TÉMA

Letectví

Další problém boeingu. Stroj 737-800 přistál v Oregonu bez části vnějšího pláště

Letadlo typu Boeing 737-800 v pátek přistálo na letišti v americkém Oregonu bez části svého vnějšího pláště. Je možné, že o panel na spodní části trupu poblíž místa, kde se vysouvá podvozek, přišlo za letu. O případu informují agentury AP a Reuters. Záležitostí se bude zabývat americký Federální úřad pro letectví (FAA). Stroje americké společnosti Boeing se v poslední době s problémy potýkají opakovaně.
16. 3. 2024|

Nákup letounů F-35 se Česku stoprocentně vyplatí, zdůraznil premiér Fiala

Pořízení amerických letounů F-35 se Česku stoprocentně vyplatí. Při návštěvě čáslavské letecké základny to řekl premiér Petr Fiala (ODS), jenž na místo zamířil při příležitosti 25. výročí vstupu ČR do NATO. Severoatlantická aliance je podle premiéra zárukou bezpečnosti a svobody Česka, které není v NATO černým pasažérem a modernizuje svou armádu. Nákup letounů považuje za odvážné a správné rozhodnutí. Na tiskové konferenci mimo jiné podotkl, že Česko nepořizuje jen letouny, ale celý moderní obranný systém na příští desetiletí. Celkové náklady jsou podle něj odhadovány na 320 miliard korun, jde o náklady až do roku 2069.
11. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 15:32|

Číňané odešli ze Smartwings, aerolinky se vrátily do rukou původních majitelů

Největší česká letecká společnost Smartwings se vrátila původním majitelům Jiřímu Šimáněmu a Romanu Vikovi. Společnost Prague City Air, za níž oba zakladatelé aerolinek stojí, koupila podíl, který prostřednictvím dceřiné firmy vlastnila čínská firma CITIC. O prodeji téměř polovičního podílu ve Smartwings infromovaly aerolinky samotné, podle jejich mluvčí Vladimíry Dufkové se ale firmy dohodly, že nebudou zveřejňovat cenu transakce.
21. 2. 2024|

F-16 létá půlstoletí a stále přibývají nové. Chystá se na ně Slovensko i Ukrajina

Je to již padesát let, co se poprvé do vzduchu vznesl letoun F-16. Vlastně to bylo padesát let koncem ledna. F-16 poprvé letěla 20. ledna 1974, to ale bylo omylem. Oficiální první let, při němž zkušební pilot začal opravdu ověřovat schopnosti nového typu, následoval 2. února. F-16 pak uspěla v soutěži na novou lehkou stíhačku Vzdušných sil Spojených států (USAF), ale vzápětí okouzlila i nespočet dalších zemí. Nebyly to jen ladné křivky nové stíhačky, rozhodující byly její schopnosti a relativně nízké náklady, spojené s provozem letadla menšího než třeba dosavadní F-4 Phantom II a jen s jedním motorem. A přestože je její historie dlouhá již půl století, je stíhačka F-16 atraktivní i dnes. Objednanou ji má Slovensko, starší verzi vyřazenou v západní Evropě zase očekává Ukrajina.
2. 2. 2024|

Kontrola letadel Boeing 737 MAX zjistila uvolněné šrouby, napsal Bloomberg

Americká letecká společnost United Airlines zjistila při kontrolách letadel Boeing 737 MAX uvolněné šrouby, informovala o tom agentura Bloomberg. Revizi strojů vyvolala nehoda aerolinek Alaska Airlines z konce minulého týdne, při které jednomu z letadel Boeing 737 MAX 9 za letu odpadla část trupu. Americký Národní úřad pro bezpečnost dopravy (NTSB) v pondělí pozdě večer uvedl, že zatím nedokáže určit, zda byl panel správně připevněn.
9. 1. 2024|

Boeingy 737 MAX 9 stahují po nehodě s dírou v trupu i další aerolinky, hlavně v USA

Letouny typu Boeing 737 MAX 9 budou po páteční nehodě, kdy se jednomu ze strojů ve Spojených státech za letu vytrhla část trupu s oknem, pod drobnohledem. Americké úřady v sobotu z provozu dočasně stáhly 171 těchto letadel, která mají projít zevrubnou inspekcí. V neděli stejný krok oznámila panamská společnost Copa Airlines, která má 21 těchto strojů, a aerolinky Turkish Airlines s pěti boeingy, napsala agentura Reuters. Narušení provozu se dle serveru BBC News týká především USA.
7. 1. 2024|

„Nikdo nebral zavazadla.“ Cestující z japonského letadla zachránila učebnicová evakuace

