Hackeři chtějí po ŘSD za odblokování přístupu k datům desítky milionů, píší Hospodářské noviny

Desítky milionů korun chtějí hackeři po Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za odblokování přístupu do jeho systémů a úložišť. Hospodářským novinám (HN) to řekl ředitel ŘSD Radek Mátl. Kybernetickému útoku čelila instituce 17. května, data se ale stále nepodařilo obnovit. Potrvá to nejméně pět měsíců. Pozastavené je proto vypisování zakázek, což znamená, že se zpozdí i soutěže na stavbu silnic a dálnic. Mátl zvažuje, zda by nebylo výhodnější požadovanou částku zaplatit.
9. 6. 2022|

Uprchlíci se stávají oběťmi podvodníků. Nehledejte snadné cesty k penězům, varují krajany

Ukrajinci, kteří prchají před válkou ve své zemi, se stále častěji stávají v Česku oběťmi různých podvodníků. Ti se přes ně snaží například prát špinavé peníze. Uprchlíci přitom často ani netuší, že dělají něco nezákonného a že jim za to hrozí vyhoštění. Policisté evidují už desítky takových případů, skutečný počet podvodů však odhadují spíš na stovky. Běžencům momentálně kvůli tomu pomáhá i Česká advokátní komora.
7. 5. 2022|

Chtěl miliony dolarů, nabídli mu zlomek. Ekonomové se přou, jakou má fenomén NFT budoucnost

I kvůli vzestupu kryptoměn se stále více finančních transakcí odehrává ve virtuálním prostoru bez bank. Průniku „digitálních“ peněz do obecného povědomí pomohla dle části expertů i nedávná pandemie. V sektoru digitální ekonomiky teď rychle nabírá dech NFT (non-fungible token) neboli nezaměnitelný token. Jeho prostřednictvím lze zjednodušeně řečeno obchodovat třeba s digitálním uměním, obrázky či videi, jež jsou unikátní, tudíž nezaměnitelné. Oslovení ekonomové se ovšem neshodnou, jestli má fenomén před sebou zářnou budoucnost, nebo jde jen o přechodnou módu.
22. 4. 2022|

Hydra padla. Němečtí kriminalisté rozbili největší drogovou burzu na temném internetu

Německé úřady oznámily, že se jim podařilo zcela zlikvidovat rozsáhlý drogový obchod na „darknetu“, rozbily jeho strukturu a zabavily víc než 650 milionů korun v bitcoinech.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 19:58|

Spojené státy budou do Evropy posílat plyn. Rusko zvažuje příjímání plateb za energie v bitcoinech

Spojené státy v zájmu dosažení evropské energetické nezávislosti na Rusku dodají do Evropy patnáct miliard metrů krychlových zkapalněného zemního plynu do konce letošního roku, výhledově plánuje zasílat asi padesát miliard kubíků ročně. Na moskevské burze se podruhé od invaze obchoduje, akcie zaznamenaly propad. Rusko zvažuje, že bude za ropu a plyn od takzvaných přátelských zemí přijímat platby v bitcoinech nebo v jejich lokálních měnách.
25. 3. 2022Aktualizováno25. 3. 2022, 12:42|

Bitcoin se stává ekologickým problémem. Na jeho těžbu se víc využívají fosilní paliva

Těžba bitcoinů se podle nové studie stává stále „špinavější“. Místo obnovitelných zdrojů energie se totiž využívají více fosilní paliva, navíc mnohdy v zemích s nepříliš efektivními elektrárnami.
7. 3. 2022|

Hackeři útočí na evropské ropné společnosti. Snižují jim kapacity a zpožďují jejich dodávky

Evropské ropné společnosti čelí kybernetickým útokům na svou infrastrukturu. S problémy se potýkají společnosti v Německu, Belgii nebo Nizozemsku. Hackeři narušili jejich vnitřní systém. Celkem jde až o tucet zasažených míst. Podobných útoků na strategická místa v Evropě v posledních letech přibývá i kvůli pandemii.
5. 2. 2022|

