TÉMA

Očkování

V Česku letos zemřel pacient nakažený černým kašlem. Od začátku roku se nemocí nakazilo 3101 lidí
V Česku v únoru zemřel člověk nakažený černým kašlem. Byl ve věku 55 až 64 let, uvedl Státní zdravotní ústav ve své pravidelné zprávě. Mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí upřesnila, že šlo o muže z hradeckého kraje, který zemřel 10. února a měl i další vážná onemocnění. Onemocnění černým kašlem nebylo bezprostřední příčinou jeho úmrtí. Od začátku roku SZÚ eviduje 3101 případů této nemoci. Proti předchozím letům jí výrazně přibylo, letošní počty jsou nejvyšší za posledních 60 let.
včeraAktualizovánopřed 12 h hodinami|ČTK, ČT24
Ministr Válek vidí očkování coby nejprověřenější cestu, jak se chránit před černým kašlem
V Česku se od začátku roku nakazilo černým kašlem přes tři tisíce lidí, jen tento týden jich přibylo 810. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) za tím vidí souběh dvou faktorů: opatření během covidu a klesající zájem o očkování. Uvedl to v pořadu Události, komentáře.
16. 3. 2024|ČT24
Vyřazení z výuky kvůli absenci očkování proti černému kašli nehrozí, ujistila hlavní hygienička
Hlavní hygienička Pavla Svrčinová řekla, že žádné dítě, které není očkované proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Pražští hygienici přitom v pátek ráno uvedli, že při výskytu černého kašle ve školní třídě budou moci docházet do výuky jen řádně očkovaní žáci. Jejich výklad nebyl podle Svrčinové přesný. Chybu na brífinku ministerstva zdravotnictví uznala i ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) Zdeňka Shumová. Svrčinová zdůraznila, že žádná plošná opatření se v současné době nezvažují, postupovat se bude individuálně. Některým pediatrům v Praze od rána volali rodiče, kteří chtějí své nepřeočkované děti proti černému kašli urychleně doočkovat. Případů černého kašle, přestože je očkování proti němu povinné, je letos nejvíc od 60. let.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:26|ČTK, ČT24
Zemřel muž, který svůj život strávil v „železných plících“. Dětskou obrnu pomohla až později téměř vymýtit vakcína
Ve věku 78 let tento týden zemřel muž z amerického státu Texas, který od útlého dětství kvůli problémům s dýcháním žil v kovové schránce označované jako železné plíce. Paul Alexander zůstal po dětské obrně ochrnutý od krku dolů, přesto dokázal vystudovat práva či cestovat po celém světě. A dokonce napsal své paměti.
14. 3. 2024|Tomáš Karlík
V Česku narůstají počty černého kašle nebo záškrtu. Vakcinologové doporučují pozměnit strategii přeočkování v dospělosti
V Česku narůstá počet případů tuberkulózy, černého kašle, příušnic, spalniček i záškrtu. Největší a klíčovou ochranou proti návratu takových nemocí zůstává očkování. V Česku je povinné hlavně u dětí a je hrazené ze zdravotního pojištění. Lékaři ale doporučují pravidelně se přeočkovávat i v dospělosti.
12. 3. 2024|ČT24
Vakcín proti černému kašli bude podle ministerstva dost. V posledních týdnech ambulancím chyběly
Praktičtí lékaři mohou začít znovu objednávat vakcíny proti černému kašli, které v posledních týdnech chyběly. Podle ministerstva zdravotnictví jich bude dost. Zájem o očkování stoupl kvůli vysokému počtu nemocných, jen za poslední týden přibylo téměř čtyři sta padesát pacientů.
8. 3. 2024|ČT24, ČTK
V Česku poprvé po 55 letech zemřel pacient trpící záškrtem
Senior podlehl nemoci, která se v České republice desítky let téměř nevyskytovala. Záškrt se vrátil až roku 2022. O jeho úmrtí informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).
6. 3. 2024|Tomáš Karlík
Po černém kašli i příušnice. Českem se rychle šíří další z nemocí, proti kterým se běžně očkuje
V Česku přibývá případů příušnic. Během prvních dvou měsíců roku hygienici zaznamenali 223 nakažených. To je skoro třikrát víc než za celý loňský rok. Vyplývá to z dat, která ČT poskytly krajské hygienické stanice a Státní zdravotní ústav (SZÚ). Nejvíce případů je v současnosti v Plzeňském kraji. Očkování proti příušnicím je v Česku povinné.
