TÉMA

Zahraniční politika

Za zmrazení mezivládní spolupráce mohou Ficovy postoje, štípanec byl namístě, řekli Lipavský a Vondra. Putin se směje, míní Zaorálek
Roztržka v česko-slovenských vztazích na vládní úrovni je důsledkem slov a činů vlády Roberta Fica, spolupráce zemí ale nekončí, řekl v Otázkách Václava Moravce ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Štípanec“ byl namístě i podle europoslance ODS Alexandra Vondry, zatímco exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM) přerušení mezivládních konzultací kritizuje a říká, že jde na ruku ruskému vládci Vladimiru Putinovi.
10. 3. 2024|ČT24
Ostuda, ztráta přátel i slova o dětském hřišti. Roztržka mezi Českem a Slovenskem vyvolala emoce na obou stranách hranic
Tradice společných jednání vlád Česka a Slovenska nyní nebude pokračovat, oznámil ve středu tuzemský kabinet. Premiér Petr Fiala (ODS) rozhodnutí zdůvodnil rozdílnými postoji k tématům zahraniční politiky, zejména k ruské agresi na Ukrajině. Jedná se o vzácnou roztržku mezi oběma zeměmi, které od rozdělení pojí nadstandardní vztahy. Vyvolala tak reakci politiků a objevila se na stránkách médií.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 12:49|ČTK, ČT24
Volba finského prezidenta je soubojem zkušených. Stubb se pokouší o politický návrat, Haavisto kandiduje potřetí
V druhém kole prezidentských voleb se Finové rozhodují mezi Alexanderem Stubbem z vládní pravicové Národní koaliční strany a zeleným kandidátem Pekkou Haavistem. Oba jsou známými tvářemi, Stubb byl předsedou vlády, Haavisto vystřídal několik ministerských funkcí. Půjde zřejmě o těsný souboj. Rozhodnou jej voliči kandidátů, kteří skončili v prvním kole, předpokládá veřejnoprávní televize Yle. Hlasování se koná v neděli 11. února.
9. 2. 2024Aktualizováno11. 2. 2024, 12:19|Tereza Ondráčková
Letošní rok bude opět turbulentní, bezpečnostní situace ve světě se nezlepší, míní Lipavský
Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) očekává, že letošní rok bude v mezinárodních vztazích stejně turbulentní, jako byly dva roky předcházející. Řekl to v Interview ČT24. Varoval před takzvanou únavou z ruské války proti Ukrajině, neboť jde podle něj ve skutečnosti o únavu z hrozícího nebezpečí, kterému bychom mohli podlehnout. V souvislosti s nepodloženým obviněním ze strany Moskvy, že Ukrajinci zabili v ruském Bělgorodu civilisty pomocí raketometů české výroby, Lipavský konstatoval, že čím horší věci Moskva páchá, tím víc špíny hází na ostatní.
3. 1. 2024|ČT24
„Putinismus“ v Rusku se snaží rozložit západní civilizaci, řekl Lipavský na setkání velvyslanců
Pravidelnou každoroční schůzku vedoucích zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí zahájili premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Fiala v projevu uvedl, že ruská imperiální politika zůstává pro Česko největší bezpečnostní hrozbou. Stejně jako Lipavský nabádal i k bdělosti vůči Číně. Podle premiéra se též Česko blíží úplné energetické nezávislosti na Rusku.
28. 8. 2023Aktualizováno28. 8. 2023, 14:11|
Soud potvrdil podmínku za výzvy ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea
Za výzvu ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea na březnové protivládní demonstraci v pondělí odvolací Městský soud v Praze potvrdil Jaroslavu Popelkovi čtyřměsíční podmínku se zkušební dobou na rok a půl. Stvrdil mu také osmnáctiměsíční zákaz pobytu na území Prahy. Verdikt je pravomocný. Popelka se pondělního jednání nezúčastnil, v červnu u soudu uvedl, že podle jeho názoru jde nanejvýš o přestupek.
28. 8. 2023|
Zahradil nechává svou politickou budoucnost otevřenou. Posun ODS do středu se mu nelíbí
O tom, že dlouholetý europoslanec Jan Zahradil (ODS) nebude příští rok obhajovat mandát v Evropském parlamentu (EP), je jasno už od začátku června. Kde bude jeho kariéra pokračovat? V Interview ČT24 naznačil několik možností. Svou politickou budoucnost nechává prozatím otevřenou.
16. 6. 2023|
Česko bude kandidovat na členství v Radě bezpečnosti OSN, oznámil Lipavský
Nejvyšší ústavní činitelé jednali na Pražském hradě o koordinaci české zahraniční politiky. Věnovali se vztahům se sousedními státy, Ukrajině s ohledem na summit NATO a Číně a vztahu k Tchaj-wanu, shrnul prezident Petr Pavel. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) oznámil, že Česko bude kandidovat na členství v Radě bezpečnosti OSN v letech 2032 a 2033.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 11:07|
„Padouch i hrdina.“ Erdogan udělal z Turecka vlivného hráče, kterého si ostatní předcházejí
Turecký vůdce Recep Tayyip Erdogan, který je podle analytiků favoritem druhého kola prezidentských voleb, dokázal za dvacet let v nejvyšších funkcích udělat ze své země strategického regionálního hráče s výrazným vlivem na světovou politiku. Ankara se pod jeho vedením snaží dohodnout se všemi mocnostmi a zároveň z toho něco získat pro sebe. Západní diplomaté popisují jednání s ním jako velmi náročná.
