Nákup letounů F-35 se Česku stoprocentně vyplatí, zdůraznil premiér Fiala

Brífink premiéra Petra Fialy po návštěvě letecké základny v Čáslavi (zdroj: ČT24)

Pořízení amerických letounů F-35 se Česku stoprocentně vyplatí. Při návštěvě čáslavské letecké základny to řekl premiér Petr Fiala (ODS), jenž na místo zamířil při příležitosti 25. výročí vstupu ČR do NATO. Severoatlantická aliance je podle premiéra zárukou bezpečnosti a svobody Česka, které není v NATO černým pasažérem a modernizuje svou armádu. Nákup letounů považuje za odvážné a správné rozhodnutí. Na tiskové konferenci mimo jiné podotkl, že Česko nepořizuje jen letouny, ale celý moderní obranný systém na příští desetiletí. Celkové náklady jsou podle něj odhadovány na 320 miliard korun, jde o náklady až do roku 2069.

První letouny F-35 by do Česka měly přiletět v roce 2031, všech čtyřiadvacet zde bude do roku 2035. Nákup za 150 miliard korun vláda schválila loni v září a potvrdila podpisem smlouvy na konci ledna. Fiala připomněl, že jde o nejdražší nákup v historii české armády. „Jsou to velké náklady a velké investice, které do pořízení těchto letadel dáváme, ale jsou to peníze, které se stoprocentně vyplatí,“ zmínil premiér.

Součástí tohoto kroku je i průmyslová spolupráce, do níž se zapojí české firmy a univerzity zhruba v objemu 15 miliard korun. Třináct podniků a univerzit se bude podílet na výrobě komponent, výzkumu, vývoji, pilotním výcviku, údržbě a servisu, což je podle premiéra pro zemi také důležité. V Čáslavi se v letech 2028 až 2031 postaví nový objekt pro letouny F-35. Projekt je zatím ve fázi přípravy na zadávání projektové dokumentace.

Česko si nyní pronajímá čtrnáct švédských letounů JAS-39 Gripen zhruba za 1,7 miliardy korun ročně, pronájem končí v roce 2027. Česká vláda chce se Švédskem jednat o jeho prodloužení do roku 2035, kdy gripeny nahradí zmíněných čtyřiadvacet letounů F-35.

Vlastislav Bříza z katedry mezinárodních vztahů FSV UK ve vysílání ČT24 podotkl, že „míru dosáhneme pouze odstrašením“. „Jsem přesvědčen o tom, že Česká republika nemůže odstrašovat kvantitativní cestou, protože na to nemá dostatek prostředků, zdrojů i lidí. Musí se proto vydat kvalitativní cestou, kterou jednoznačně tato platforma představuje. Nejsou to jen stíhačky, je to bojová platforma, která nám zajistí bojeschopnost minimálně do roku 2070,“ řekl.

Pořízení letounů F-35 ale například podle lídra eurokandidátky sociálních demokratů (SOCDEM) Lubomíra Zaorálka zpomaluje modernizaci pozemního vojska v době, kdy je třeba připravovat se na případný vojenský konflikt.

Fiala při návštěvě čáslavské základny nahlédl do kokpitu gripenu a vyzkoušel si, jak se sedí v kabině L-159. Na briefingu po skončení prohlídky připomněl, že na úterý připadá výročí vstupu Česka do Severoatlantické aliance. „Jsem hrdý na to, že Česká republika i díky naší armádě není v NATO jen tím, kdo se veze, nějakým černým pasažérem, ale že opravdu aktivně přispíváme ke kolektivní obraně,“ podotkl.

Zároveň připomněl, že Česko dává na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu, a to od letošního roku. Původně to mělo být o rok později. Tento závazek navíc budou muset podle něj naplňovat i všechny další vlády.

Čáslavská 21. základna taktického letectva je jednou z hlavních bojových složek vzdušných sil české armády. Jejím stěžejním úkolem je zabezpečit obranu a suverenitu vzdušného prostoru České republiky. Vyzbrojena je gripeny a bitevníky L-159.

Nad Prahou proletí šest letounů

A právě i piloti z čáslavské 21. základny taktického letectva proletí nad Prahou v úterý, kdy symbolicky připomenou 25 let od vstupu ČR do NATO. Ve dvou formacích přeletí nad hlavním městem tři stíhací letouny JAS-39 Gripen se dvěma Eurofightery Typhoon a dopravním letounem Airbus A-400MS Atlas z Německa.

Průlet s mezinárodní účastí má podle armády symbolicky připomenout české členství v NATO a také čtvrtstoletí spolupráce mezi českým a německým letectvem. „Každý stát je odpovědný za střežení svého vzdušného prostoru, ale v rámci Aliance tuto odpovědnost sdílíme. Často si vzájemně vypomáháme, a někdy dokonce tuto schopnost zastupujeme,“ podotkl velitel vzdušných sil české armády Petr Čepelka.

Letouny se podle armády nejprve setkají v jižních Čechách, kde utvoří formace. Následně budou pokračovat podél toku Vltavy, nad Prahou by měly ve výšce přibližně 200 metrů nad zemí přeletět v 10:30. Formaci povede pilot Ondřej Španko z čáslavské základny. Posléze se letouny vrátí na domovské základny, německý Airbus pak přistane na Letišti Václava Havla.

„Pro stanovení výšky pro průlet nad Prahou jsme museli vzít v potaz terénní členitost Prahy a rovněž hlukovou zátěž. Proto nevyužíváme minimální povolenou výšku, ale volíme takovou, aby byl průlet bezpečný, ale zároveň atraktivní,“ sdělil v tiskové zprávě Michal Daněk z velitelství vzdušných sil, který má na starosti navigační přípravu průletu a koordinaci s německými piloty.

Výročí 25 let od vstupu Česka do NATO v úterý připomene také konference Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě. Konferenci pořádá spolek Jagello 2000, ve Španělském sále na ní promluví bývalý americký prezident Bill Clinton, nejvyšší čeští ústavní činitelé nebo bývalý generální tajemník NATO George Robertson.