Cestující z letadla společnosti Japan Airlines, které se na tokijském letišti Haneda srazilo se strojem pobřežní stráže a začalo hořet, zachránila bezchybná evakuace, především pak to, že si při opuštění letounu s sebou nevzali příruční zavazadla. Podle webů stanic BBC a CNN se na tom shodují letečtí experti. Rychlému šíření ohně zabránily podle odborníků zřejmě přepážky v křídle, píše The Guardian. Z dopravního letadla se podařilo zachránit všech 379 lidí na palubě. Z posádky druhého stroje přežil jen pilot, dalších pět jejích členů zahynulo. Letoun pobřežní stráže neměl podle agentur před srážkou povolení ke startu.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 20:21|

Co bude s letištěm v Líních? Zájem o prostor má armáda, ve hře je i průmyslová zóna

Armádní vrtulníky letecké záchranné služby i aviatické kluby a školy můžou dále zůstat na letišti v Líních. Umožnilo to ukončení jednání s automobilkou Volkswagen o výstavbě takzvané gigafactory. Jenže podle vlády existují i další investoři, se kterými o továrně na lithiové baterie stát jedná.
6. 11. 2023|

Ministerstvo obrany jedná s brazilským Embraerem o nákupu letounů C-390

Česká armáda by mohla mít dvě proudová transportní letadla s násobně vyšší kapacitou i rychlostí oproti dosud největším transportním letounům. Ministerstvo obrany oznámilo, že zahájilo jednání s brazilským Embraerem o nákupu typu C-390 Millenium. Jak úřad připomněl, subdodavatelem Embraeru pro výrobu C-390 je i Aero Vodochody.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 11:59|

Nad Mošnovem proletěl lightning i gripen, loučily se staré vrtulníky. Dny NATO představily i jejich nástupce

Řadu premiér přinesly letošní Dny NATO, které se v sobotu a neděli konají na Letišti Leoše Janáčka v severomoravském Mošnově. Česká armáda veřejnosti poprvé ukázala své nové helikoptéry. Poprvé ve střední Evropě vystoupil odpoledne demo team amerického letectva. Ten přiletěl se stíhacími letouny F-35, které jsou navíc v Mošnově hned ve dvou variantách – také ve verzi s kolmým přistáním. Speciálním partnerským státem letošních Dnů NATO je ale Polsko, které na letišti i nad ním představilo své stíhačky, akrobaty i leteckou kavalerii. První den akci navštívilo podle pořadatelů přibližně sto tisíc lidí.
16. 9. 2023Aktualizováno16. 9. 2023, 17:56|

Pořadatelé Aviatické pouti chtějí na letišti v Pardubicích zřídit další muzeum

Na pardubickém letišti by mohlo vzniknout další letecké muzeum. S myšlenkou přišlo Sdružení Aviatické pouti, které vlastní několik replik historických letadel. Návštěvníkům by chtělo nabídnout i zábavné lety a další doprovodný program. Na pardubickém letišti přitom již jedno muzeum funguje.
28. 7. 2023|

Elektrická letadla ta klasická nenahradí. Možná ale pomohou ta hybridní

Francouzský start-up několik let skrýval před veřejností svůj prototyp letadla na hybridní pohon. Veřejnosti ho odhalili až teď na aerosalonu v Paříži, kam se v současnosti upírají oči celého leteckého světa.
22. 6. 2023|

Výroba delfínů začala ve velkém před 60 lety. Položily základ pro další rozvoj proudových letounů v tuzemsku

Vyvinout letadlo je složité – a co teprve letadlo proudové. A tak má každé letadlo řadu výročí značících jeho cestu od pozemního představení prototypu přes první vzlet, schválení, po zahájení sériové výroby. A právě šedesáté výročí od zahájení výroby slaví letos v dubnu Delfín – první československé proudové letadlo, též první proudové letadlo vyráběné ve velkém ve východním bloku mimo Sovětský svaz. Je to legenda světového nebe, která stále létá. Vojenská letectva sice delfíny vesměs vyřadila, ale dodnes žijí v soukromých rukou a dělají čest svým obratným mořským jmenovcům při vystoupeních akrobatických skupin.
29. 4. 2023|

Soud zprostil Airbus a Air France obvinění z neúmyslného zabití kvůli havárii na lince z Ria do Paříže

Soud v Paříži v pondělí zprostil společnosti Air France a Airbus obvinění z neúmyslného zabití, kterému čelily kvůli havárii letadla na lince z Ria de Janeiro do Paříže v roce 2009. Při incidentu zemřelo 228 lidí. O rozhodnutí soudu informovaly agentury AFP a AP. Pokud došlo k pochybením, jejich spojitost s nehodou není jistá a nemohla být prokázána, uvedl podle AFP soudce.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 19:28|

Emise oxidu uhličitého budou letos rekordní. Snižují je jen dva regiony: Evropa a Čína

Emise oxidu uhličitého na světě stále rostou, ty letošní budou rekordní. Hlavní příčinou je zřejmě oživení ekonomiky a cestovního ruchu související se zvládnutím pandemie covidu.
21. 11. 2022|

Lufthansa kvůli stávce pilotů zrušila osm letů mezi Prahou a Frankfurtem

Stávka pilotů německých aerolinek Lufthansa zruší zatím osm letů mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem, jeden z nich už ve čtvrtek večer. Naopak lety stejného dopravce z Prahy do Mnichova jsou zatím beze změn. Uvedla to mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.
1. 9. 2022|