Kosovo zakázalo těžbu kryptoměn, snaží se v energetické krizi omezit spotřebu elektřiny

Kosovská vláda v úterý ve snaze omezit spotřebu elektřiny zakázala těžbu kryptoměn. S odvoláním na ministerstvo hospodářství a energetiky to napsala agentura Reuters. Země se kvůli výpadkům potýká s nejhorší energetickou krizí v historii. Těžit kryptoměny se díky nízkým cenám energie v posledních letech rozhodlo mnoho mladých Kosovanů.
5. 1. 2022|

Bitcoin výrazně ztratil, mohutného výprodeje využil Salvador

Nejznámější kryptoměna bitcoin výrazně oslabuje, od pátku její cena odepsala více než 16 procent a klesla pod 48 tisíc amerických dolarů. Oslabují i další kryptoměny, jako je ethereum. Propadu cen využil k nákupu Salvador, který bitcoin v září zavedl jako oficiální platidlo.
4. 12. 2021|

Kazachstán se stal druhým největším těžařem bitcoinu. Farmy spotřebují osm procent energie v zemi

Kazachstán se umístil na druhé příčce v těžbě virtuální měny bitcoin. Bitcoinové farmy se do postsovětské země přesunuly z Číny, která v září prohlásila veškeré transakce s kryptoměnami za ilegální a těžbu zakázala. Rychle rostoucí digitální odvětví ale v Kazachstánu zatěžuje energetický sektor. Nejvíce se nově těží v USA.
13. 11. 2021|

Kryptoměny jako zákonná platidla jsou riskantní a nerozumné řešení, varuje měnový fond

Zavádění kryptoměn jako zákonných platidel s sebou nese značné riziko a ohrožuje globální ekonomiku. Ve zprávě o finanční stabilitě to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Jde podle něj o nerozumnou zkratku a fond se obává takzvané „kryptoizace“, tedy postupného zavádění zahraničních měn či kryptoměn v jednotlivých zemích.
13. 10. 2021|

Čínská centrální banka považuje veškeré kryptoměnové transakce za nezákonné

Čínská centrální banka označila všechny kryptoměnové transakce za nezákonné. Uvedla rovněž, že tyto transakce musí být zakázané, informovala agentura Bloomberg. Zpráva vedla k oslabení nejznámější kryptoměny bitcoin i dalších digitálních měn.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 14:58|

Těžba bitcoinů je zodpovědná za masivní množství elektroodpadu

Podle nové zprávy expertů z univerzit v Amsterdamu a Mnichově vytváří těžba bitcoinů a dalších kryptoměn značné množství elektronického odpadu, který „představuje rostoucí hrozbu pro životní prostředí“, varují autoři.
20. 9. 2021|

Zavedení bitcoinu v Salvadoru provází technické potíže. Komplikací je i pokles jeho hodnoty

Zavedení bitcoinu jako zákonného platidla provází v Salvadoru technické potíže. Komplikace způsobuje také prudký pokles hodnoty, který virtuální měnu v posledních dnech provází. V hlavním městě protestovalo asi tisíc odpůrců kryptoměny, informoval server BBC News.
8. 9. 2021Aktualizováno8. 9. 2021, 17:44|

Ve středoamerickém Salvadoru se vedle dolaru stává oficiální měnou i bitcoin

Středoamerický Salvador se stává v úterý první zemí, kde je oficiálním platidlem bitcoin. Prezident Nayib Bukele představil plán jeho zavedení v červnu a tamní vláda opatření prezentuje jako způsob, jak podpořit tvorbu pracovních míst a hospodářský rozvoj snížením závislosti na americkém dolaru. Ten se v zemi používá od roku 2001. Podle průzkumu se ale většina obyvatel domnívá, že z bitcoinu budou těžit hlavně bohaté vrstvy, zahraniční investoři a vláda.
7. 9. 2021Aktualizováno7. 9. 2021, 10:55|