6. 3. 2024|Jaroslav Synčák
Vědci prozkoumali muže, který absolvoval 217 očkování proti covidu. Nenašli u něj ani jediný zdravotní problém
Vědci z univerzity v německém Erlangenu zkoumali vzorky krve u muže, který se nechal více než dvousetkrát naočkovat proti nemoci covid-19. Zjistili, že jeho imunitní systém funguje zcela normálně, píše dnes agentura DPA. Výzkumníci však zdůraznili, že se jedná o ojedinělý případ a že výslovně nedoporučují takový postup opakovat.
6. 3. 2024|ČTK
Část dětí začíná s očkováním proti černému kašli pozdě, varuje pediatrička Cabrnochová
Česko se potýká s prudkým nárůstem případů černého kašle – od začátku roku jich úřady evidují více než za předchozí čtyři roky dohromady. Podle pediatričky a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hany Cabrnochové je problém i v tom, že část malých dětí začíná s očkováním proti tomuto onemocnění poměrně pozdě. Epidemiolog a rovněž místopředseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula dodal, že černý kašel může mít velmi intenzivní projevy, čímž je možné ho odlišit od toho běžného.
6. 3. 2024|ČT24
Jedním z důvodů šíření černého kašle je méně účinná vakcína
Od začátku roku v tuzemsku prudce přibývá případů černého kašle. Příčin šíření nemoci, která je nebezpečná zejména pro malé děti, je více. Vakcinologové upozorňují, že jednou z nich je i změna očkovací látky.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 20:15|Tomáš Karlík, ČT24
Za následky očkování na covid stát ještě nikoho neodškodnil. Resort zdravotnictví obdržel 125 žádostí
Na ministerstvo zdravotnictví se obrátilo 125 lidí s žádostí o odškodnění kvůli zdravotní újmě způsobené očkováním proti covidu-19. Osmadevadesát žádostí resort zamítl a se sedmi lidmi je v soudním sporu. Odpovědnost za případnou újmu na sebe stát vzal v roce 2020.
3. 3. 2024|ČT24
Ochrana před černým kašlem není celoživotní. Ročně se v Česku dobrovolně přeočkuje až třicet tisíc dospělých
Očkování proti černému kašli, které se v Česku dostává povinně v kojeneckém věku, nechrání lidi celoživotně. Odborníci proto doporučují nechat se během života aspoň jednou přeočkovat. Ročně tak podle dat společnosti Avenier učiní až třicet tisíc dospělých. Vakcína je vyjde na zhruba tisíc korun. Černý kašel je celorepublikově na vzestupu, nejvíce nakažených je v současnosti v Jihočeském kraji. Celkem se podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v Česku s černým kašlem léčí přes 1200 lidí.
28. 2. 2024|Alena Pondělíčková
Klíšťata jsou kvůli nezvykle teplému počasí již aktivní. Odborníci radí, aby se lidé důkladně prohlíželi
Nezvykle teplé únorové počasí podpořilo i aktivitu klíšťat. Ta začínají být aktivní, když teploty několik dní přesahují pět stupňů Celsia. Nejsou pouze v lese, ale také například v městských parcích. Odborníci proto varují, aby se lidé po procházkách prohlédli, a to zejména kvůli nemocem, které tito paraziti přenášejí – borelióze a encefalitidě. Proti druhé zmíněné nemoci se dá očkovat a podle odborníků je nyní na vakcínu nejvhodnější doba. „Člověku, který nebyl ještě očkován, se doporučuje, aby si nechal co nejdřív aplikovat první dávku vakcíny. Za měsíc druhou dávku vakcíny a čtrnáct dní poté, to znamená za jeden a půl měsíce, je již chráněn,“ vysvětluje předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Očkovaní lidé by si měli zkontrolovat, jestli není čas na posilovací dávku. Nejdřív tři roky po prvním dokončení základního očkování, potom po pěti letech.
26. 2. 2024|ČT24
Nakažených černým kašlem přibývá. Od začátku roku onemocnělo tisíc lidí
Jen za poslední dva dny laboratoře potvrdily 150 nových případů černého kašle, od začátku roku se nakazila téměř tisícovka lidí. Čtyřicet procent případů se týká starších školních dětí, několik jich leží v nemocnici s vážným průběhem nemoci. Nejohroženější jsou děti do jednoho roku, které ještě nemají dokončenou první sérii povinného očkování. Ordinace proto také začínají uvažovat o přeočkování personálu.