Letecká doprava v Evropě je na hraně kolapsu, problémy jsou i v Praze

Tisíce cestujících na evropských letištích dál zažívají krizi, aerolinie ruší lety kvůli nedostatku personálu. Ten leteckým společnostem chybí v důsledku propouštění během covidové pauzy. Přetížení zaměstnanci návrat k původním objemům přepravy nezvládají a stávkují. Například skandinávské aerolinie SAS ve středu zrušily 63 procent letů. Chaotické scény jsou i na letištích v Německu, Portugalsku, Francii a Španělsku. Zpoždění nabírají i spoje z Prahy.
6. 7. 2022|

Česko prověřuje toxické investice ze zahraničí. Po kontrolách se stáhly dvě firmy

Zdravotnictví, letecký a chemický průmysl nebo telekomunikace – právě v těchto strategických odvětvích vytipovali úředníci ministerstva průmyslu a obchodu dvanáct možných investic do tuzemských společností, které se jevily jako nebezpečné. Kontrolovat podobné obchodní operace může Česko už více než rok. Dva zahraniční investoři se po jednání se státem stáhli, jeden z nich pocházel z Ruska.
5. 7. 2022|

Největší letadlo planety překonalo dvě stě světových rekordů, ruská invaze ho zničila

Největší letadlo světa Antonov 225 vzniklo v jediném exempláři a mělo transportovat sovětské raketoplány Buran. Za třicet let služby překonalo dvě stě světových rekordů. Schopnost pojmout skoro 250 tun nákladu se osvědčila i v době pandemie, létající kolos transportoval masky a testy z Číny do Evropy.  Stroj se ale nyní stal obětí ruského útoku na Ukrajinu.
21. 4. 2022|

Bombardér B-52 létá už sedm desítek let. „Ohavný tlustý týpek“ přesto zatím do starého železa nemíří

Bombardér B-52 neboli Stratofortress strávil ve službách amerického letectva už sedm dekád a i když byly jeho nejmladší exempláře vyrobeny na začátku 60. let, generalita USA je v nejbližší době nehodlá odstavit. Mohutné osmimotorové letouny totiž nemají v americkém arzenálu náhradu. A tak strategický bombardér, jehož prototyp vzlétl 15. dubna 1952, nejspíš v plném nasazení přežije i rok 2050.
15. 4. 2022|

Válka ochromila dopravu na východ Evropy. Po víkendu přestanou jezdit i vlaky z Helsinek do Petrohradu

Válka Ruska proti Ukrajině zničila leccos – bere lidské životy, Ukrajinci přicházejí o domovy a další majetek, Rusko si invazí pošlapalo mezinárodní prestiž a také na sebe přivolalo sankce. Mají různou podobu včetně faktického přerušení leteckého dopravního spojení z Evropy do Ruska. Do země se přesto ještě lze dostat, i když to úřady z různých důvodů nedoporučují. Možností ale ubývá, v pondělí přestanou jezdit poslední vlaky spojující Rusko s Evropskou unií. Veřejná doprava jezdí i na Ukrajinu, byť letecky se tam rovněž nedá dostat. Ani cesta na válkou zasaženou Ukrajinu není doporučena.
25. 3. 2022|

Chybějící kondenzační čáry i kouř od pusy mají stejnou příčinu

Řada lidí si všimla, že i když během uplynulých dní byla jasná obloha, za letadly se téměř netvořily dobře známé kondenzační čáry. Vysvětlení poskytuje prostá fyzika.
15. 3. 2022|

Lidem, kteří by se rozhodli bojovat za Ukrajinu, bude garantována beztrestnost, řekl Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) na brífinku po jednání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že lidem, kteří budou chtít bojovat za Ukrajinu, bude abolicí garantována beztrestnost. Uvedl také, že nelze dát kolektivní možnost odejít do války za hranicemi a že vzhledem k počtu žádostí není možné zájemcům ani poskytnou individuální schválení. Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zadrželi a obvinili jednoho člověka kvůli veřejnému schvalování a ospravedlňování ruské agrese vůči Ukrajině. Dopustit se ho měl na internetu. Další dvě stovky případů vyšetřují.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 20:21|

Ruská letadla nesmí přeletět nad Evropskou unií. Nebe se zavírá

Evropská unie nevpustí do svého vzdušného prostoru žádná ruská nebo Ruskem kontrolovaná letadla. Na tiskové konferenci to oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová s tím, že vzdušná blokáda se týká i soukromých letů oligarchů. Svá nebe pro ruské stroje v uplynulých hodinách uzavřela už většina unijních zemí i Kanada a Velká Británie. Státy tím reagují na nevyprovokovanou ruskou vojenskou agresi vůči Ukrajině.
27. 2. 2022Aktualizováno27. 2. 2022, 22:39|