Číňané odešli ze Smartwings, aerolinky se vrátily do rukou původních majitelů

Největší česká letecká společnost Smartwings se vrátila původním majitelům Jiřímu Šimáněmu a Romanu Vikovi. Společnost Prague City Air, za níž oba zakladatelé aerolinek stojí, koupila podíl, který prostřednictvím dceřiné firmy vlastnila čínská firma CITIC. O prodeji téměř polovičního podílu ve Smartwings infromovaly aerolinky samotné, podle jejich mluvčí Vladimíry Dufkové se ale firmy dohodly, že nebudou zveřejňovat cenu transakce.

Prague City Air koupila 49,92 procenta akcií Smartwings od společnosti Rainbow Wisdom Investment ze skupiny CITIC, podle mluvčí Dufkové dokončila transakci v úterý. „Smartwings se tak dostávají zpět plně pod kontrolu českých akcionářů, kteří křížově vlastní sto procent akcií ČSA a Smartwings,“ doplnila Dufková. Společnost Prague City Air se v rámci reorganizace ČSA stala jejich většinovým vlastníkem, přičemž za ní stojí Jiří Šimáně a Roman Vik – klíčoví muži Smartwings.

Podle agentury ČTK měla původně o podíl ve Smartwings zájem izraelská letecká společnost Israir. O jeho koupi jednala podle svých prohlášení pro akciovou burzu v Tel Avivu se CITIC, nakonec ale transakci neučinila.

Čínský kapitál se do Smartwings dostal v roce 2016, šlo o jednu z čínských investic prosazovaných tehdejším prezidentem Milošem Zemanem. Podíl koupila čínská skupina CEFC, po jejímž krachu převzala aktiva státní společnost CITIC.

Spolupráce s čínskou stranou ve Smartwings však vázla. Roman Vik si například v rozhovoru, který poskytl České televizi několik měsíců před covidovou pandemií, postěžoval, že CITIC „v podstatě nekomunikuje, problémy neřeší“.

CITIC v Česku i po prodeji podílu ve Smartwings stále vlastní stoprocentní podíl ve strojírenském Žďasu a ve společnosti Lapasan, která ovládá pivovarskou skupinu Pivovary Lobkowicz Group. Vlastní také několik budov v Praze, mezi něž patří administrativní centrum Florentinum, bývalé sídlo Živnostenské banky a hotel Mandarin Oriental a Le Palais Art.

Již před covidovou pandemií se naopak Číňané zbavili menšinového podílu v cestovní kanceláři Canaria Travel, v době pandemie také podílu v mediální společnosti Média a loni prodali i fotbalovou Slavii.