16. 5. 2023|
Být Ruskem, jednotu NATO bych pokoušet nechtěl, říká finský velvyslanec v Česku Tuominen
Finsko se v úterý stalo 31. členskou zemí NATO. V poválečných dějinách země jde dle finského velvyslance v Česku Pasiho Tuominena o zlomový okamžik, jak uvedl v pořadu Události, komentáře. Vyhrůžky, které zní z Moskvy, nebere příliš vážně, jedná se podle něj pouze o ruskou rétoriku. „Být Ruskem, nechtěl bych pokoušet jednotu NATO a Evropské unie,“ podotkl. Strach prý nemají ani finští občané. Co se týče zahraniční politiky, v zemi vládne dle Tuominena konsensus.
5. 4. 2023|
Navrhnu takové ústavní soudce, s jejichž kvalitami budu souznět, řekl prezident senátorům
Prezident Petr Pavel ve čtvrtek dopoledne navštívil Senát, kde zároveň na jednání vystoupil s projevem. Hlava státu se zúčastnila schůze horní komory českého parlamentu po devíti letech. Pavel hovořil o procesu výběru ústavních soudců, které na jeho návrh schvaluje právě Senát, a vyzdvihl podobnosti fungování instituce prezidenta a horní komory parlamentu. Na schůzi senátoři kromě setkání s hlavou státu podpořili misi vojenských policistů na Ukrajinu.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 16:11|
Pavel zveřejnil cíle na sto dnů. Chce nominovat tři kandidáty do Ústavního soudu či navštívit další kraje
Prezident Petr Pavel zveřejnil plán pro prvních sto dní ve funkci. Nominuje například první tři kandidáty do Ústavního soudu ke schválení Senátem, svolá schůzky s politiky, představí tým poradců nebo zorganizuje kulatý stůl se zástupci odborné veřejnosti i občanské společnosti na téma kulturního otevírání Hradu.
16. 3. 2023|
Pavel jmenuje Hladíka ministrem životního prostředí den po inauguraci, oznámil Fiala
Zvolený prezident Petr Pavel jmenuje Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí den po své inauguraci, tedy v pátek 10. března. Na tiskové konferenci po jednání s Pavlem to oznámil předseda vlády Petr Fiala (ODS). Fiala také sdělil, že se s Pavlem dohodl na budoucí koordinaci zahraniční politiky a pravidelných schůzkách. Ke změně valorizací důchodů se Pavel vyjádří až po inauguraci, což premiér respektuje.
28. 2. 2023Aktualizováno28. 2. 2023, 13:27|
Pavel vybírá hradní tým a ladí program. Chce co nejdříve jmenovat Koudelku generálem
Na složení svého týmu, programu či na přípravě výjezdů do regionů od pondělí začal pracovat nově zvolený prezident Petr Pavel. Hned na začátku týdne měl schůzku s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) a také telefonicky hovořil s tchajwanskou prezidentkou. Sešel se i s ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalem Koudelkou, kterého plánuje co nejdříve jmenovat generálem, což nynější prezident Miloš Zeman opakovaně odmítal. V nejbližší době absolvuje Pavel i jednání s ústavními činiteli a předsedy politických stran.
30. 1. 2023Aktualizováno30. 1. 2023, 23:29|
Vliv Ruska v Evropě je podle Lipavského třeba zadržovat. Chystá se nová koncepce zahraniční politiky
Nová koncepce zahraniční politiky České republiky by měla být hotova zhruba v polovině roku, sdělil poslancům na jednání zahraničního výboru ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Dosavadní strategie je z roku 2015. Podle šéfa diplomacie materiál dostatečně nereaguje například na erozi dodržování lidských práv nebo na dlouhodobé podrývání mezinárodního práva. „Musíme si jednoznačně umět pojmenovat, že je třeba zadržovat vliv Ruska v Evropě,“ řekl Lipavský ČT24.
19. 1. 2023|
Prezidentští kandidáti řekli, jak se staví k podpoře Ukrajiny i kam by měla hlava státu jezdit na zahraniční cesty
Do prezidentských voleb zbývá již necelý měsíc, lidé budou moci potřetí přímo volit hlavu státu. Kandidátům položila Česká televize sérii otázek na různá témata a postupně v Událostech představuje jejich názory. Nyní ČT nabízí odpovědi na otázku, jak podstatné jsou z pohledu kandidátů sankce proti Rusku a jak důležitá je podpora Ukrajiny. Kandidáti také odpovídali na otázku, kam by měl prezident jezdit na zahraniční cesty.