21. 2. 2024|ČT24
Případů černého kašle rychle přibývá. Nejvíce jsou ohroženi novorozenci
V Česku letos rychleji přibývá nemocných s černým kašlem. Od začátku roku laboratoře potvrdily přes 630 případů, z toho jenom na jihu Čech stovku. To je třikrát více než za celý loňský rok. Dávivý černý kašel je převážně mezi dětmi a středoškoláky. Těžkému průběhu onemocnění zatím brání hlavně očkování dětí.
13. 2. 2024|ČT24
Spalničky se vrátily do Česka. První případy jsou mezi neočkovanými
Od ledna v Česku lékaři zaznamenali čtyři případy spalniček, jeden loni v prosinci. Na sociální síti X o tom informoval předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. V prosinci se spalničky do Česka podle Státního zdravotního ústavu vrátily po více než dvou letech. Podle studií Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI) častěji s očkováním dětí váhají rodiče s vyšším vzděláním.
7. 2. 2024|ČTK
Pro chřipku je charakteristický rychlý nástup příznaků, říká praktická lékařka
Počty nemocných chřipkou a dalšími akutními respiračními infekcemi stoupají. Za celé Česko překročily hranici epidemie. Všeobecná praktická lékařka Ludmila Bezdíčková uvedla, že pořád ještě není pozdě na očkování proti chřipce. Dalšími způsoby ochrany jsou pravidelný sport, vyvážená strava nebo dostatek spánku. Když už se člověk nakazí, měl by dávat pozor, ať se nepředávkuje paracetamolem – ten navíc tlumí pouze příznaky.
31. 1. 2024|ČT24
Když se nastávající matka nakazí covidem, má její dítě třikrát vyšší pravděpodobnost potíží s dýcháním
Od počátku koronavirové pandemie lékaři varovali, že by si nastávající matky měly dávat pozor na to, aby se nenakazily virem SARS-CoV-2. Obávali se vlivu této nemoci na zdraví nejen rodiček, ale i jejich potomků. Další výzkumy tyto obavy potvrdily, a to ve více oblastech. Nový výzkum nyní popsal další problém.
29. 1. 2024|Tomáš Karlík
Evropa nezvládá spalničky. Za rok jich přibylo pětačtyřicetkrát
Výskyt spalniček v Evropě se za loňský rok zvýšil 45krát. Uvedla to stanice BBC s odvoláním na Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), podle níž je nutné dalšímu šíření této vysoce nakažlivé nemoci zabránit naléhavými opatřeními.
24. 1. 2024|Tomáš Karlík
Kamerun začal jako první očkovat proti malárii. Může to zachránit statisíce dětských životů
Celosvětový boj proti malárii učinil krok kupředu, když Kamerun jako první na světě zahájil očkovací program proti této nemoci přenášené komáry. Napsala to agentura Reuters, podle které by měl projekt ročně zachránit desítky tisíc dětských životů v celé Africe.
23. 1. 2024|ČTK
Ptačí chřipka zasáhla rypouše sloní. Z 18 tisíc nových mláďat přežila jen tisícovka
Pláže Patagonie jsou pokryté stovkami mrtvých těl rypoušů sloních. Většinou jsou to mláďata, která jejich rodiče opustili poté, co se nakazila virem ptačí chřipky a uhynula. Tato nemoc má mezi mladými rypouši smrtnost 96 procent.
18. 1. 2024|Tomáš Karlík
Britové detailně analyzovali údaje o očkování proti covidu. Posilovací dávky se ukázaly jako klíčové
Kdyby Britové v létě roku 2022 byli dostatečně očkovaní proti covidu i posilovacími dávkami, mohli zabránit nejméně sedmi tisícům hospitalizací a úmrtí na tuto nakažlivou nemoc. Ukázala to rozsáhlá analýza, která vyšla v odborném žurnálu The Lancet.
17. 1. 2024|Tomáš Karlík
Vysoký cholesterol trápí mnoho Čechů, lékaři apelují na jednoduchou prevenci
Vysoká hladina cholesterolu trápí v Česku většinu dospělé populace. Je taky hlavním důvodem vzniku nemocí spojených se srdcem. Lékaři tvrdí, že lidé stále nemají o rizicích spojených s vyšším cholesterolem dost informací. A proto se snaží, aby se to změnilo.
12. 1. 2024|ČT24, Tomáš Karlík