17. 12. 2022|
Lipavský převzal v Londýně cenu za podporu lidských práv. S Cleverlym jednal o Ukrajině, Balkánu i Africe
S dohodou o užší spolupráci Česka a Velké Británie a ve shodě na nutnosti dále podporovat Ukrajinu opustil ministr zahraničí Jan Lipavský Londýn. Na své první cestě do země ve vládní funkci jednal se svým protějškem Jamesem Cleverlym, náměstkem ministerstva pro mezinárodní obchod Gregem Handsem i britskými poslanci, uvedlo české ministerstvo zahraničí. Český ministr také převzal Magnitského cenu za přínos k ochraně lidských práv.
17. 11. 2022|
Německé Zelené nově povede Langová a Nouripour
Němečtí Zelení si na digitálním sjezdu vybrali do svého čela poslance a favority volby Ricardu Langovou a Omida Nouripoura. Osmadvacetiletá Langová ve vedení strany, tradičně vedené dvěma lídry, nahradí nynější ministryni zahraničí Annalenu Baerbockovou a 46letý Nouripour vystřídá ve stranické funkci současného ministra hospodářství a ochrany klimatu Roberta Habecka.
29. 1. 2022|
Je to škoda, ale ne zásadní problém, komentuje Benešík prezidentův úmysl jednat o zahraniční politice jen s premiérem
Skutečnost, že se prezident Miloš Zeman hodlá o zahraniční politice bavit jen s premiérem Petrem Fialou (ODS), je sice škoda, ale zásadní problém to není. V Interview ČT24 to řekl předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti a člen zahraničního výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Za prezidentovým rozhodnutím vidí osobní animozity.
19. 1. 2022|
Výzva k odpovědnosti se v pandemii osvědčila, uvedl Fiala v Událostech, komentářích
Premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Události, komentáře uvedl, že výzvy k osobní zodpovědnosti v pandemii zafungovaly. Na nástup koronavirové varianty omikron je podle něj české zdravotnictví připravené díky zavedení testování ve firmách i školách a zkrácení karantény. Zmínil, že rozhodnutí vládních Starostů vrátit finanční dary od právnických osob, které obdrželi od sněmovních voleb, je správné z morálního hlediska. Odjezd poslance Jana Farského (STAN) je ale podle něj špatným signálem pro veřejnost. Ke konci vyloučil zásadní daňové změny. S premiérem hovořil Martin Řezníček.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 23:28|
Fiala bude zahraniční politiku koordinovat s klíčovými činiteli. Představil i tým poradců
Premiér Petr Fiala (ODS) bude mít tým čtrnácti poradců. Vedle ekonomů a právníků jsou mezi nimi i lékaři či experti na vzdělávání. Složení skupiny zveřejnil úřad vlády. Šéf kabinetu také v pondělí uvedl, že vrcholní politici by spolu měli být schopni mluvit. Prezident Miloš Zeman o víkendu řekl, že nehodlá obnovit schůzky ústavních činitelů k zahraniční politice. Výhrady má k ministru zahraničí Janu Lipavskému (Piráti), ale i šéfům obou parlamentních komor, takže chce diplomacii probírat jen s Fialou.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 18:29|
Prezident Zeman nehodlá obnovit schůzky ústavních činitelů k zahraniční politice, řekl na Frekvenci 1
Prezident Miloš Zeman nehodlá obnovit schůzky ústavních činitelů k zahraniční politice. Bavit se o ní chce jen s premiérem Petrem Fialou (ODS). K důvodům patří mimo jiné prezidentovy výhrady k ministru zahraničí Janu Lipavskému (Piráti). Zeman to v neděli uvedl v pořadu Prezidentský Pressklub rozhlasové stanice Frekvence 1. Prezident předpokládá, že se s Fialou sejde počátkem února.
16. 1. 2022|
Lipavský odmítá komentovat svůj rozhovor se Zemanem. Kandidaturu na ministra ale vzdávat nebude
Pirátský kandidát na ministra zahraničí v nové vládě Jan Lipavský odmítá komentovat úterní schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. V Interview ČT24 nechtěl potvrdit informaci Frekvence 1, že ho hlava státu vyzvala k tomu, aby se kandidatury vzdal. Tak prý zní dohoda pětikoalice. Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) na Twitteru uvedl, že nominaci kandidátů na ministry měnit nebude. Sám Lipavský ujistil, že se kandidatury nevzdá.
7. 12. 2021|
Mám obavu, zda okolí prezidenta nechrání spíše samo sebe, uvedl Rakušan
Česko míří k bezprecedentnímu rozhodnutí. Parlament v listopadu možná určí, zda převést pravomoci prezidenta republiky. Předseda STAN Vít Rakušan v Interview ČT24 uvedl, že kancléř Vratislav Mynář není tím, kdo by prezidenta chránil, a že hrozí reálné nebezpečí, že by jednal za prezidenta. V pořadu Rakušan mluvil i o vyjednávání o budoucí vládě nebo Tomiu Okamurovi.
19. 10. 2021|